POČETAK

Foto: Fiba basketball

Piše: Igor Hrvatin

Nakon pet godina zbog organizacionih FIBA eksperimenata, inovacija – počelo je Evropsko prvenstvo u košarci. Na prvi pogled reklo bi se nikad izjednačenije i kako mi rekoše neki moji drugari, Igore nikada slabija Španija…Kada se pogleda sastav i imena nacionalnog tima, možda tako djeluje.

Ipak, morao sam da konsultuem svog prijatelja iz škole, kada to Španci nisu bili na podijumu na Eurobasketu. Pročitao sam da od 1999. do danas, “furija” je igrala minimum polufinale, 2005. godine jedino nisu došli do medalje. Zato oni koji već sada isklučuju Španiju iz igre, za podijum neka se malo zamisle…

Crna Gora bez sreće na startu protiv Turske

Crna Gora može biti jako zadovoljna izdanjem na premijeri protiv Turske.“Crveni” nemaju sastav pun igrača iz NBA i Evrolige ali u timu vlada odlična atmosfera. Hrabro je igrao naš tim i prijatno iznenadio sve, nedostajalo je malo smirenosti, lucidnosti da se pobijedi kvalitetan rival. Danas je izuzetno važan meč sa Belgijom od 13.30 časova. Pobjeda bi znatno olakšala put do druge faze.

Debitant Vučeljić

Momak od 19 ljeta oduševio je sve u Crnoj Gori, njegov ulazak u igru bio je pravo osvježenje za našu selekciju. U tih nekoliko minuta koliko je košarkaš SC Derbija proveo na parketu upisao je četiri poena , bio dobar u defanzivi, u duelima sa mnogo iskusnijim igračima. Zoran je nakon U20 Eurobasketa (gdje su naši momci uzeli bronzu) dobio poziv selektora Boška Radovića i na startu opravdao povjerenje.

Njemci se pobrinuli za prvo iznenađenje

Najveće iznenađenje prvog kola priredila je Njemačka, u Kelnu je pao favorit Francuska. “Panceri” su pobjedom dodatno zakomplikovali situaciju u grupi. No, daleko da je tu sve riješeno. “Trikolore” nećemo otpisivati iz igre…Ostali favoriti su po planu odradili posao neko lakše neko manje ubjedljivo, ali pobjede se pišu. Srbija je sa 100 postignutih poena otvorila šampionat pobjedom nad Holandijom. U odličnom meču Grčka je bila bolja od Hrvatske. U Milanu, Italija sigurna protiv Estonije. Zvanični prvak Slovenija je nakon velike drame i borbe srušila Litvaniju.

Publika

Pomalo neočekivano, dvorane nisu ispunjene na početku takmičenja, izuzetak je naravno kada igra domaća selekcija. U nastavku treba očekivati veći odziv na mečevima “kraljice igara”.

Sudije

Sam podatak da Eurobasket ne sude najbolji arbitri iz Evrolige dovoljno govori i o kriterijumu, odlukama. Unijele su sudije pomalo pometnju na samom startu i nekako ostavili košarkaškoj javnosti da sama presuđuje. Bilo je diskutabilnih odluka, nekih nedosuđenih silaznih putanja, faulova u napadu i slično. Naravno, zaočekivati je bilo da NBA asovi budu malo “zaštićeni” da ne pominjem imena pojedinačno, jer bi ispalo da imam nešto lično protiv njih.

Može li se nagovijestiti favorit/i za medalje?

Podjelio bih favorite za postlje na dvije grupe…Prva: Slovenija, Grčka i Srbija. A u drugoj: Litvanija, Francuska i Španija.

U četvrtfinalu očekujem neku senzaciju i iznenađenje. O tome ćemo drugom prilikom.

Srbija laganom pobjedom u Pragu otvorila Eurobasket

Rastali se Berane i Jevrić