Boško Drašković za Sportski.me: Crnogorski boks je u ekspanziji, ponosni smo na Ratkov gest

Foto: BSCG

Nastavljajući porodičnu tradiciju od malih nogu se posvetio plemenitoj vještini. Iza njega je uspješna bokserska karijera. Bio je i selektor crnogorske reprezentacije, a sada je u novoj ulozi. Nikšićanin, Boško Drašković sada obavlja funkciju direktora Sportskog centra u svom rodnom gradu.

Nova uloga i motiv više za velikog borca.

„Preuzeo sam jako odgovornu funkciju sa koje ću raditi na ključnim poslovima koji su vezani za upravljačke i izvršne poslove koji propisuju pravila, određuju raspored obavljanja posla i kontrolišu rad izvršnih organa”, kazao je Drašković za Sportski.me.

Predhodnih pet mjeseci iskoristio je da se upozna sa novim poslom.

“Analizirajući finansijsko poslovanje, smatram da postoji mogućnost da preduzeće poboljša svoju finasijsku situaciju, na način što će se u većoj mjeri oslanjati na sopstvene izvore prihoda. Budući da je osnovna funkcija preduzeća, zadovoljavanje interesa građana opštine Nikšić iz oblasti fizičke kulture, sporta i rekreacije, a što je definisano Članom 1 odluke o osnivanju preduzeća, moju poslovnu viziju obrazložću prije svega u odnosu na osnovnu, a potom na posebnu djelatnost. Sadršaje osnovne djelatnosti, podijeliću na pojedinačne planove postojećih sadržaj, i planove sadržaja koji trenutno ne postoje, a koje bih u mandatnom period nastojao da napravim. Budući da je dvorana sadržaj preduzeća koji ostvaruje najveće prihode, usled vremenske dotrajalosti istoj je neophodna rekonstrukcija. S obzirom da je za vrijeme mandata predhodnog direktora, pokrenut postupak javne nabavke, za adaptaciju iste, a koji podrazumjeva zamjenu parketa, nabavku koševa, odbojkaških stubova i ugradnju pregradne zavjese koja će odvajati glavu od pomočne dvorane, završetkom ovoga postupka, završila bi se samo jedna faza u adaptaciji iste”, kazao je Drašković.

Foto: KK Sutjeskmedia/facebook/arhiva

Sportski centar Nikšić je odavno zreo za rekonstrukciju – radovi bi trebalo da počnu ove godine i odvijaju se u nekoliko faza…

“Ono što je potrebno raditi jeste zamjena stolica na tribinama, adaptacija svlačionica, sanitarnih prostorija, kao i ostalih pratećih prostora. Veliki problem predstavlja i krovna površina, koja predstavlja prioritet u adaptaciji, kao zamjena fasadne stolarije. Završetkom kompletnih radova, dobili bi u građevinskom smislu zadovoljavajući prostor koji bi stvorio prijatne uslove za trenažne i takmičarske aktivnosti sportista i rekreativaca, kao i za gledaoce. Sredstva za navedenu investiciju, pokušao bih da obezbjedim posredstvom osnivača – Opštine Nikšić, kao i Ministarstva za kapitalne investicije”, kazao je Drašković i nastavio…

“Uskoro će krenuti radovi na adaptaciji parketa i zamjeni košarkaškog, odbojkaškog, rukometnog rekvizit seta, odnosno golova, mreža i koševa, kao i pregradne zavjese koja će dijeliti veliku i malu dvoranu. Sredstva za te radove su usmjerena od osnivača, Opštine, a kako bi se upotpunio prostor velike dvorane i njena adekvatna funkcionalnost Opština je nedavno odobrila jos 58.000 eura za adaptaciju svlačionica i kupatila. Očekujem da sa tim sredstvima odradimo i adaptaciju malog bazena sa kojim planiram pokrenuti rad na projektu za izgradnju sadržaja za sportsko medicinsku rehabilitaciju, koji ću nastojati da realizujem u saradnji sa javnim zdrstvenim ustanovama. Isti bi se nalazio u dijelu prostora koji je trenutno građevinski nedovršen, a koji se nalazi u veznom dijelu objekta koji je projektom namjenjen za prostorije kuglane i bio bi u sklopu bazena. Dodao bih da bazenski sadržaj i njegova postrojenja koja se nalaze ispod bazena, a koja omogućavaju njegovo funkcionisanje, se nalaze u dosta lošem stanju i potrebno je izvršiti rekonstrukciju istih. O ovoj situaciji upoznao sam nadležne organe iz opštine Nikšić i posredstvom osnivača nastojaću da obezbjedim sredstva za zamjenu dotrajalog sistema čime bi rekonstrukcija bazena započeta 2016. godine bila zaokružena cjelina”.

