Popović i Latković ne mogu iz Ukrajine u Poljsku, pokušaće da se domognu Mađarske

Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Miloš Popović i Miloš Latković nisu uspjeli da napuste Ukrajinu preko Poljske. Uzaludno su crnogorski košarkaši pokušavali da se preko Poljske domognu bezbjedne teritorije u petak veče, tokom subote i danas prijepodne. Ukrajinska vojska im, jednostavno, nije dozvolila da pređu granicu i uđu u Poljsku.

Zato su Popović i Latković morali da izaberu drugačiji put kako ni napustili ratom zahvaćenu zemlju…

– Vratili smo se nazad dio puta i čekamo jednog čovjeka da nas pokupi, jer idemo na granicu sa Mađarskom. Dobili smo garancije da ćemo tamo da pređemo granicu, jer ovamo to nijesmo mogli. Ne znam, krećemo brzo, i nadam se da ćemo stići kako treba – kazao je za Pobjedu Miloš Popović.

Na pitanje od koga su dobili garancije da će granicu moći da pređu kod Mađarske, Popović je odgovorio:

– Iskreno ne znam ništa. To su se naši ukućani čujali i dogovarali. Imali su neke zajedničke kontakte i onda smo tako došli do ove opcije za Mađarsku. Znam samo da smo dobili garancije da ćemo sigurno moći da pređemo granicu sa Mađarskom. Zato i krećemo tamo – dodao je Popović.

I do granice sa Mađarskom ih čeka više sati puta, uz nadu da će put proći mirno i bezbjedno.

– Na mapi nam piše, sa zastojima i svim ostalim, pošto je gužva na granici, da bismo za jedno šest sati trebali da budemo na graničnom prelazu. Nadam se da će biti tako, da neće biti kao ovamo, gdje se sve odužilo jer smo morali i da pješačimo.

Iako prolaze kroz pravu golgotu u Ukrajini, Popović i Latković znaju da za njihovu sudbinu nijesu zabrinuti samo njihovi najbliži, već i šira crnogorska javnost.

– Želimo da zahvalimo svim ljudima koji su nam slali poruke i pružali podršku, jer sve ovo nije nimalo lako za nas. Nadam se da ćemo bezbjedno stići na granicu sa Mađarskom, da će sve proći kako treba, i da ćemo, konačno, stići kući – poručili su Popović i Latković.

Nekadašnji saigrači iz Lovćena su ove sezone igrali za Krivbas iz Krivog Roga. Nekoliko dana prije početka napada Rusije, zemlju je napustio njihov saigrač Stefan Vuković, bivši igrač Sutjeske i Lovćena, dok su Popović i Latković ostali na nagovor uprave, ne sluteći kakva ih drama očekuje.

U četvrtak, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, krenuli su autom iz Krivog Roga ka granici sa Poljskom u blizini Ljvova, ali, nakon skoro 30 sati vožnje automobilom (u normalnim okolnostima bi tu distance prešli za manje od 12 sati), nijesu mogli dalje od oko 25 kilometara od granice sa Poljskom, gdje ih je sa druge strane čekao vozač, koji je trebao da ih vodi do najbližeg aerodroma.

Zbog velikih saobraćajnih gužvi, morali su pješke do granice, sve sa koferima koje su vukli i rančevima koje su nosili. Po dolasku na granicu, u četvrtak oko 22 sata, Latković i Popović su mislili da će procedura kratko trajati, ali je agonija tek počela. Pošto im Ukrajinci nijesu dozvoljavali da napuste zemlju, iz Ambasade Crne Gore u Poljskoj im je, kako nam je kazao Popović, rečeno da će doći i pokušati da ih izbave sa diplomatskim pasošem. Ali, ni to nije uspjelo…

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova se navodi da je ministar Đorđe Radulović ostvario komunikaciju sa bratom jednog od košarkaša, te da otpravnica poslova ambasade u Poljskoj, čeka na drugoj strani granice crnogorske državljane, kako bi naše diplomatsko predstavništvo pomoglo u daljoj evakuaciji Popovića i Latkovića.

Oni su rekli da žele da informišu “da za njih dvojicu, kao i za sve ljude koji se u ovom trenutku nalaze sa ukrajinske strane granice, postoji istovjetan izazov”.

“Velika gužva na granici nažalost postoji za sve, budući da Ukrajina sa svoje strane drži otežan prolaz za sve punoljetne muškarce starosti do 60 godina, u smislu kontrole tretirajući na istovjetan način strance i svoje državljane”, piše u saopštenju MVP.

MVP navodi da države nisu vršile organizovanu evakuaciju svojih građana, kao i da je osoblje Ambasade u Kijevu tokom prethodnog perioda, ali i u ovom trenutku, učinilo je sve da pomogne našim građanima pružajući dostupne informacije, savjete, ali i pomoć koja bi im u slučaju ostanka u Kijevu bila nasušna”.

Oni podsjećaju da je Ministarstvo vanjskih poslova na vrijeme, 11. februara, obavijestilo crnogorske državljane koji borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

“Podsjećamo i na činjenicu da je zahvaljujući ovom obavještenju, te stalnoj komunikaciji sa građanima, prvobitan broj naših državljana u Ukrajini značajno smanjen do danas”, navodi MVP.

Konzul Ukrajine u Podgorici Mihailo Šmatov uputio je dopis pograničnoj državnoj službi Ukrajine, sa molbom da se crnogorskim košarkaškim reprezentativcima Milošu Latkoviću i Milošu Popoviću omogući ulazak u Poljsku.

“Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori javili su se predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, crnogorskih medija i čelnici Košarkaškog saveza Crne Gore, sa molbom da se pomogne u prelasku državne granice Ukrajine dvojici crnogorskih državljana. U pitanju su Miloš Latković i Miloš Popović, igrači crnogorske reprezentacije u košarci, koji više od 12 sati ne mogu da prođu ukrajinski kontrolno-granični punkt Šegini i uđu u Poljsku. Zahtijevam, u skladu sa mogućnostima, da građanima Crne Gore omogućite prolaz”, naveo je Šmatov.

Čelnici Košarkaškog saveza Crne Gore tražili su pomoć i od predsjednika Košarkaškog saveza Ukrajine Andreja Lebedeva.

Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Crna Gora poražena od Mađarske u Podgorici

Mihailović: Bili smo dosta spori, bez prave ideje