Dupla kruna za Elektroprivredu

Foto: ŠSCG

Šahisti nikšićke Elektroprivrede podigli su pobjednički pehar Premijer lige u šahu za 2022. godinu. Na taj način, Nikšićani su ovogodišnji osvajači duple krune.

Nakon osam pobjeda u osam odigranih kola, današnji gradski derbi za ekipom Mladosti, u koji su obje ekipe ušle bez rezultatskog imperativa, okončan je miroljubivo, rezultatom 3:3, nakon što su na svih šest tabli sklopljeni remiji.

Za pobjedničku ekipu su nastupali crnogorski reprezentativci i velemajstori Denis Kadrić i Luka Drašković, a ljubitelje šaha u našoj državi može da raduje njihova forma pred Olimpijadu, koja 28. jula počinje u indijskom Čenaju.

Velemajstor iz Vršca i dugogodišnji član Elektroprivrede Boban Bogosavljević je na trećoj tabli ostvario sjajan rezultat i sa skorom 7/8 značajno doprinio osvajanju titule.

Veliki doprinos su svojim igrama pružili i internacionalni majstori Stefan Mijović i Boro Miljanić, FIDE majstori Jovan Milović i Božidar Kisić, devetnaestogodišnji Vuk Miletić i kapiten i sekretar kluba Željko Mijanović.

Crnogorac sa Cetinja se morao zadovoljiti srebrenim medaljama, a ekipa u kojoj su bili iskusni velemajstori Miloš Perunović i Dragan Kosić, te biseri crnogorskog saha Milo Pobor i Peko Đurović, uz iskusne Bogdana Podlesnika i Miloša Pečurica, napravila je odličan rezultat. Potpis na srebro je stavljen pobjedom protiv 7. Oktobra 5,5:0,5.

Posljednje kolo riješilo je i pitanje osvajača bronzane medalje, a bronza je pripala šahistima Budućnosti koji su savladali sa maksimalnih 6:0 ekipu Rudara iz Pljevalja. Njihov konkurent, ekipa Herceg Novog istim rezultatom savladala je Prosvjetu. Obje ekipe su imale po 18 bodova, ali ipak je Budućnost imala 35,5 poena, a Herceg Novi 35, pa su bronzane medalje oko brata okačili Podgoričani.

U duelu za peto mjesto, Mimoza je sa 4-2 savladala Omladinac.

Iz lige su ispale ekipe 7. Oktobra i Rudara.

Nagrade najboljima je uručio predsjednik Skupstine Šahovskog saveza Crne Gore, Dragan Popadić.

Sudijski posao je bez problema obavio iskusni tandem: Igor Vujačić i Zoran Peruničić.

Konačna tabela: 1. Elektroprivreda 25, 2. Crnogorac 19, 3. Budućnost 18 (35,5), 4. Herceg Novi 18 (35), 5. Mimoza 16, 6. Omladinac Budućnost 13, 7. Mladost 10, 8. Prosvjeta 7, 9. Rudar 3, 10. 7. Oktobar 1

Organizator takmičenja je bio Šahovski savez, a pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih. Turnir je igran na Cetinju u hotelu Grand.

Marija Vuković bez finala na SP u Judžinu

Juniori posljednji na Evropskom prvenstvu u Portugalu