Luka Drašković postao velemajstor

Foto: Sahcg.me

Crnogorski šahovski reprezentativac i član nikšićke Elektroprivrede, internacionalni majstor Luka Drašković postao je prvi velemajstor od nezavisnosti Crne Gore.

Drašković je osvojio treći bal, prešao granicu od 2.500 rejting poena, pa je na taj način postao velemajstor, prvi nakon 17 godina

Drašković je treću normu osvojio na velemajstorskom turniru koji je igran na Cetinju, gdje je u devet kola ostvario četiri pobjede i pet remija i sa šest poena bio najbolji na turniru. Trećim balom ispunio je sve potrebne uslove za velemajstorsku titulu. Njemu je bio potreban remi u posljednjem kolu, u partiji sa internacionalnim majstorom Dudinom iz Rusije, a nakon četiri sata velike borbe, remi jez promovisao Luku u velemajstora.

Luka Drašković godinama važi sa predvodnika talentovane generacije mladih šahista, a titulu fide majstora osvojio je 2012. godine, dok je internacionalni majstor postao 2014. godine. Standardni je reprezentativac, a prošle godine osvojio je titulu prvaka Crne Gore. Ujedno, Drašković je prošle godine bio prvi predstavnik naše zemlje na Svjetskom kupu. Prvu normu za velemajstora osvojio je u Beogradu 2018. godine, dok je drugu osvojio u januaru ove godine u turskom Ajvaliku.

Na ovom turniru mladi Cetinjanin Milo Pobor osvojio je titulu fide majstora, a dobre rezultate ostvarile su i Draškovićeve reprezentativne kolege: velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Andrej Šuković.

Turnir na Cetinju igran je u sklopu Festivala šaha, u okviru kojeg se igra i Evropski školski kup, koji je počeo juče, a na kome nastupa 120 mladih sahista. Festival će biti zaokruzen još jednim velemajstorskim turnirom koji počinje preksjutra.

Amerikanac ponovo u dresu Mornara

Janko Zeković dominirao u Baru