Skupština RSCG sve usvojila jednoglasno, Kapisoda: Brine što nemamo nijednog državnog sponzora

Foto: RSCG

Skupština Rukometnog saveza jednoglasno je usvojila izvještaj o radu Upravnog odbora u periodu između dvije sjednice, koji je delegatima prezentovao predsjednik Petar Kapisoda.

On se izlaganju osvrnuo na ostvarenja u periodu od oktobra prošle godine, kada je održana prethodna sjednica Skupštine.

Jednoglasno su usvojeni i Završni račun i Izvještaj revizorske kuće o finansijskom poslovanju Saveza za 2021. godine.

Saopšteno je da je revizor pozitivno ocijenio finansijsko poslovanje Saveza, bez ijedne primjedbe na ključne tačke u finansijskom poslovanju.

Jedina negativna stvar, na koju je ukazao predsjednik Upravnog odbora, Petar Kapisoda, odnosi se na to što Savez nema nijednog državnog sponzora.

Elektroprivreda Crne Gore je finansijski pomagala rukometu od obnove nezavisnosti, sponzor je bio i CEDIS, kao i još neke državne kompanije, ali je nakon promjene vlasti sve drugačije.

„Iako je najveći dio sredstava za funkcionisanje Saveza obezbjeđen kroz konkurs Ministarstva sporta i mladih, realizacija planiranog ne bi bila moguća bez podrške sponzora i partnera. Iz dana u dan širimo krug onih koji prepoznaju naš rad i pružaju nam podršku u svim segmentima. Ono što je, međutim, presedan, na neki način i alarm sa kojim treba upoznati i Skupštinu i crnogorsku javnost je činjenica da u sponzorskom pulu nemamo nijednu državnu kompaniju ili kompaniju koja je većinski u državnom vlasništvu. Iako smo jedan od najuspješnijih nacionalnih saveza, sa možda i najvećim brojem aktivnosti na godišnjem nivou, naš rad nije prepoznat od strane tih kompanija”, naglasio je Kapisoda.

Prvi čovjek RSCG je napomenuo da finansijska stabilnost Saveza i realizacija brojnih aktivnosti ne bi bila moguća bez podrške nadležnih institucija i zahvalio se Ministarstvu sporta i mladih i ministru Vasiliju Laloševiću, Crnogorskom olimpijskom komitetu i predsjedniku Dušanu Simonoviću, kao i Glavnom gradu na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem.

Kapisoda se osvrnuo na domaća takmičenja.

„Sve lige pod okriljem Saveza u takmičarskoj sezoni 2021/22. uspješno su završene bez većih problema. Ponosni smo i na činjenicu da je Glavni grad, uz podršku Saveza, prvi put bio organizator finalnog turnira Kupa Crne Gore. Utakmice u Podgorici odigrane su na podlozi, posjećenost je bila na visokom nivou i završni turnir je zaista opravdao sva očekivanja. S posebnom pažnjom odnosimo se prema pionirskim ligama, koje su temelj razvoja budućih generacija reprezentativki i reprezentativaca. Obezbijeđeni su prenosi na portalu MNE rukomet, a gledanost je prevazišla sva očekivanja i potvrda je da imamo veliku pažnju javnosti”.

Rezultati nacionalnih timova su za ponos.

„Kao i za svaki nacionalni savez, rezultati reprezentativnih selekcija su prioritet. Ovog ljeta smo zabilježili istorijski rezultat, jer je muška selekcija u uzrastu do 18 godina izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, pa ćemo prvi put nakon obnove nezavisnosti imati mlađu mušku reprezentaciju na planetarnoj smotri. ‘Lavice’ su u decembru u podmlađenom i oslabljenom sastavu ispunile cilj na Svjetskom prvenstvu u Španiji, a EHF Euro kup bio je odlična priprema za ono što ih očekuje u novembru, kada smo zajedno sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom domaćini smotre 16 najboljih selekcija kontinenta. Početak ove godine nije mogao da bude bolji, jer su nas momci oduševili izdanjima i rezultatima na Evropskom prvenstvu. Ne samo što su izborili plasman u drugu fazu, već su i evropskoj javnosti pokazali kako se bori za dres sa državnim grbom. Osvajanje 11. mjesta doprinijelo je ekspanziji muškog rukometa i najavilo velike domete ove generacije, koja je zbog svega prikazanog u Mađarskoj dobila i odlikovanje predsjednika države – Orden crnogorske zastave II stepena. U aprilu smo u atmosferi kakva odavno nije viđena u ‘Morači’, svjedočili novom uspjehu i plasmanu na Svjetsko prvenstvo, gdje ćemo nastupiti poslije 10 godina, uz očekivanje da se i u Poljskoj nastavi sa izdanjima koja smo gledali u januaru u Mađarskoj”, naglasio je Kapisoda.

Risto Radunović: BIH kvalitetan tim

Ertel ide u Rusiju, igraće za Zenit