Košarkaši počeli pripreme za Eurobasket i kvalifikacije za Mundobasket: Otkazi, povrede, neizvjesnost…

Foto: KSCG

Muška seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore u nekompletnom sastavu okupila se danas u Podgorici i počela pripreme za dva meča kvalifikacija za šampionat svijeta i nastup na šampionatu Evrope, saopšteno je iz Košarkaškog saveza.

Navodi se da će predstojeće okupljanje zbog povrede propustiti Fedor Žugić, koji je sa mladom reprezentacijom osvojio bronzanu medalju na šampionatru Evrope.

Kvalifikacioni mečevi sa Bosnom i Hercegovinom i Litvanijom na programu su 24. i 27. avgusta.

Šampionat Starog kontinenta startuje 1. septembra, a crnogorski košarkaši igraće u grupi sa Španijom, Turskom, Gruzijom, Belgijom i Bugarskom.

Selektor Boško Radović kazao je da Žugić poslije sjajnog Evropskog prvenstva za mlade i bronzane medalje neće biti u mogućnosti da pomogne.

“Ima skup povreda i moraće da se liječi tokom cijelog avgusta. Biće u Minhenu, na svakih nekoliko dana će primati terapije i tek bi možda mogao da se pojavi na treningu poslije 25. avgusta, što je kasno za sve”, rekao je Radović na konferenciji za medije.

On je istakao da mu je žao što mladi i talentovani momak neće biti u mogućnosti da se bori za mjesto u timu za kvalifikacije i Evropsko prvenstvo.

“Razgovarao sam juče sa njim, sa 18 godina je imao velike šanse da se pojavi na Eurobasketu, ali nije do njega. Pošteno je odradio prozor sa seniorima, a onda i pripreme i cijelo prvenstvo sa mladom selekcijom, ali ima nekoliko povreda koje moraju da se saniraju. Između njegovog zdravlja i Evropskog prvenstva, izabrali smo zdravlje, a biće još velikih takmičenja”, rekao je Radović.

On je saopštio da na okupljanju neće biti ni drugog bronzanog mladog reprezentativca Andrije Grbovića, kao i Jovana Kljajića koji je 2017. godine osvojio srebro sa kadetskom selekcijom.

“Kljajić me je juče obavijestio da će ovog ljeta da se bavi individualnim radom. To mi je malo iznenađujuće, ali to je njegova odluka. Kao što sam i prije rekao u nekoliko navrata, ko hoće – hoće, ko neće – neće. Neshvatljivo mi je da mladi igrač propusti šansu da se bori za mjesto na Evropskom prvenstvu”, rekao je Radović.

On je naglasio da će pripreme početi 11 igrača, kao i da će se dva mlada reprezentativca pridružiti 30. jula – Đorđije Jovanović i Filip Anđušić.

“Grbović neće biti na pripremama, jer u svom klubu ima program napretka, najviše na fizičkoj snazi i spremi. Džona Radebou će doći 1. avgusta, Vladimir Mihailović dva dana kasnije, a 4. i 5. smo na turniru u Sloveniji, gdje ćemo iskoristiti priliku da vidimo gdje su mlađi, kao i igrači poput Dina Radončića i Marka Todorovića, koji su zbog povreda i drugih stvari bili van terena”, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, poslije tog turnira reprezentacija će biti kompletna, jer će se priključiti Marko Simonović, Bojan Dubljević, Kendrik Peri i Nikola Ivanović.

Radović je saopštio da neće moći da računa ni na prvog asistenta Blagotu Sekulića, koji je prihvatio poziv Mursije da postane pomoćni trener.

„Sekulić je bio važan šraf svih ovih godina otkada sam selektor, ali je dobio ponudu iz ACB lige da bude pomoćni trener. Tako nešto je čekao i mogao je da ide sa nama na pripreme ili da ode u Španiju. Dogovorili smo se da ide, jer je to čekao. Blagota je izuzetan čovjek, veliki radnik i želim mu svu sreću na novom poslu. Gledaćemo u narednih nekoliko dana da pojačamo stručni štab, što je prijeko potrebno, jer imamo puno obaveza”, rekao je Radović.

Najavljeno je da će crnogorska reprezentacija pripreme odraditi u Baru.

Prve test utakmice zakazane su za 4. i 5. avgust sa Slovenijom i Holandijom, dok će 13. avgusta rival biti Srbija u Beogradu.

Posljednja provjera biće 16. avgusta u duelu sa Sjevernom Makedonijom u Baru.

Fešta u Kotoru: Od danas do subote proslava povodom 100 godina postojanja Primorca i Bokelja

Vlada podržala košarkaše sa 100 hiljada eura, osniva se muzej crnogorskog sporta