Foto: BSCG

Nikšić je prethodne godine bio domaćin državnog prvenstva u plemenitoj vještini, na kojem je crnogorski boks pokazao ozbiljan progres.

“Državno prvenstvo je pokazalo je da crnogorski boks ima potencijala i da je riječ o sportu koji je kod nas u ekspanziji. Budvani su tom prilikom u Nikšiću osvojili šest zlatnih i tri srebrne medalje, zauzevši prvo mjesto u generalnom plasmanu. Bokserski klub Nikšić je zauzeo drugo mjesto sa četiri zlatne, dvije srebrne i dvije bronzane medalje. Da se boks u Crnoj Gori podiže na veći nivo dokaz je i nedavno pismo upućeno Aleksandru Klemenku predsjedniku Bokserskog saveza Crne Gore od Franka Falćinelija. predsjednika Evropske bokserske konfederacije, u kome je navedeno da se boks u našoj zemlji najprogresivnije razvija u Evropi. Tu su navedeni svi rezultati naših boksera osvojeni na velikim takmičenjima u poslednjih par godina, kao i organizacije čak dva prvenstva Evrope za mlade za redom u Budvi, u veoma složenim okonostima. Zaključak se nameće sam – ostvarenim rezultatima, kao mala zemlja prkosimo svim statistikama”, ističe Drašković.

Osvrnuo se i na mandat na poziciji selektora bokserske reprezentacije.

Kao selektora bokserske reprezentacije Crne Gore moj rad se bazirao u odabiru i unapređenju kvaliteta boksera, a imao sam i sporednu ulogu u reformi Bokserskog saveza Crne Gore i mogu konstatovati da je taj savez trenutno stabilan i da ga vode kvalitetni ljudi. Mislim da je posao selektora naporniji, a direktora mnogo odgovorniji i zahtjevniji”, rekao je Drašković.

Foto: BSCG

Boško je pokrenuo još jednu zanimljivu priču u gradu pod Trebjesom. Osnovao je Bokserski klub Nikšić u želji da pomogne mladim talentima i vrati staru slavu ovom sportu.

“Sam pokazatelj da je ovaj klub za kratak vremenski period na državnom prvenstvu zauzeo drugo mjesto govori da Nikšić ima i dalje potencijal da stvara vrhunske boksere. Interesovanje je veliko, kao što je bilo i 70-tih godina prošlog vijeka, a dječaci koji su već zakoračili u bokserske vode i te kako uspješno stasavaju u kvalitetne takmičare. Skrenuli smo pažnju na sebe pa lokalna uprava i gradonačelnik Marko Kovačević žele riješiti dugogodiški problem koji prati boks, a to je stvaranje adekvatnih uslova kako bi ovaj sport kod nas na pravin način u potpunosti oživio. Pred nama je veliki rad i ozbiljni poduhvati a siguran sam da baš kako se diže boks u Crnoj Gori i regionu, da će u tome i Nikšić biti u dogledno vrijeme na visokoj ljestvici i rezultatski i organizaciono. Na meni i treneru Blažu Nikčeviću je da sva djeca budu primljena i bude im pružena prilika da postanu zdravi ljudi i dobri sportisti”, rekao je Drašković.

PONOSNI SMO NA RATKOV GEST

Boškov otac, takođe poznat kao uspješan bokser, Ratko Drašković, učinio je gest divljenja, kada je svojoj sugrađanki Radmili Raičević donirao bubreg.

Foto: Privatna arhiva

“Jako smo ponosni na Ratkov gest. U vremenu kada smo se svi kao građani otuđili i udaljili jedni od drugih Ratko je pokazao dobar primjer kako treba dati dio sebe za drugoga, čak nekome koga niste ni poznavali. Znam da tim gestom može i njegovo zdravlje biti pogoršano, ali kad je tako nešto odlučio živimo u nadi da će i on i Radmila, kojoj je promjenio život, biti dobro. O ovakvom gestu neukusno je mnogo pričati da ne ispadne kao lična promocija ili za taj gest očekivati zvanično priznanje, ali treba da se čuje i dobije određeno poštovanje kako bi svi za primjer imali da se ipak prave odluke u životu sa kojima činimo dobro drugome ipak uvažavaju”.

Nadal odbio nalete Beretinija i izborio finale

Đoković počasni građanin Budve (VIDEO)