Zastava PVK Jadrana podignuta na Toru: Zvijezda Škvera puni vijek sja

Foto: PVK Jadran

Zastava Plivačkog-vaterpolo kluba Jadran podignuta je danas na Toru, čime su počeli programi u čast velikog jubileja, 100 godina kluba iz Herceg Novog. Zastavu su na kulu koja je simbol grada podigle Jadranove legende – najbrža plivačica Jugoslavije iz 1959. godine Tia Čamdžić Dožić i član šampionske generacije iz 1958. godine, najstariji Jadranaš, vaterpolista Boris Čukvas.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je kazao da jedan vijek klub sa Škvera na najbolji način predstavlja grad i nosi ime Herceg Novog širom svijeta.

“Vođen idejom da nositi zastavu predstavlja jedno od najvećih priznanja u sportu, Herceg Novi od danas sa simbola grada, tvrđave Tora, kao i sa zgrade Opštine, ponosno vije obilježje koje traje isto koliko i Jadran, od 1922. godine“, kazao je Katić.

On je istakao da je ovaj jubilej prilika za odavanje počasti bogatom nasljeđu Jadrana, svima onima koji su ga stvarali, kao i mladima koji će kovati budućnost šampiona sa Škvera.

„Isticanje zastave našeg najtrofejnijeg sportskog kolektiva u srcu grada, visoko nad novskim zidinama, tvrđavama i ulicama, simbolizuje da Jadran jeste nešto zajedničko za sve Novljanke i Novljane, neodvojivi dio ove zajednice, kolektiv u čijoj tradiciji su sadržane ideje i vrijednosti koje Herceg Novi zastupa – zajedništvo, dostojanstvo, podsticanje ličnog i društvenog razvoja, tolerancija i otvorenost”, kazao je Katić.

Prisutne Novljane, goste, predstavnike uprave grada i kluba, mlade sportiste pozdravio je i predsjednik PVK Jadran, Đuro Marić.

Ističući da Jadran jeste „više od sporta“, Marić je podsjetio na istoriju kluba koji je „proplivao kroz sedam država“.

„Jadran je konstanta, sve ostalo nije. Konstanta je plivalište na Škveru i stotine i hiljade najmlađih Novljana koji su kroz vaterpolo i plivanje učili ne samo kako da se takmiče, nego kako se dostojanstveno i plemenito živi. Jadran je pravi sinonim Herceg Novog, civilizacijski argument čije trajanje, cijelu stotinu godina, potvrđuje njegovu vrijednost“, rekao je Marić.

Na trgu koji nosi ime narodnog heroja Nikole Đurkovića, Marić se prisjetio članova kluba koji su živote položili kao pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu, navodeći njihov primjer kao dokaz „da je Jadran bio, a i ostao, ne samo sportski klub, nego i progresivno i zdravo jezgro ovog grada“.

Saopšteno je da je u centru grada upriličena izložba fotografija „Jadranovih prvih stotinu“.

Birajući između 3,2 hiljade fotografija koje svjedoče o bogatoj tradiciji, izložbu su osmislili Boro Mračević i Miodrag Golubin koji brinu o arhivi kluba.

Fotografije je selektovao magistar likovne umjetnosti Vojislav Kilibarda, a riječju ih je dopunila novinarka i publicistkinja Vitka Vujnović.

„Odabranim fotografijama dodali smo tek nekoliko rečenica – poput one da je početak plivačkog i vaterpolo kluba 1922. godine bio poput skoka u nepoznato, ali snažno željeno. Sve ostalo što se ne da iskazati riječima kazuju fotografije na kojima nisu samo najuspješniji Jadranovi pojedinci već uvijek Jadranaši i publika – jedan klub i jedan grad, zajedno“, kazala je Vujnović.

U čast jubileja, narednih sedam dana zastave Jadrana će, osim sa Tore, vijoriti i na zgradi Opštine Herceg Novi, Institutu Igalo i na Gradskoj kafani, u kojoj je održana osnivačka skupština kluba.

Program obilježavanja 100 godina PVK Jadran biće nastavljen 8. jula utakmicom „Jadranove legende“ na Škveru.

Brojni bivši igrači, oni koji sada nastupaju za Jadran, mnogi koji su ponikli u klubu i karijeru nastavili širom svijeta, kao i najmlađi polaznici Jadranove vaterpolo škole zajedno će nastupiti u revijalnom meču, koji će na simboličan način povezati slavnu istoriju i svijetlu budućnost ovog kluba.

Rade Petrović trener ŽKK Nikšić

Prosinečki: Čelni ljudi Olimpije su dno, najveći prevaranti i lažljivci