Vušurović: Populizam, senzacionalizam i poluinformacije Uprave za sport

Foto: Uprava za mlade i sport

Plasiranje senzacionalističkih poluinformacija zaslužuje pažnju javnosti samo uz valjanu argumentaciju, kazao je vršilac dužnosti generalnog sekretara Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Igor Vušurović.

Nosilac zlatne olimpijske medalje je, komentarišući proces i donosenje odluke o sufinansiranju nacionalnih sportskih saveza, kazao da se u proteklih šest godina nastoji ustoličiti šef kompletnog crnogorskog sporta u liku i djelu prvog čovjeka ministarstva ili uprave.

Vušurović je naglasaio da, kada to kaže, ne misli na Vasilija Laloševića.

“U već ranije pripremljenoj odluci sa primjesama ličnog, direktor Uprave na mala vrata u komisije uvodi i vrhunske crnogorske sportiste koji, u prvom navratu zbog neozbiljnosti, odustaju od rada. Drugo dvoje s pravom reaguju na odluku prvog čovjeka Uprave u odnosu na njihove predloge kao članova komisije”, rekao je Vušurović u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

On je naglasio da teza vršioca dužnosti da, nakon uspješnih sportskih karijera, sportisti treba da budu aktivni sudionici društva pada u vodu.

“Njihovo članstvo u komisijama je pro forme, jer on, Uprava za sport i mlade, zna sve i bez njih, kome i koliko. Mišljenja sam da prethodne konkurse nije pratilo ovoliko senzacionalizma, pompe, sitnog politikanstva i bombastičnih najava o bolnim saznanjima koja su spremna za objelodanjivanje, a tiču se medjunarodnih dokumenata”, rekao je Vušurović.

On je istakao da populističke priče o procentima ljudi koji se bave sportom do odlaska mladih iz Crne Gore, priznanju Olimpijskog komieteta Kosova i medalja njihovih džudista čiji je budžet za ovu godinu 700 hiljada eura, ne dovode rješenju situacije u kojoj se nalazi crnogorski sport.

“Na žalost, službenik Uprave nema dan radnog staža u nekom od nacionalnih saveza koji očekuju novac iz budžeta, tako da ne može da zna kako je kad tražite sponzora, pravite plan isplata dobavljačima, stidite se jer ne možete ispoštovati rokove zbog nedostatka sredstava za plaćanje opreme jer vam je zadnja uplata na račun saveza bila prije sedam mjeseci”, rekao je Vušurović.

Prema njegovima riječima, taj dio spoznaje sporta se stiče praksom i iskustvom rada u savezima što je u Crnoj Gori prilično stresan i nezahvalan posao.

Vušurović smatra da Uprava za sport i mlade, osim praćenja utroška budžetskih sredstava, treba da vrši uporedo i implementaciju strategije razvoja sporta u Crnoj Gori.

“Pošto Crna Gora trenutno nema takav strateški dokument, kako se ostvaruje interes države opisan upitao je Vušurović.

Vušurović je, kao neko ko se uspjesno bavio i organizacijom međunarodnih takmičenja u Crnoj Gori i radio po CDM Manual publikacijama organizacionih odbora igara u Tokiju i Pekingu, kazao da ne zna koji su dokumenti u pitanju kada se pominje kupovina ulaznica na pomenutim takmičenjima jer ih nije bilo.

“Diskrepancija u ovom slučaju može biti pojam iz psihologije, nikako vezana za raskorak između nacionalnog i internacionalnog izvještavanja koje prate revizorski izvještaji. Plasiranje senzacionalistickih poluinformacija zaslužuje objavu i pažnju naše javnosti samo uz valjanu argumentaciju, a do tada, Upravni odbor COK-a na sjednici u utorak donijeće odluku o narednim koracima nominalno krovne sportske organizacije u Crnoj Gori”, rekao je Vušurović.

Mićko Žižić osvojio titulu prvaka svijeta

Jovetić spreman za Grčku: Uželio sam se reprezentacije