Reagovao Odbojkaški savez: Umanjenje za 100.000 eura imaće nesagledive posljedice na takmičenja i nastupe odbojkaških selekcija

Foto: odbojka.me

U Odbojkaškom savezu Crne Gore (OSCG) nezadovoljni su novom odlukom o raspodjeli sredstava nacionalnim sportskim savezima za 2022.godinu.

Uprava za sport i mlade za sufinansiranje programa sportskih organizacija na ponovljenom konkursu opredijelila je Odbojkaškom savezu 250.000 eura, što je za 100.000 manje u odnosu na prvobitnu odluku.

“Odbojkaški savez Crne Gore izražava nevjericu i nezadovoljstvo odlukom o raspodjeli sredstava nacionalnim sportskim savezima za 2022. godinu. Umanjenje za 100 hiljada eura u odnosu na prvobitnu odluku, iza koje je prije samo 20 dana direktor Uprave za sport i mlade “stajao pod punom odgovornošću”, imaće nesagledive posljedice na takmičenja i nastupe odbojkaških selekcija. Zvuči nevjerovatno da se neko, pa makar bio direktor Uprave za sport i mlade, nadležno ministarstvo ili komisija, na ovaj način igra sa nacionalnim reprezentacijama i savezima i njihovim programom aktivnosti. Ko je taj koji može da odluči koja reprezentativna akcija vam je važnija od druge u ovoj godini, a nema nikakve konekcije sa pojedinim sportom”, saopšteno je iz Odbojkaškog saveza.

Dodaju da je “OSCG u prethodnih pola godine pokrenuo besplatnu školu odbojke širom Crne Gore, kompletno sponzorstvo generalnog sponzora EPCG namijenio i dodijelio klubovima i uradio niz afirmativnih poteza, sve u cilju omasovljenja odbojke (koja je već najmasovniji ženski sport) i obezbjeđivanja dodatnih sredstava klubovima kako bi ista uložili u razvoj djece i mlađih kategorija.”

“Apsolutno je nevjerovatno i nerazumljivo da se nakon takvih poteza desi ovakvo umanjenje od trećine godišnjeg budžeta i to u godini kad je direktor Uprave za sport i mlade govorio da “nikad više novca nije bilo za sport nego sad”!? Kada tome dodamo da su se odbojkaši dva puta u nizu plasirali na Evropsko prvenstvo i da se ove godine i u muškoj i u ženskoj konkurenciji borimo za odlaske na nova velika takmičenja, onda je ovaj skandal još veći. U ovim uslovima raspodjele, mi kao savez koji broji čak 10 reprezentativnih selekcija, od kojih neke imaju čak i po 2 ili 3 takmičenja u ovoj godini, prinuđeni smo da otkažemo većinu akcija zbog nedostatka novca i to će se nažalost odnositi na skoro sve mlađe kategorije, koje će biti uskraćene za takmičenja koja bi im bila od velike važnosti za dalji razvoj.”

“Smatramo da je krajnje vrijeme da se država uključi u ovu problematiku i da nađe način finansiranja sporta koji će biti izvjesniji, tj. da svi savezi znaju na koji iznos mogu da računaju u odnosu na kategorizaciju sporta kako bi mogli planirati svoje aktivnosti, a ne da sve zavisi od volje jednog čovjeka ili par ljudi i njihove naklonjenosti i odnosa prema nekome”, saopšteno je iz Saveza.

Goran Bulatović pojačao Podgoricu

Remi Iskre i Dečića, odluka o finalisti pada u Tuzima