Branko Vujović – crnogorski bombarder

Foto: Bert Berišaj

Na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u rukometu „lavovi“ su zauzeli 11. mjesto, i napravili istorijski rezultat za crnogorski muški rukomet.

Crna Gora je u uvodu šampionata u Debrecinu odigrala kao u transu – savladala favorite za medalju Sloveniju i Hrvatsku, igrala hrabar, lepršav rukomet skrenula pažnju javnosti na sebe.

Naredni stepenik, koji je trebalo preći u Budimpešti bio je izazovniji i teži. U mečevima odluke, ponestalo je snage, svježine, što su momci i priznali na kraju takmičenja.

Utisci su se slegli, a i rezultat je po mjeri, smatra jedan od najboljih, velika nada i as “lavova” Branko Vujović.

„Možemo reći da smo zadovoljni svi sa onim što smo uradili na Evropskom prvenstvu i ako znamo da možemo i više i bolje. Napravili smo iskorak s obzirom da je ovo najbolji rezultat u istoriji naše reprezentacije”, kazao je Vujović na početku razgovora za Sportski.me

21-godišnji Nikšićanin, koji je rano zakoračio da igra van granica domovine, je bio noćna mora za protivničke golmane, postigao je čak 38 golova.

Foto: Bert Berišaj

“Što se ličnog učinka tiče bilo je tu i grešaka i dobrih stvari. Ima dosta prostora za napredak, ali mogu biti zadovoljan učinjenim na Evropskom prvenstvu”, rekao je Branko.

Titula prvaka Evrope, u dramatičnom finalu, pripala je Švedskoj. Reprezentacija “tri krune” je golom Ekberga sa sedmerca srušila Španiju (27:26).

Treći stepenik postolja pripao je Danskoj, u borbi za bronzu su bili bolji od Francuske – dvije selekcije koje su bile viđene u borbi za zlato.

“Iskreno nisam očekivao ovakav rasplet. Ja sam favorizovao Dansku – nisam ni Špance vidio u finalu, ali to je rukomet. Mislim da su Španci došli u finale zbog dosta rotacije tokom grupne faze. Igrači su bili koliko toliko odmorni, ali Šveđani su još jednom pokazali da su rukometna velesila. Francuzi su imali dosta problema sa virusom i mislim da je to dosta uticalo na njih. Uglavnom, sve u svemu, mislim da se gledao dobar i atraktivan rukomet”, nastavlja Vujović.

Novo okupljanje “lavova” je zakazano za april – kada reprezentaciju očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a rival će biti pobjednik između Bosne i Hercegovine i Grčke.

“Sačekaćemo utakmicu između BiH i Grčke da vidimo ko nam je protivnik, ali sigurno da ćemo već početi da se pripremamo za obje ekipe. Bosanskohercegovačka selekcija je apsolutni favorit, rukomet je takav da se u tih 120 minuta može svašta dogoditi. Optimista sam po pitanju baraža za Svjetsko prvenstvo ko god nam od njih izašao na crtu. Ljestvicu smo postavili visoko, samim tim dolazi i veći pritisak, a i veća očekivanja. Ali, ako smo pravi moramo se nositi sa tim i nastaviti da težimo ka nečemu još većem i boljem. Jedino sa takvim razmišljanjem možemo napraviti dobar rezultat”, rekao je Vujović.

Foto:Stefan Ivanović

Branko je igrač poljskog Kielcea, potpisao je dugoročan ugovor sa liderom poljskog šampionata i po navici kandidatom za titulu.

Osim domaćih okvira – cilj je probati, vratiti se na krov Evrope – koji su pokorili 2016. godine u kultnom finalnom meču nakon sedmeraca protiv mađarskog Vesprema (39:38).

“Sa uspjesima i pobjedama rastu i apetiti. Sa timom kakav je Kielce obaveza je napraviti dobar rezultat, a želja je i biti najbolji na svim poljima. To mi je dosta pomoglo da izgradim pobjednički karakter i da se nosim sa pritiskom”, kazao je crnogorski bombarder.

Foto: Stefan Ivanović

RUKOMETNA EUFORIJA U CRNOJ GORI

Uspjeh rukometaša probudio je i nteresovanje za muškim rukometom.

“Drago mi je da smo obradovali ljude u domovini, i pokrenuli da se djeca još više bave ovim lijepim sportom. Potrebna je podrška, veliki rad, odricanje i siguran sam da muški rukomet u Crnoj Gori ne mora da brine.

SEHA LIGA PRIORITET ZA RAZVOJ CG RUKOMETA

Crnogorski klubovi već neko vrijeme ne učestvuju u regionalnim takmičenjima, SEHA lige je bila dobar projekat za razvoj asova na ovim prostorima.

“Siguran sam da bi SEHA liga podigla kvalitet. Mi smo mala baza klubova i neophodno nam je da učestvujemo u jednom takvom takmičenju. Bilo bi dobro kao i u ABA ligi, da se pokrene i liga u mlađim kategorijama u regionu, to bi mnogo značilo da mladi momci rano ne napuptaju Crnu Goru”.

SUTJESKA ZASLUŽUJE MJESTO U ELITI

Sutjeska, klub u kojem je Vujović napravio prve rukometne korake, se vratila na najveću domaću scenu i ponovo je dio elitnog ranga.

Talenata u gradu pod Trebjesom ima, ali će biti potrebno vrijeme, rad i podrška da se pojavi neki novi – Branko Vujović.

“Drago mi je da se Sutjeska vratila u Prvu ligu. Ekipa je mlada i to je svakako plus za naredni period. Krenuli su od nule i nadam se da će dosta mladih igrača napraviti karijeru jer je činjenica da je Nikšić iznijedrio mnoge rukometne talente”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Žakelj: Ovaj tim ima srce

Rekord sezone Nikole Vučevića VIDEO