Nedović: Trofej, navijači, reprezentativci… – puno srce!

Foto: FK Budućnost

Budućnost je osvojila Kup Crne Gore savladavši Dečić u finalu 1:0, i nastavila sa osvajanjem trofeja (osvojila peti trofej u posljednje četiri godine, a četvri od mogućih pet u posljednje tri sezone), zadržala oreol najtrofejnijeg tima u državi, ali i dala veliki iz broj reprezentativaca u raznim selekcijama upravo iz prvog tima.

Sezona koja je počela turbulentno je završena pozitivno, a detaljnije smo o protekloj takmičarskoj godini razgovarali sa šefom stručnog štaba Aleksandrom Nedovićem.

„Mislim da je sezona završena uspješno, jer smo osvojili trofej u najljepšoj utakmici u sezoni. Naravno, kada radite u Budućnosti, uvijek se postavlja pitanje duple krune jer – htjeli to da priznate ili ne – Budućnost je najveći klub u državi“, poručio je 43-godišnji strateg „plavih“, koji je klub preuzeo u nepovoljnom trenutku…

„Trenutak nije bio sjajan, ali kao što sam već govorio: ne bih ni dobio priliku da je bio sjajan. Uhvatio sam se u koštac sa problemima, radio sa ekipom ljudi oko sebe i mislim da smo napravili dosta dobrog posla. Najbitnije je što smo u drugom dijelu sezone došli do igre, jer se sve radi zbog igre i navijača… Trofeji dođu ili ne dođu, ali publika je uvijek reper, a mislim da smo imali šta da im ponudimo. Pored Kupa, izbacili smo dosta mladih igrača, ali ne debitanata, nego momaka koji igraju bitnu ulogu, a to se potvrdilo kroz pozive za A selekciju za Đukanovića i Terzića, dok su Raičković i Dragojević odavno reprezentativci, a vjerovatno bi i Ivanović bio na spisku da nije povrijeđen. Ima dosta stvari sa kojima možemo da budemo zadovoljni“.

„Plavi“ su tokom sezone igrali brz, atraktivan i ofanzivan fudbal, postigli ubjedljivo najviše golova od svih prvoligaša, imali najveću podršku navijača (naravno, sve to može bolje i više i svi ćemo da se trudimo da tako bude)… Nekada se tugovalo, ali se više puta slavilo. Finale svega je bilo finale Kupa, prekrasna atmosfera, skoro 5.000 gledalaca…

„Imali smo uspona i padova, to su činjenice. Bilo je katastrofalnih poraza kod kuće, ali nismo doživjeli zvižduke. Trenutak prepoznavanja naših navijača i kolektivni dolazak u Petrovac je nešto lijepo što nam se dogodilo – navijači su prepoznali težinu trenutka, a mi smo im od tada vratili na najbolji način osvojanjem najviše bodova od svih ekipa i osvajanjem Kupa“, vraća se Nedović na 26. septembar 2021. godine…

„Na svakom meču smo davali sve od sebe, odnos je bio pravi u svakom trenutku, pa kada smo bili kompletni i imali „širinu“ igrali smo atraktivno sa velikim brojem golova, a kada nam je nedostajalo par igrača znali smo da se mučimo, ali uvijek smo nagrađivani sa podrškom zbog odnosa. Finale svega je utakmica u Kupu, veliki broj ljudi, zapad i sjever koji bodre klub na pravi način – sa maksimalnim uvažavanjem rivala bez ujedne uvrede, ali maksimalno agresivni. Navijači su nam bili vjetar u leđa u tom finalu Kupa, pokazali su da su pravi navijači i da vole Budućnost, nebitno da li je Aleksandar Nedović trener ili Veselin Mijač predsjednik… Daju sve za Budućnost, ne bave se nekim drugim stvarima kao što rade navijači u regionu, njima je cilj Budućnost i da Budućnost bude što bolja“.

Nekadašnji „plavi broj 10“ je došao do drugog trofeja u karijeri – kroz koju se nije libio da pruži šansu mlađim igračima i na uštrb rezultata – prvi pehar je osvojio 2015. sa OFK Titograd, a takođe se radovao Kupu.

„Svi kažu da je taj prvi trofej najdraži i ne može da mi ne bude drag, pogotovo jer sam bio mlad trener, ali jednostavno ovo je nešto drugo. Možda malo postajem dosadan, ali moja konekcija sa klubom traje od rođenja i to će biti izraženo i kada ne budem trener Budućnosti. Jednostavno, osvojio sam trofej sa svojim klubom u svom gradu, gdje je stadion bio sjajno popunjen. Prvi dres koji sam obukao bio je dres Budućnosti, ni školski nisam nosio prije, tako da ovaj trofej ostaje za sva vremena. A nadam se da će ih biti još sa klubom za koji navijam“.

Trofeji su uvijek lijepi i značajni za klub, ali potvrda odličnog rada u prethodnom periodu je stigla kroz veliki broj reprezentativaca – četvorica su u A selekciji, trojica u mladoj, petorica u omladinskoj.

