Uzor mu je Ivan Pedrosa, nekad je trenirao tenis, studiraće medicinu – Ognjen Vojvodić nada crnogorske atletike

Foto: Ognjen Vojvodić

Crnogorski atletičar Ognjen Vojvodić uz zvuk vjetra sa mora u gradu pod Rumijom se sprema se za sezonu punu izazova.

Talentovani Baranin, najbolji juniorski reprezentativac, postavio je nekoliko ciljeva u takmičarskoj 2022. godini – prvi je obaranje državnih rekorda, šampionat Balkana, a kruna sezone bio bi plasman na Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji.

Magični cilj je skok preko 7.35 metara.

“Ova godina je za mene godina punih izazova. Cilj mi je obaranje  juniorskog i seniorskog državnog rekorda, kao i nastup sa najboljim juniorskim skakačima na planeti tj. na Svjetskom prvenstvo za u Kolumbiji. Rezultatski se nadam skoku od preko 7.35m. Naravno, prije tih takmičenja očekuju me državno prvenstvo, šampionat Balkana kao i Igre malih zemalja Evrope, za koje sam ispunio normu. To su najznačajnija takmičenja, ali takođe ću imati i par mitinga u regionu”, kazao je Vojvodić na početku razgovora za Sportski.me.

Kako je spremati se ovih dana u Baru, kada vremenski uslovi nisu sjajni?

“Nije lako trenirati zimi na otvorenom posebno, kad su vremenski uslovi loši. Ove godine sam nastupao na dvoranskim takmičenjima i mjesec dana proveo trenirajući u dvorani u Beogradu, što je i dovelo do postavljanja juniorskog državnog rekorda u dvorani. Poslije toga sam napravio malu pauzu, odmorio se, i sada već teku pripreme u AK Mornar po planu i programu”.

Nakon ove sezone slijedi ozbiljan zaokret, a to je prelazak u seniorsku konkurenciju. To je nešto za šta se spremaš od početka karijere?

“Da, naravno prelazak u seniorsku konkurenciju je veliki korak u karijeri svakog sportiste, ali mislim da imam dobru podlogu. U svim segmentima imam još dosta prostora za napredak i što je najbitnije zdrav sam tako da se radujem seniorskom stažu”.

Nastupaš i u dvorani i na otvorenom. Šta ti više prije i zašto ?

“Svakako mi više prija ljetnja sezona, mnogo duže traje i ima više takmičenja. Mnogo su bolji uslovi za trening i ima više pauza između takmičenja i prostora za tempiranje forme”.

Kako se spremaš? Uslovi za atletiku u CG nisu idealni. Crna Gora i dalje nema atletsku dvoranu. Bar se eto može pohvaliti stazom?

Foto: Ognjen Vojvodić

“Što se tiče uslova za atletiku u Crnoj Gori, najveći problem je što Glavni grad nema atletsku stazu, a ni dvoranu. U Baru, meni AK Mornar pruža sve što je neophodno za treniranje i postizanje boljih rezultata”.

Dominiraš u juniorskom uzrastu. Stiglo je i priznanje, još jedno u nizu od ASCG. Koliko ti znači ?

“Naravno da mi znači i daje motivaciju da još više treniram i postižem još bolje rezultate. Ovo mi je peta godina u nizu da dobijam priznanje od ASCG kao najbolji atletičar u svojoj kategoriji. Dva puta sam proglašavan za najboljeg pionira, dva puta za najboljeg mlađeg juniora i prošle godine za najboljeg juniora i nadam se da će se niz nastaviti”.

Pratiš li rezultate ostalih kolega iz reprezentacije? Marija Vuković u kontinuitetu postiže dobre rezultate, blizu je velike medalje, možda već sad na šampionatu u Beogradu ? i Darko Pešić je nedavno u Beogradu poporavio državni record u dvorani ?

“Naravno da pratim nastupe svih atletičara iz reprezentacije. Marija i Darko su u odličnoj formi što pokazuju i rezultati sa dosadašnjih takmičenja na kojima su nastupili”.

Mnogo velikih asova, legendi su se bavili baš tom tvojom disciplinom. Imaš li možda nekog uzora ?

“Od velikih skakača najviše volim da gledam skokove Ivana Pedrosa sa Kube. On je sa velikom lakoćom i elegancijom skakao blizu 9 metara”.

Otkud baš u atletici. Kako si se opredjelio za “kraljicu sportova” ?

“U početku sam trenirao tenis ali nisam se baš pronašao u njemu. Kao svaki dječak htio sam da treniram košarku ili fudbal, ali na nagovor roditelja ipak sam otišao na atletski trening. I tako je sve počelo”.

Kako izgleda jedan dan Ognjena Vojvodića ? Pored treninga, kako usklađuješ školu?

“Pošto sam završna godina srednje škole, a želim da upišem stomatološki fakultet i već uveliko su počele pripreme za prijemni, tako da dan mora biti potpuno organizovan. Radnim danima nakon škole, ručam i odmaram pred trening, na kojem prosječno provedem minimum dva sata dnevno. Nakon toga kada završim školske obaveze imam određeno vrijeme za spremanje prijemnog ispita. Ako nakon svega toga ostane vremena izađem sa društvom da prošetam”. 

Bar je grad atletika i sporta?

“Sigurno. Interesovanje za sport kod djece je veliko. Naravno, da preferiram i preporučujem atletiku, ali neka svako izabere, ono što je najbolje za njega. Uslovi za atletiku postoje, tu su i dvoranski sportovi. sjajan fudbalski teren. Dakle, jedan lijep sportski kompleks koji pruža djeci, uslove za rad i trening”.

Osim atletike, koji sport najviše pratiš ?

“Pored atletike volim da gledam i igram košarku. Dosta mojih drugova bavi se košarkom pa često idem da ih gledam i podržim”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Jedna od najvećih pobjeda Danke Kovinić: Novljanka srušila osmu igračicu WTA

Micov pred Partizan: Uz podršku sa tribina do pobjede