Dama sa kopljem

Foto: Privatna arhiva

Atletičarka Marija Bogavac – djevojka koja je razbila stereotipe.

Rođena Mojkovčanka, državna je rekorderka u “kraljici sportova” – disciplini bacanja koplja sa hicem 54.77, članica Atletskog kluba Podgorica.

Koplje nije jedina disciplina kojom se bavi – bacanje diska je takođe velika ljubav, ali trenutno samo kao hobi…

Marija boravi u Baru gdje se na stadionu “Topolica” individualno priprema za takmičenja koja slijede u društvu kolega, crnogorskih reprezentativaca Danijela Furtule, Tomaša Đurovića i Amira Papazija.

“Uslovi u Baru su sasvim korektni. Ovih dana nas je vrijeme poslužilo tako da nesmetano treniramo na stadionu “Topolica”. Ovom prilkom bih se zahvalila ASCG, hotelu Adria, koji su mi pomogli da imam adekvatne pripreme u gradu pod Rumijom”, kazala je Bogavac na početku razgovora za Sportski.me.

Pandemija je protekle godine usporila i atletska dešavanja, takmičenja. Mnogi sportisti ostali su uskraćeni za izlazak na najveću scenu.

2022. godina za Mariju, je takmičarski izazovna, slijede prvo Evropsko a zatim i Svjetsko prvenstvo – gdje će pokušati da prebaci crnogorski rekord, od 54.77 metara.

“Pandemija je koronavirusa je spriječila da se takmičim protekle sezone, ali sada treniram punom parom i spremam se za obaveze koje me očekuju u ovoj godini. Nakon Bara pripreme ću za par nedjelja da nastavim u Sloveniji, nakon toga opet slijedi povratak u Crnu Goru”, kazala je Bogavac koja je nakon Srednje škole sa 18. godinaboravila i preko Atlantika.

“U Americi sam nastavila da treniram atletiku. To su tek bila velika i odricanja ali i lekcije za cijeli život”, kazala je Bogavac i nastavila…

Foto: Privatna arhiva

“Uslovi u Sjedinjenim Američkim Državama i kod nas prosto nisu za poređenje. Sistem je potpuno drugačiji, nema previše prostora za greške, improvizaciju, svaki dan je isplaniran do najsitnijih detalja, plus obavezna edukacija, tempo života je mnogo brz”.

Bogavac je karijeru počela u AK “Tara” iz Mojkovca – koji je rasadnik talenata. Danijel Furtula (učesnik posljednjih Igara u Tokiju) te Kristina Rakočević su prve atletske korake su napravili u gradu na Tari.

“Atletiku sam počela da treniram sa 12. godina i na moju veliku sreću, istrajala i do dan danas, da se profesionalno bavim bacanjem koplja. Prije koplja, probala sam skoro svaku disciplinu, ali sam se na kraju ipak odlučila za bacačku disciplinu. Iz Mojkovca dolaze mnogi talenti, i ja sa ponosom predstavljam svoj rodni grad “, kazala je Marija.

Individualni sportovi, pored fizičke zahtjevaju ozbiljnu psihološku pripremu, mirnoću u trenucima kada centimetri odlučuju o finalu, medalji, rekordu….

Foto: Privatna arhiva

“Definitivno više odlučuje psihička sprema jer kada se radi o profesionalnom sportisti, fizička sprema je nešto na što se može lako uticati i samim tim kontrolisati”, kazala je Marija i dodala…

“Mentalno zdravlje se često zanemaruje u sportu, a ja bih rekla da je to u stvari najbitniji komponent ka što boljem plasmanu i ostvarivanju novih rezultata. Razgovor sa psihologom i svojim trenerom je moj svakodnevni ritual, jer u stvari, to je najbitnije da te tvoj tim razumije i bude podrška. Baviti se profesionalno bilo kojim sportom nije nimalo lako, i to je nešto što ljudi lako zaborave”. 

Mojkovčanka je pozvala djecu da se bave sportom.

“Apsolutno. Preporučila bih svima da se bave sportom, atletikom, “Kraljicom sportova”. Nikad se ne treba kolebati, odustati, možda baš u tebi leži veliki talenat i šampion. Naravno potrebna je i velika podrška rodtelja, trenera, ali biti posvećan u tome gdje jesi. Vjerovati u sebe, svoj cilj, ići ka njemu i nikad ne odustati“.

ATLETIKA I OBRAZOVANJE

Pored profesionalnog bavljenja sportom, obaveznih treninga, Marija je posvećena i ličnom usavršavanju,…

Odmora praktično i nema previše…

“Moj dan izgleda, malo poput robota, ali tako je ako želite da postignete rezultate. Takođe se bavim marketingom i dizajnom. Tako da nemam mnogo slobodnog vremena, vjerovatno je ostala ta navika iz Amerike. Trening, obavezni odmor…”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Opština Budva nagradila najbolje u sportu u 2021. godini

Zbog nevremena Rudar trenirao u hotelu FOTO