Piksi o Deju: Virtuoz sa loptom, vulkan talenta

Foto: Printscreen

Knjiga „Piksi – sve za deset“, autora sportskog novinara iz Beograda Nebojše Petrovića, priča o karijeri jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala u Srbiji i na ovim prostorima.

Jedna od ličnosti koja se najviše pominje u romanu o Draganu Stojkoviću je Dejan Savićević.

“Dejo i ja smo se znali u dušu i sjajno smo sarađivali. Mislim da mu je 1991. godine učinjena velika nepravda kada je Papen dobio Zlatnu loptu Frans fudbala. Dejan je odigrao fantastičnu sezonu, briljirao je protiv Drezdena i Bajerna, postizao golove, pravio bravure, bukvalno plesao po terenu. Morao je da dobije priznanje za najboljeg fudbalera Evrope. Proradio je francuski lobi i nagrada je otišla u Marsej. Ako se dobro sjećam, čak je u Gutals proglašen za najboljeg trenera, a ne Ljupko Petrović. Nema logike, zna se ko je te godine bio najbolji u Kupu šampiona”, kazao je Stojković.

“Dejo je fenomenalan tip. Kada je došao u Zvezdu, novinari su počeli da nas porede i da se pitaju kako će Piksi prihvatiti Savićevića. A ja ga prihvatio kao rođenog brata. Uostalom, šta ima da ga prihvatam, valjda smo svi na istom zadatku, da naše kvalitete stavimo u službu cijele ekipe. Ljudi koji me dobro poznaju, nikada u meni nisu mogli da nađu trunku sujete, kompleksa ili ljubomore. Uvijek sam bio osoba koja pruža ruku, pomaže i oduševljava se potezima svojih saigrača. Šta treba, da budem ljut što je on odigrao bolje od mene i što su novine prepune njegovih fotografija? To su gluposti”, ispričao je Stojković.

Sprijateljili su se, kaže, od prvog dana, kasnije dijelili sobu i u reprezentaciji.

“Morao sam da puzim do toaleta kada legne da odrijema posle ručka. Sjećam se utakmice protiv Njemačke na startu Svjetskog prvenstva 1990. godine. Kaže Dejo ‘ajde da odspavamo malo’. A u meni sve gori. Igramo protiv Mateusa, Bremea, Klinsmana… Ne bih mogao oka da sklopim. Dejo se samo okrenuo na stranu i zaspao kao jagnje. Ma, bili smo strašan tandem. Meni je neshvatljivo kad treneri kažu da dva dobra igrača ne mogu da igraju zajedno jer guše jedan drugog. Ja sam znao da je Dejo specifičan, na prvi pogled djeluje da ga mrzi da živi. ‘A viđi kiše, mora li baš danas da se igra’, takav je bio. Ali s loptom virtuoz. To je vulkan talenta. Kada krene u driblinge, čini ti se da tvrđavu može da sruši. Fizički moćan, tehnički perfektan. Bukvalno predodređen za zvijezdu svetskog fudbala”, rekao je Stojković.

Ivan Brnović napustio Cetinje

Sutjeska gostuje Budućnosti, Savović: Cilj je pobjeda, očekujem pune tribine