Predstavljamo vam Divnu Ratković – nadu crnogorskog tenisa

Foto: Ratković Divna

U skladu sa imenom, a na osnovu rezultata, lako joj je predvidjeti divnu tenisku budućnost. Divna Ratković perfektno je otvorila takmičarsku sezonu, mlada Baranka je već osvojila dva ITF trofeja, posljednji, na turniru u Antaliji.

Crnogorska teniserka za Sportski. me se osvrnula na turnir u Turskoj, zašto nije nastupila na juniorskom Grend slemu u Melburnu, i najavila šta je sve očekuje u 2022. godini.

Divna dva osvojena ITF turnira u Beogradu i Antaliji. Lijepo si najavila sezonu?

“Veoma sam zadovoljna početkom sezone, jer sam u januaru 2022. takođe osvojila jedan ITF turnir u Beogradu. Nažalost, osvajanje tog turnira nije bilo dovoljno medijski propraćeno, pa je titula na tom turniru ostala u sjenci ove titule, koju sam osvojila u Antaliji. Nadam se da ću, nakon uspješnog početka sezone, nastaviti dobru i uspješnu takmičarsku godinu”.

Nakon ITF turnira – da li je naredni cilj nastup na nekom juniorskom Grend slemu ?

“Moji planovi za ovu godinu su, da što više popravim rang na ITF listi, tako što ću odigrati još nekoliko jakih međunarodnih turnira, a zatim da učestvujem bar na jednom juniorskom Grend slemu. I da učestvujem na Evropskom prvenstvu do 18 godina i da odigram što više profesionalih seniorskih turnira”.

Foto: Ratković Divna

Jesi li pratila nastup Danke Kovinić na Australijan openu?

“Pratila sam Dankin nastup na AO. Zaista sam se obradovala kada je prošla prvo kolo. Njen nastup u drugom kolu, gdje je igrala protiv Eme Radukanu, pratila sam sa svojom majkom. Poznavajući Dankin i Emin stil igre, bile smo ubijeđene da će Danka da pobijedi u tom meču. Na kraju je tako i bilo. Zaista smo se radovali zbog Dankine pobjede i njenog uspjeha na Australijan openu. Njen ovogodišnji nastup na AO je veliki uspjeh i za Crnu Goru”.

I ti si bila blizu nastupa na juniorskom turniru AO ?

“Završila sam bila vizu i komletnu obimnu dokumentaciju koja je bila neophodna prije samog puta u Australiju. Odustala sam u posljednjem trenutku od puta za Australiju jer nisam imala adekvatnu podlogu na kojoj sam se mogla pripremati. Takođe, trebalo je otputovati sedmicu ili dvije ranije, kako bi se adaptirala na visoku temperaturu u Australiji. Za ukupan taj boravak, sa avio kartama za mene i moju majku, trebalo je zaista mnogo, mnogo novca, a opet,  postojao je rizik da po dolasku u Australiju, na graničnoj kontroli, pored vakcine i negativnog PCR testa, nakon testiranja na aerodromu, završimo u četrnaesto dnevnom karantinu. Zbog svega toga, odlučile smo da ne putujemo na Juniorski AO, ali jako mi je žao zbog toga. Zato bih voljela i nadam se da ću učestvovati na sljedećem juniorskom grend slemu”.

Prošle godine si i sa FED Cup reprezentacijom imala zapažene nastupe, uspjehe. Igrale ste bez Danke Kovinić u Litvaniji, sa njom u timu rezultat bi bio još bolji?

Foto: Ratković Divna

“Prošle godine sam sa seniorskom FED reprezentacijom nastupala u Litvaniji na FED Cup takmičenju. Nastupala sam kao prva igračica reprezentacije tj. prva tabla jer je Danka Kovinić, zbog povrede, bila spriječena da igra za reprezentaciju. To je za mene bila velika čast ali i odgovornost. Uspjela sam da opravdam očekivanja jer sam od pet singl mečeva dobila četri meča. Kao ekipa, ostvarile smo odličan rezultat jer smo od 21 reprezentacije, nastup završile kao sedmoplasirane. Nadam se, da ćemo ove godine nastupiti u kompletnom sastavu. Ukoliko bi uskladile svoje profesionalne obaveze sa nastupom za reprezentaciju, i nastupile Danka Kovinić i Anja Drašković ili Vladica Babić, koje su u Americi, sigurna sam da bi mogle da ostvarimo sjajan rezultat.

Gdje vidiš prostor za napredak i šta bi konkretno popravila u igri?

“Prostora za napredak uvijek ima. Veoma je važno da se sačuvam od povreda. Na svu sreću, imam dobre fizičke predispozicije i nadam se da ću u skladu sa svojim predispozicijama unapređivati i svoju igru. Servis uvijek može da se poboljša”.

Kako se pripremaš, gdje treniraš?

“Najviše treniram u Podgorici, sa Pavlom Roganom našim bivšim igračem i reprezentativcem. Takođe, i u Ulcinju sa trenerom iz Hrvatske Zoranom Ivaniševićem. Kondiciju treniram u Baru sa mojim trenerom Acom Jelenićem. Često sam prinuđena, zbog nedostatka sparinga, da pred neki turnir odlazim u Beograd ili neku drugu državu iz okruženja, da se po nekoliko dana pripremam”.

Imaš li uzora u tenisu?

“Moj uzor je uvijek bio Novak Đoković. Poštujem i divim se svemu što je postigao u dosadašnjoj teniskoj karijeri”.

Kako izgleda jedan dan Divne Ratković. Kako usklađuješ treninge, školu..?

“Prije svega, svaki moj dan je dosta naporan i ispunjen. Ustajem oko 7h ujutro jer redovno pohođam Gimnaziju ,,Niko Rolović“ u Baru. U školi sam svakog dana od 8h do 12.30 ili 13h. Zatim ručam i spremam se za trening. Skoro svakodnevno putujem iz Bara za Podgoricu na trening. Na treningu provedem od dva do tri sata i predveče se vraćam za Bar. Veče koristim da učim i završavam školske obaveze. Tokom sedmice imam i dva do tri puta sedmično kondicioni trening. Kad sam na putovanju i turnirima, moj dan je isto naporan. Dan mi se sastoji od ranog ustajanja, doručka, zatim ide zagrijavanje i priprema za meč. Nakon toga obično sam na terenima ili u klubu gdje čekam meč. Nakon odigranog singl meča, najčešće igram i dubl meč. Zatim slijedi istezanje i opravak, a nakon toga večernji odmor i psihička priprema za naredni dan i naredni meč. Da bih stigla do finala turnira ili osvojila turnir, u zavisnosti od veličine žrijeba (32 ili 64) potrebno je da odigram pet ili šest singl mečeva tokom jedne sedmice. Samim tim, može se izvući zaključak da je učešće na međunarodnim turnirima jako iscrpljujuće i naporno.

Foto: Ratković Divna

Iako, nemam adekvatne uslove za trening, tenis i turniri su sastavni dio mog života već više od deset godina. Iza svakog mog rezultata stoji veliki trud i odricanje. Takođe, sve što sam do sada postigla, postigla sam uz veliku podršku mojih roditelja. Oni su moj najveći oslonac i podrška”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ukrajinski konzul uputio molbu da se omogući Popoviću i Latkoviću da uđu u Poljsku

Nikola Rakojević trener Petrovca