„To je reper da se radi dobro u klubu na svim nivoima, kako u prvom timu, tako i u mlađim kategorijama. Budućnost ima talentovanu djecu, a sigurno da su pozivi u reprezentaciju satisfakcija, jer je reprezentacija vrh fudbala. Došli smo do ozbiljne brojke, ne smijemo zaboraviti ni naših devet reprezentativaca u Akademiji FSCG, a kada se sve to skupi – to je ozbiljna brojka i parametar da se ispravno radi. Dali smo šansu svima, neki su isplivali, neki će tek, jer ne mogu svi da igraju odmah“, govori Nedović, koji će na pripreme koje slijede prvom timu priključiti pet igrača rođenih 2006. godine.

„Nećemo ih pritiskati, jednostavno ćemo im dati šansu da se prilagode pola godine svemu, jer prelaze na drugi nivo. Prelazak iz mlađih kategorija u seniorski fudbal je kao prelazak iz igračkih dana u trenerski posao – misliš da sve znaš, a na samom početku si“.

Veliki broj reprezentativaca je velika nagrada i za kompletan stručni štab, ali i obaveza da rade još bolje…

„To je najveće priznanje. Stručni štab je agresivan, spreman je da se posveti svakome, spreman na mukotrpan rad u svakom trenutku… Ekipno i individualno. Individualni rad je došao do izražaja na primjeru Viktora Đukanovića, Damjana Dakića, ali moram da pomenem i Lazara Mijovića“, govori Nedović, pa se nadovezuje…

„Mislim da je Lazar bio u velikom hendikepu sa desnom nogom, a vidjeli smo da je počeo da rješava utakmice upravo tom nogom. Ukrao je sam sebi između pet i deset golova sa nedostatkom desne noge, ali čini mi se da je to ispravio, ali je najbitnije da je shvatio da je fudbal došao do toga da se situacije rješavaju u stotinci na malom prostoru“.

O talentu Viktora Đukanovića, Lazara Mijovića, Damjana Dakića, nešto starijih Andrije Ražnatovića i Vasilija Terzića se priča. I ne samo što se priča, nego ozbiljni klubovi su ih pratili iz lože podgoričkog stadiona.

„Budućnost mora da je reper svega novog u Crnoj Gori, bez potcjenjivanja ostalih klubova. Mislim da jaka Budućnost treba ostalim klubovima kako bi se takmičili sa njom i da bi i oni došli u situaciju da se njihovi igrače prate, kao naši tokom ove sezone. Nismo željeli da pričamo o tome tokom sezone zbog mira u svlačionici, jer su to sve mladi momci i treba im normalan razvoj. To interesovanje se na jedan period izgubilo, ali smo ga – čini mi se – vratili, a na nama je da radimo kako bi ga još više vratili. Moramo da budemo svjesni da je Budućnost razvojni klub, da je uvijek bilo talenata, da su dva osvajača Lige šampiona otišla odavde…“, rekao je Nedović, koji je svjestan da bi mogao da se suoči sa odlascima supertalentovanih dječaka…

„Iskreno se nadam transferima kako bi se Budućnost pozicionirala na evropskoj mapi, a mi smo imali sreću što pod Goricu nisu dolazili klubovi iz regionalnih liga, već iz liga petica“.

Plan priprema je poznat – „plavi“ će se okupiti 6. juna, od 15. do 28. juna će boraviti na Zlatiboru, prvu utakmicu u Evropi će igrati 7. jula, a novi šampionat počinje 23. jula.

„Treba apostrofirati da nas je Raspopović napustio, a da je Raičković u završnoj fazi transfera. I za to je zaslužna takođe Budućnost. Raičković je igrama iz Budućnosti došao do dobre situacije u reprezentaciji gdje ima status i minutažu. Hendikep je kada ostanete bez dva startera, potencijalno bi moglo doći do još nekih transfera mlađih igrača, ali Budućnost treba da prodaje igrače“, govori Aleksandar Nedović, koji je spreman da sa svojim požrtvovanim stručnim štabom u kome su Mileta Radulović, Božidar Vuksanović, Nikola Vukčević i Blažo Igumanović radi danonoćno…

„Imamo posla već, imaćemo ga, jer je Evropa blizu, ali smo krenuli na vrijeme za neke stvari. Nije lako, kratak je vremenski period za odmor igrača, kao i za prelazni rok jer praktično za mjesec dana igramo Evropu, ali ćemo se potruditi da kompletan posao odradimo na najbolji mogući način i na vrijeme. Kvalitetan igrač uvijek čeka nešto bolje, jer moramo da budemo svjesni rejtinga lige, ali vjerujem da ćemo izvući najbolje iz sebe. Najviše bih volio da vratim domaće igrače koji su igrali inostranstvu, jer moramo igrati i na kartu pripadnosti i osjećaja, ne samo dolaska, uzimanja novca i odlaska“, rekao je Nedović.

Peh za “sokole”: Savić propušte mečeve u junu

Nadal izbacio Đokovića, Špancu otvoren put ka 22. Gren slem tituli!