“It is I Leclerc”

Foto: F1/twitter

Piše: Igor Hrvatin

To sam ja Lekler, legendarnom rečenicom iz kultne britanske serije “Alo Alo” počinjem ovaj tekst. Kako drugačije i šta više da kažemo za sjajan start sezone kako za Ferari tako i za sada čini se nedodirljivog Šarla Leklera.

Pol pozicija u subotu, najbrži krug u nedjelju i prvo mjesto na stazi Albert park u Melburnu i Grand Slam za momka iz Monaka. Poslije dvije jako teške sezone posebno 2020. italijanska ekipa ponovo dominira kao u najboljim danima, naravno u svemu tome pomaže im i olakšava maestralni Šarl. Prve tri trke i mogu slobodno da kažem da je sazrio i stasao za šampiona. Iza Leklera je kako sam priznaje, savršen vikend, kakva trka sa kakvim tempom Ferarija. Jedini trenutak u kom je strahovao za svoju vodeću poziciju bio je momenat nakon drugog vozila bezbjednosti, kada je Maks Ferstapen prišao na minimalnu razdaljinu i nakon ciljnog pravca u prvoj krivini napao vozača Ferarija. U tim trenucima, vozači su bili jedan pored drugog, ali je Šarl iskusno pozicionirao svoj bolid, tako da Maks nije imao pravu priliku za napad. Nakon toga vozač iz Monaka napravio je razliku veću od jedne sekunde nad protivnikom i nije imao bojazni da ga Holanđanin može napasti u “DRS zonama”.

Aktuelni svjetski šampion ponovo je imao vikend za zaborav, nakon što se u subotu na kvalifikacijama žalio na upravljanje svog Red Bula, Maks Ferstapen je ponovo ostao bez poena. Problemi sa motorom i odustajanje u 39. krugu, prilično frustrirajuće za Maksa. Njegov timski kolega Serhio Perez domogao se druge pozicije , staloženom i sigurnom vožnjom obezbijedio je podijum za sebe i koliko toliko ublažio bolan vikend za Red Bul. Austrijska ekipa ima mnogo o čemu da misli, previse problema u samo tri trke, posebno zato sto su odustajanja povezana sa pouzdanošću motora.

Foto: F1/twitter

Pobjedničko postolje kompletirao je Britanac Džordž Rasel, kakav vikend i za njega, prvi podijum u bojama Mercedesa, kao šlag na tortu ide mu u prilog činjenica, da je pobjedio klupskog kolegu Luisa Hamiltona, koji je bio odmah iza njega na četvrtoj poziciji. Vidjeli smo možda dio onoga što nas čeka ove sezone, ko će biti broj jedan u Mercedesu. Rasel, mladi lav koji nadolazi, protiv starog kralja Hamiltona (koji od duela sa Nikom Rozbergom nije bio u sličnoj situaciji). Nije Hamiltonu svejedno, drugi vikend zaredom gleda u leđa svom kolegi koji djeluje jako dobro, vrlo brzo se snašao i odomaćio u novoj ekipi. Koliko god nam sve djelovalo bezazleno, nešto se već kuva, jer je par krugova prije kraja Luis poslao poruku ekipi koja je bila javna, “Stavili ste me u nezgodan položaj”, sta je sedmostruki šampion htio da poruči ekipi nije jasno, ali jedna od teorija je i da je možda smatrao da Rasel treba da njemu prepusti podijumsko postolje.

Ostatak grida

Meklaren se definitivno vratio i uhvatio priključak za vodećima, peto i šesto mjesto za Landa Norisa i Danijela Rikarda, djelovali su vozači britanske ekipe vrlo dobro, čak u određenim momentima i odlično , u većem dijelu trke pratili su tempo Mercedesa. Bodove u Australiji osvojili su još i vozači Alpine-Esteban Okon,  Alfe -Valteri Botas , Alfa Taurija-Pjer Gasli i poslednje mjesto pripalo je vjerovatno danas najsimpatičnijem vozaču Aleksu Albonu. Ko bi rekao na početku sezone da će momak koji je bio van formule prošle sezone, u jako slabom bolidu Vilijamsa na trećoj trci osvojiti prijeko potrebni bod. Način na koji se Albon našao u poenima još je zanimljiviji. Vozač sa Tajlanda u subotu je diskvalifikovan, nije obezbjedio uzorak od jednog litra goriva nakon završenih kvalifikacija. Trku je počeo sa začelja i vozio je 56. krugova na tvrdim gumama, hrabra odluka ekipe Vilijamsa, da u poslednjem krugu u momentu kada Šarl Lekler prolazi kroz cilj, oni odrade “pit stop” montiraju meke gume Albonu i on se nađe na 10. mjestu.

Foto: F1/twitter

Agonija Karlosa Sainca

Vozač koji se poslije vellike nagrade Australije nalazi na vrućoj stolici je Karlos Sainc. Osjeća pritisak Karlos, pritisak kada vozite za Ferari, očekuju se pobjede, pol pozicije, podijumi, posebno kada vaš klupski kolega vodi u generalnom plasmanu. Sve je to čini se počelo polako da lomi Karlosa. U subotu nesvakidašnja greška za njega tokom kvalifikacija, svojim refleksima uspio je da održi bolid na stazi da ne izleti u jednoj od bržih krivina, ipak to ga je koštalo ozbiljnijeg plasmana, kvalifikacije je završio na devetom mjestu. Ako mu i to nije bilo dovoljno, šta reći za njegov nastup u nedelju. Očajan start na tvrdim gumama, koje izgleda nije mogao da zagrije, gubi nekoliko pozicija na startu i pada na 13, mjesto i krug nakon toga njegov bolid izletio je sa staze i našao se na šljunku, odakle nije bilo povratka. Morao je Karlos da ugasi motor, da ne bi bilo ozbiljnijih oštećenja.

Da zaključimo i trkački vikend i tekst sa još jednom zanimljivošću. Australija je postavila svoj rekord po broju prisutnih navijača na tribinama. Više od 420.000 ljudi ispratilo je najbrži karavan u poslednja tri dana u Melburu. Formula 1 seli se u Evropi, idemo u Ređo Emiliju u dom “Crnog konjića” na stazu “Enco i Dino Ferari”, 24 aprila. Možete li da zamislite kakva će biti atmosfera, kada je ovako moćna “Skuderija” i šta pripremaju “Tifozi” za svoj voljeni tim. Spektakl se nastavlja…

Dominacija Furtule na mitingu Trofej Montenegra

Fausto strijelac najljepšeg gola u CFL, nagrada i za Giljena