Prvenstvo u šahu: Đukić osvojio desetu titulu

Foto: Šahovski savez Crne Gore

Velemajstor Nikola Đukić deseti put osvojio je titulu prvaka Crne Gore.

On je, u nikada zanimljivijem Prvenstvu Crne Gore, do trofeja došao zahvaljujući dodatnim kriterijumima u odnosu na velemajstora Dragišu Blagojevića i Andreja Šukovića, koji su šampionat zavrešili sa po poena.

Velemajstor Đukić je u posljednjem kolu vodio crne figure u partiji sa braniocem titule, internacionalnim majstorom Lukom Draškovićem.

“Drašković je pogriješio u ranoj fazi partije, Đukić je osvojio pješaka, preciznom igrom iskoristio je poklon Draškovića i došao do velike pobjede”, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Mladi fide majstor Andrej Šuković iskoristio je pozicionu prednost koju je stekao crnim figurama u partiji sa Predragom Nikačem.

Precizna realizacija nije zaostala, pa je Šuković uknjižio svoj sedmi poen.

Velemajstor Dragiša Blagojević osvojio je pješaka u duelu sa Blažom Kalezićem, a zatim je u svom stilu pojačavao i preciznom igrom došao do ogromne prednosti koju je pretvorio u cijeli poen.

Blagojević je osvojio sedam poena i jedini je neporažen završio turnir.

“Dodatni kriterijumi odlučili su da titula pripadne Đukiću, srebro Blagojeviću, dok se Šuković morao zadovoljiti bronzanom medaljom”, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Vodeći uoči poslednjeg kola Miloš Pečurica nije izdržao pritisak, pa je morao priznati poraz u duelu sa velemajstorom Nebojšom Nikčevićem.

Loša igra u posljednjem kolu koštala ga je medalje, ali može biti zadovoljan nastupom i osvojenim četvrtim mjestom.

Kao petoplasirani završio je Nikčević, šesti je fide majstor Armin Mušović koji je u devetom kolu savladao Veljka Draganića, a sedmi Vuk Miletić koji je savladao Dragoljuba Abramovića.

Spisak nagrađenih zaključuju Drašković, Kalezić i Nikač.

Podijeljene su i specijalne nagrade, pa je najbolja dama Nikolina Koljević sa pet osvojenih poena, najbolji omladinac Dario Alivodić sa 5,5 poena.

Najbolji igrač do 1700 rejting poena je Nikola Perišić, do 2000 Stefan Mandić i do 2200 Dragoljub Kovačević.

Nagrade trojici prvoplasiranih uručio je Vladimir Lukšić, legenda crnogorskog šaha, dok se prisutnima obratio i predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović koji je zatvorio takmičenje.

Šampionat Crne Gore organizovao je Šahovski savez, u saradnji sa ŠK Prosvjeta, a pod pokroviteljstvom Uprave za sport i mlade.

Foto: Šahovski savez Crne Gore

Zvezda slavila u derbiju i prišla Partizanu na -2

Ski skokovi: Kobajaši i Granerud podijelili prvo mjesto