Eldar Salihović za Sportski.me: Nositi crnogorsku zastavu je bio izazov i čast

Foto: COK

Crnogorski skijaš Eldar Salihović imao je čast da po drugi put bude učesnik Zimskih Olimpijskih igara.

22-godišnji Pljevljak, debitovao je prije četiri godine na Igrama u Pjongčangu, a Igre u Pekingu su bile posebne jer je nosio crnogorsku zastavu na svečanom defileu sportista.

Zato je i utisak poseban…

“Definitivno. Predstaviti sebe, grad, državu, i sve to kroz jedan ritualni pokret, kao što je nošenje zastave jeste izazov, čast, ponos”, kazao je Salihović za Sportski.me.

Eldar je u Pekingu nastupao u dvije discipline slalomu i veleslalomu, gdje je zauzeo 42. odnosno 41. mjesto.

U veleslalomu je imao zaostatak za superstarom Markom Odrmatom od 32,19 sekundi, a u prvoj vožnji u kojem je imao 47. vrijeme taj je zaostatak iznosio nešto manje od 16 sekundi.

Nije razočaran konačnim ishodom u Pekingu.

“Apsolutno sam zadovoljan urađenim. Pripreme su protekle planirano, bilo je manje treme nego na prošlim Igrama, i samim tim je rezultat bio bolji nego prije četiri godine”, kazao je Salihović.

Na pitanje da li je bio malo oprezan prilikom slalomskih i veleslalomskih vožnji je odgovorio…

“Teško je naći mjeru, kako u životu tako i u sportu. Ako previše rizikujete, imate visoku šansu da ne ostvarite plasman, ako previše sigurno igrate, spori ste. Mislim da je ovog puta mjera bila vrlo precizna, između ne ostvarivanja i ostvarivanja solidnog plasmana”, kazao je Salihović.

Organizacija Igara u Kini na 22-godišnjeg crnogorskog skijaša je ostavila snažan utisak…

“Zaista čarobno i nešto potpuno drugačije, od iskustva koje imamo u Evropi. Kao da vas je neko postavio u paralelni univerzum i rekao da je tu sve isto, ali ipak nešto drugačije”, prisjeća se Eldar. 

U Crnoj Gori je nedavno održan je šampionat u skijanju. Salihović je zbog obaveza preskočio takmičenja, nije branio titulu u slalomu, osvojenu na Bjelasici prošle godine – u vremenu minut, 44 sekunde i 48 stitih.

“U pitanju su privatne (porodične) obaveze. Ipak je porodica najvažnija”, kazao je Eldar.

Sa naših prostora, Slovenija i Hrvatska su veleselile u skijaškim takmičenjima. Crna Gora je rezultatski daleko od tog nivoa – a to što je imala tri predstavnika u Kini, je veliki uspjeh – s obzirom koliko su zimski sportovi zahtjevni – od talenta, preko priprema, opreme, novca, logistike…

“U skladu sa veličinom države, odnosno brojem stanovnika i u skladu sa skijaškom tradicijom, rezultati su takvi, kakvi jesu. Ipak smo mi jedna mala država, daleko od centra skijaškog svijeta (alpskih zemalja), i u skladu sa time ne smijemo sebi dopustiti očekivanja kakva ima Italija, Austrija ili Francuska. Ali isto tako razvoj skijaškog sporta je dobar, ide u valjanom pravcu. Takođe, rekao bih i da je infrastruktura izuzetno važna za razvoj sporta, a ona je ta koja je svake godine sve bolja, te možemo reći da je razvoj pozitivan”, ističe crnogorski skijaš.

Eldar je prve skijaške pokrete naučio na Durmitoru – ljubav prema skijanju utakao mu je otac, koji mu je bio i prvi trener. Kasnije je nastavio sa glavnim trenerom Rajkom Kosićem.

Iako je već dugo profesionalac, dvostruki učesnik ZOI vidi i prostor za napredak.

“Kako je sportski put nešto što traje godinama, i nosi sa sobom izazove svih vrsta, mislim da je najveći prostor za napredak nešto što se zove proces individuacije, ili jednostavnije rečeno: građenje ličnosti. To je za mene kao sportistu najveći izazov. Svakako da možemo govoriti i o sportskim napredovanjima, ali ona, bar za mene, ne dolaze prije nego moja ličnost postane spremna za to”, kazao je Eldar.

FIS skijaška sezona je završena. Jesu li rezultati negdje očekivani?

“Jesu. Očekivanja su svakako subjektivna kategorija koja je izrazito fleksibilna. Što se mene tiče, sezona je prošla odlično i jedva čekam da se upustim u slaganje i raspoređivanje svega što se desilo, kao i u nove poduhvate i pobjede”, kazao je Salihović i dodao…

“Slijede uobičajene pripreme, razvoj sebe kao ličnosti, skijaša i sportiste, treninzi, brzo će nova međunarodna takmičenja, uključujući i svjetsko prvenstvo. Vjerujem da ću biti spreman za sve te takmičarske obaveze”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Evrokup: Budućnost eliminisana od Andore

Džikić nakon eliminacije iz Evrokupa: Očigledno je da smo odigrali dva različita poluvremena