Crnogorski Dijamantidis

Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Mornar odavno nije imao košarkaša za visoke domete, poteklog i vlastitog omladinskog pogona – Balša Živanović je prekinuo taj post.

21-godišnjak koji je prve korake naučio u Mornarovoj školi – Mediteranu, u sezoni za nama, je iskoristio prostor, minutažu, povjerenje trenera Mihaila Pavićevića, partijama, odnosom pokazao da je budućnost Mornara i crnogorske košarke.

Ipak, utisak je malo pokvarila povreda stopala u finalnoj seriji plej ofa protiv Budućnosti. Plejmejker je trenutno u fazi oporavka, i vjeruje da će se brzo vratiti na parket dvorane “Topolica”.

“Ljeto trenutno protiče u fazi oporavka. Zbog povrede stopala sam spriječen da se priključim pripremama, ali se nadam da ću se oporaviti u što skorijem roku, zadužiti opremu i vratiti se košarci”, kazao je Živanović na početku razgovora za Sportski.me.

Balša je spletom okolnosti izbio u prvi plan, organizatora igre barskog košarkaškog kolektiva. Ispit je položio, a za sjajan progres nagrađen je i pozivom na širi spisak A tima za mečeve protiv Mađarske u kvalifikacijama za Mundobasket 2023.

“Sezona puna afirmacije za mene. Pored partija u Mornaru stigao je i poziv selektora za A tim, i to me je baš obradovalo. Mornar pruža puno mogućnosti za napredak. Skrenuo sam pažnju na sebe – nažalost povredama Nemanje Gordića i Treja Luisa dobio sam priliku, koju sam donekle iskoristio. Trema, pritisak su bili prisutni, ali sam se potrudio da se pokažem najbolje što mogu i opravdam povjerenje trenera Mihaila Pavićevića”, rekao je Živanović.

Foto: KSCG

Očekuješ li da budeš barem na nivou ili da dobiješ još više prostora za igru u novoj sezoni ?

“Potrudiću se da odnosom na treningu i terenu, još više pomognem Mornaru, u ostvarenju takmičarskog cilja. Potajno priželjkujem mnogo više prostora za igru, kako bi se nametnuo svojim partijama, i opravadao povjerenje trenera”.

Mornar, barem po najavama pravi jači tim u odnosu na prošlu sezonu. Stigao je Džejkob Pulen koji će ti biti od velike pomoći, kao i bek Petar Vujačić ?

“Namjera trenera Pavićevića je da budemo jači i bolji u odnosu na prošlu sezonu. Radujem se novim izazovima, pripremama i sezoni – uvijek više volim da se nadmećem sa jačim i iskusnijim od sebe, jer smatram da na taj način, mogu samo da napredujem”.

Foto: KK Mornar Barsko zlato

Od koga si najviše naučio i ko ti je velika podrška u svemu?

“Trudim se da učim od svih starijih igrača, naravno i trenera. Smatram da mi još fali iskustva kroz mnogo veći broj utakmica. Ali, i to će vremenom sve doći na svoje mjesto”.

Koliko je bitan taj individualne rad na sebi? Da li imaš vremena za to, da popravljaš greške koje primjetiš. Šta bi korigovao ?

“Talenat je samo 10 posto, a ostalih 90 posto čine volja, rad i upornost. Naravno kroz timski i individualni rad svjestan sam da ću biti, dobar , koliko uložim u sebe”.

Gdje vidiš sebe za dvije, tri sezone?

“Iskreno, ne razmišljam toliko daleko, koncetrišem se na sezonu koja je ispred mene i smatram da će moj odnos, rad i želja postaviti stvari na pravo mjesto”.

Šta je neki cilj ?

“Vjerovatno kao svaki sportista želim da budem broj jedan, sa svojim timom, a i kao pojedinac”.

Foto: KK Mornar Barsko zlato/Mediapro

Pored košarke, imaš li vremena da pratiš neki drugi sport ?

“Volim i pratim sve sportove, naravno koliko mi to obaveze dozvoljavaju. Košarka je moja velika ljubav iz tog razloga sam košarci posvetio život”.

Marko Kovačević potpisao za Mornar

Crnogorski plivači završili nastup na Svjetskom prvenstvu