Karate reprezentacija sa respektabilnim timom nastupa na EP

Foto: KSCG

Karate reprezentacija Crne Gore na 57. Evropskom seniorskom prvenstvu nastupiće u podmlađenom i značajno promijenjenom sastavu, saopšteno je iz Karate saveza.

Šampionat je na programu od 25. do 29. maja.

Crnogorski karate predstavljaće 19 takmičara – 12 u borbama i sedam u katama.

Uoči puta, zbog zdrastvenih problema, otpao je Stefan Gojčević.

U odnosu na prošlogodišnji šampionat u Poreču neće nastupiti Nenad Dulović, Mario Hodžić, Predrag Smolović i Andrija Fatić u muškoj, odnosno Ana Drašković, Jelena Maksimović, Ksenija Rajović i Dragana Konjević u ženskoj konkurenciji.

Nastup je, zbog povrede, morala da otkaže i Marina Raković.

Direktor reprezentacije Miodrag Radunović kazao je da reprezentacija putuje u punom sastavu i da će u Gaziantepu nastupiti pojedinačno i ekipno, u katama i borbama.

“Bez obzira što smo nepravedno ostali bez sredstava iz Budžeta uspjeli smo da obezbijedimo novac i otputujemo na šampionat. Takva odluka Uprave za sport i mlade je nepravedna jer smo imali sjajan rezultat prošle godine. Nadamo se da će se ta neprvda ispraviti”, kazao je Radunović na konferenciji za novinare.

On je istakao da će reprezentacija iako podmlađena dati sve od sebe da ostvari dobar rezultat.

Selektor muške ekipe u borbama Almir Cecunjanin kazao je da je reprezentacija odradila dva ciklusa priprema i da je zadovoljan formom takmičara, ali i voljom i željom koju su pokazali na treninzima.

“Hendikep je izostanak kontrolnih mečeva, ali kroz rad u klubovima i na pripremama to smo pokušali da nadomjestimo. Od sedam takmičara koji će nastupiti u Gaziantepu njih pet ima manje od 20 godina. To pokazuje da imamo mladu ekipu, ali i da u budućnosti imamo na koga da računamo”, rekao je Cecunjanin.

On je kazao da najviše očekuje od Nikole Malovića, navodeći da je najiskusniji i da godinama unazad donosi medalje sa velikih takmičenja.

“Nadam se da će tako biti i u Gaziantepu i da će svi takmičari dati sve od sebe. Žao je što zbog povrede nijesam mogao da računam na Nenada Dulovića”, rekao je Cecunjanin.

Selektor ženske ekipe u borbama Žarko Raković kazao je da šampionat dočekuje sa novim timom, u kojem nema Marine Raković, Jelene Maksimović, Drgane Konjević, Ana Drašković.

“Tim je potpuno drugačiji, mnogo oslabljen, ali uradili smo sve da se što bolje predstavimo. Siguran sam da će djevojke dati sve od sebe”, rekao je Raković.

On je istakao da je na pripremu sportista značajno uticalo nedobijanje sredstava iz Budžeta.

“Nijesmo išli na takmičenje, nije bilo kampova. Uradili smo ono što je do nas, takmičari što je do njih. Trenirali smo i spremali se koliko smo mogli”, rekao je Raković.

Prema riječima selektorke u katama za žene
Tijane Popović, kate su teška i zahtjevna disciplina.

“Iznenađenja su rijetka. Mi smo neko ko voli da pomjera granice, tako da se nadam da će tako biti i ovog puta. Kata tim prvi put nastupa na tako jakom takmičenju. Spremne smo, trenirale smo naporno”, rekla je Popović.

U borbama pojedinačno kod muškaraca nastupiće Matija Bojić (do 60), Ognjen Otašević (do 67), Balša Miličković (do 75), Nikola Malović (do 84) i Nemanja Jovović (preko 84), dok će se samo ekipno takmičiti Nemanja Mikulić i Lazar Kukuličić.

U ženskoj konkurenciji, u borbama, pojedinačno za medalju boriće se Anja Jović (do 50), Anđela Ivanović (do 55), Vasilisa Bujić (do 68) i Milena Jovanović (preko 68), dok će Jovana Stojanović nastupiti samo u ekipnoj konkurenciji.

U katama pojedinačno takmičiće se Biserka Radulović i Vladimir Mijač, koji će biti i dio tima sa Arijanom Kočanom i Kenanom Nikočevićem.

U ženskoj konkurenciji kata tim nastupiće u sastavu Maša Đukanović, Mila Mraković i Džena Canović.

Takmičare će u Gaziantepu predvoditi selektori Almir Cecunjanin i Žarko Raković u borbama, odnosno Milena Milačić i Tijana Popović u katama.

Čast crnogorskog karatea u Gaziantepu, osim takmičara, braniće i sudija Miodrag Radunović.

Crnogorsku delegaciju predvodiće sekretar Veljko Brnović.

Na prošlogodišnjem EP u Poreču crnogorski karatisti osvojili su dvije medalje – muška ekipa u borbama srebrnu i Jelena Maksimović bronzanu.

Karatisti su na kontinentalnim šampiontima u seniorskoj konkurenciji, u kimonu sa crnogorskim grbom, do sada osvojili 11 medalja – dvije srebrne i devet bronzanih.

Srebrni je, osim muške ekipe iz Poreča, bio Mario Hodžić 2019. u Gvadalahari, koji ima i bronzanu medalju, dvije godine ranije, u turskom Koćeliju.

Bronzane medalje osvajali su i Jelena Maksimović (2014. i 2021), Dragana Konjević (2016), Marina Raković (2012, 2013. i 2015), Nikola Malović (2019) i ženski kata tim u sastavu Milena Milačić, Tijana i Biserka Radulović (2007).

Odlazak za Gaziantep predviđen je za 23. maj. 

Lalošević: Osnažićemo partnerstvo sa kancelarijom UN-a

2. CFL: Mladost DG, Kom i Bokelj u borbi za baraž