Mlade ajkule spremne za šampionat, Ćirović za Meridiansport: Sanjamo medalju!

Foto: Krsto Vulović

Podgorica je od nedjelje domaćin Evropskog prvenstva za vaterpoliste do 19 godina – reprezentacija Crne Gore, koju predvodi selektor Milan Ćirović, posjeduje kvalitet za velike domete.

Seniorska vaterpolo reprezentacija nedavno je završila nastup na takmičenju “Starog kontinenta” gdje je ispunila cilj u vidu obezbjeđivanja vize za planetarni šampionat koji se naredne godine igra u japanskoj Fukuoki. Ljeto odlazi, ali vaterpolo je i dalje aktuelan, ni manje-ni više nego u našem glavnom gradu – Podgorica će od nedjelje biti domaćin Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina.

Našu reprezentaciju sa klupe predvodi Milan Ćirović, talentovani strateg koji je na proteklim Mediteranskim igrama u Alžiru sa mladom ekipom Crne Gore stigao do srebrne medalje. Na startu razgovora za Meridiansport, pitali smo ga kakva su očekivanja od predstojećeg prvenstva Evrope.

“Očekivanja od turnira su velika kao i uvijek kada se priča o vaterpolu u Crnoj Gori. Već sam pričao o tome da priželjkujemo da uđemo među četiri najbolje reprezentacije u Evropi, to bi bio veliki uspjeh za nas. Ako se dođe do tog polufinala, sigurno ćemo dati sve od sebe da osvojimo i najsjajniju medalju. To su naši snovi, naše želje, a da li je to realno ili ne, vidjećemo na samom takmičenju”, ističe Ćirović koji je radio i u stručnom štabu Vladimira Gojkovića.

To što je Crna Gora domaćin turnira, kako kaže selektor, može biti mač sa dvije oštrice…

“Igramo pred domaćom publikom što će predstavljati dodatni motiv i vjetar u leđa, ali može da bude mač sa dvije oštrice…Kreće određeni pritisak od strane medija, nije to čak ni pritisak, bolje je ako kažem pozitivna energija, jer svi pričaju i najavljuju medalju. Tako da ćemo svi u timu, igrači i stručni štab, morati da se nosimo sa tim i da izvagamo kako ćemo se ponašati u određenim situacijama”.

Najveći aduti crnogorskog tima su igrači koji su ove takmičarske godine stekli veliko seniorsko iskustvo – Jovan Vujović, Vaslije Radović i Marko Mršić. Oni su, kako ističe Ćirović, pokretačka snaga tima.

“Odigrali su Svjetsko prvenstvo, Svjetsku ligu i nedavno završeno Evropsko prvenstvo u Splitu. Ova ekipa bez njih ne može se zamisliti, ali ima ovdje još igrača koji će tražiti šansu i pokazati se u najboljem izdanju na turniru koji slijedi”.

A među tim igračima sigurno su talentovani Matija Sladović, kao i Neđo Baštrica koji je bio najbolji strijelac mlade crnogorske selekcije ne Svjetskom prvenstvu u avgustu gdje je reprezentacija Crne Gore do 18 godina zauzela osmo mjesto.

Grupa u kojoj će igrati “ajkulice” u Podgorici nije naivna – supersila Mađarska, zatim Francuska u kojoj vaterpolo raste iz dana u dan, totalni autsajder je selekcija Turske. Ćirović nam je odgovorio i na pitanje koje selekcije su konkurentne za sami vrh:

“Mađarska je jedan od glavnih favorit za zlato i dobro je što igramo sa njima u grupi. Kako god da se završi ta utakmica, dobro je što se ne možemo sresti prije željenog polufinala. Od ostalih reprezentacija sigurno su Španija, Italija, Srbija konkurentne selekecije, kao i Hrvatska i Grčka – sve su to zemlje koje ulažu mnogo u vaterpolo i jake su u svim kategorijama”.

Ipak, Ćirović opominje na činjenicu kojom Crna Gora, kao država koja je iznjedrila sjajana vaterpolo imena, nikako ne može da se ponosi…

“Sve je moguće kad igrate kod kuće, ali nijesmo u situaciji da pričamo o zlatnoj medalji. Treba se odnositi prema svim sportovima na drugačiji način od toga kako se mi odnosimo. Mnoge zemlje iz okruženja ulažu mnogo novca u vaterpolo, a mi nijesmo ni među sedam-osam u Evropi koji ulažu toliko novca, tako da pričati o zlatu nije pametno”.

Međutim, to ne utiče na optimizam selektora…

“Sa druge strane imamo dobru generaciju, dobru ekipu, igramo kod kuće, to će nam biti vjetar u leđa da se nadamo osvajanju neke od medalja”.

Prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu u Podgorici reprezentacija Crne Gore odigraće u nedjelju od 19 sati protiv selekcije Francuske.

Tre Bel – Hejns stigao u Podgoricu: Uzbuđen sam, Budućnost je klub sa tradicijom, izbor je bio lak

Slovenački savez stao uz selektora: Sekulić ostaje na klupi reprezentacije