Iz kratkog zaleta do državnog rekorda – crnogorski atletičar Darko Pešić

Foto: ASCG

Na dobre rezultate muške rukometne reprezentacije Crne Gore – nadovezala se atletika.

Darko Pešić, postavio je novi državni rekord u dvorani, u skoku s motkom.

Rođeni Cetinjanin rekorder u desetoboju i sedmoboju je u Beogradu, na dvoranskom seniorskom prvenstvu Srbije, preskočio ljestvicu na četiri metra i 73 centimetra – nadmašio za ceto je za centimetar bolji rezultat.

“Utisci su se slegli. Ovo je moje prvo pojavljivanje i dvorani ove sezone i za prvo takmičenje i rezultat je više nego dobar. Bio sam miran, koncentrisan iz punog treninga – posebno me raduje što sam iz kratkog zaleta ostvario ovaj rezultat”, kazao je Darko Pešić za Sportski.me.

Priznaje da je očekivao jaču konkurenciju i masovnost…

“Očekivao sam veći odziv. I pored toga spremio sam se, trenirao dobro svih ovih dana. Naučio sam da se kao višebojac, borim sam sa sobom i ljestvicom”, kazao je Pešić.

Član beranskog Lima u Beogradu i Novom Sadu se priprema za takmičenja koja ga očekuju ove godine. Uslovi u Srbiji za bavljenje atletkom posljednjih godina su izuzetni.

“Atletika u Srbiji je na ozbiljnom nivou. Država Srbija sa ministartvom sporta i atletskim savezom su napravili velike stavri za atletski sport. I zato su tu gdje jesu – vodeći u regionu. To prate i rezultati sa svih velikih takmičenja u svim kategorijama vrate se barem sa jednom zlatnom medaljom”, kazao je Pešić.

U Crnoj Gori je situacija potpuno drugačija. Osim stadiona “Topolica” u Baru praktično i da nema uslova za bavljenje atletikom.

Iz ASCG su još ranije najavili da je izgradnja atletske staze u Podgorici prioritet. Uz ulaganja, za bavljenje kraljicom igara, mogli bi se dodatno osposobiti i stadioni u Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Beranama…

“Mi smo daleko od te priče. Nemamo normalne uslove za rad, treninge i postizanje vrhunskih rezultata. Podgorica je i dalje grad, bez atletske staze, stadiona, i to nije dobro za razvoj ovog sporta. Jako je teško baviti se ovim sportom kod nas. Kada riješimo pitanje atletskog stadiona u Podgorici, možemo očekivati i da atletika krene uzlaznim putem”, kazao je Pešić.

Postavio je i cilj u 2022. godini…

“Primarni cilj je da nastavim sa dobrim treninizma, posebno tehničke prirode. Da napredujem svakodnevno i vjerujem da će rezultati doći”, rekao je Pešić.

Cetinjanin će u 2022. godini pokušati da ostvari plasman i kvalifikuje se za Evropsko Prvenstvo u Minhenu (od 15. do 21. avgusta) i Svjetsko prvenstvo u Oregonu (od 15. do 24. jula).

“Minhen 2022, je za mene glavni cilj nadam se trećem pojavljivanju na Evropskom prvenstvu kao i da završim višeboj sa dobrim rezultatom i nacionalnim rekordom”, nedvosmislen je Pešić.

MARIJA IMA VELIKE ŠANSE NA SVJETSKOM PRVENSTVU

Pešić je ispratio i rezultat Marije Vuković – koja je samo dan ranije u češkom Hustopeču u dvorani “SPOZAM”, ostvarila rekord karijere u dvorani. Vuković je preskočila 195 centimetara, što je za dva centimetra ispod njenog rekorda na otvorenom (197 cm).

“Marija je juniorski šampion svijeta – jednom šampion uvijek šampion. Ona to pokazuje svih ovih godina. Ima velike šanse na predstojećem Svjetskom prvenstvu u martu u Beogradu napravi odličan rezultat. Bodriću je sa tribina koje su upravo pored zaletišta za skok u vis”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Težak poraz Lovćena u Banjaluci

Nenad Vukanić za Sportski.me: Ovo je najteži zadatak u karijeri