Boško Radović pred nastavak borbe za Munodbasket: Ne zavisimo od drugih, sve se pitamo mi

Foto: KSCG

Dva mjeseca nakon Evropskog prvenstva i plasmana u osminu finala crnogorski košarkaši ponovo su na okupu.

Crnu Goru očekuju dva meča u nastavku borbe za Munodbasket – prvi je u gostima protiv Češke 11. novembra, tri dana kasnije “crveni” dočekuju Litvaniju.

Selektor Boško Radović, ponovo je imao problema sa sastavom. Zbog obaveza u Evroligi, u timu neće biti Bojana Dubljevića, Marko Simonović je u NBA, dok su povrijeđeni Fedor Žugić i Petar Popović.

“Fokus je utakmica sa Češkom. U odnosu na Evropsko prvenstvo fali nam Bojan Dubljević, to je jednostavno stav evroligaškog kluba, fali Marko Simonović koji je u NBA ligi, kao i Petar Popović koji vuče povredu od Evropskog prvenstva i želi sada da je sanira. Nema ni Fedora Žugića koji je igrao posljednja dva mjeseca, računali smo na njega, ali je iskidao ligamente skočnog zgloba, tako da nemamo ni njega. Grbović i Tomašević su prvi put sa nama, tu je i povratnik Đukanović…Bili smo u boljim i težim situacijama. Nismo kukali nikad, nećemo ni sad”, istakao je selektor Radović.

Pred nastvak kvalifikacija “crveni” ne zavise od drugih. Crna Gora ima pobjedu više od Bosne i Hercegovine i Mađarske, a dvije od Češke…

“Ne zavisimo od drugih rezultata, ali imamo tu grupu od četiri tima, ako izuzmemo Litvaniju i Francusku, koja se bore za tu treću poziciju koja garantuje prvenstvo. Mi, Mađarska, Češka i Bosna i Hercegovina. Računica je prosta, imamo tri utakmice sa direktnim protivnicima…Dvije sa Češkom, te sa Bosnom i Hercegovinom i Litvanijom”, kazao je selektor.

Radović je podvukao da će duel sa Češkom biti ogroman izazov njegov tim.

“Češka dugo igra u istom sastavu. Brzo igraju, sa mnogo posjeda, mnogo šuteva za tri. Neki stil košarke koji nam ne odgovara, nešto poput Velike Britanije. Lakše bi bilo pripremiti utakmicu protiv Turske ili Francuske. Ključ će biti odbrana jedan na jedan, kao i fokus tokom svih 40 minuta. Ono što ohrabruje jeste da nismo provincionalna ekipa, to smo dokazali pobjedama u gostima protiv Mađarske, Gruzije, Portugala, Njemačke. Potrebna je velika energija pobijediti bilo koga na strani. Mislim da ćemo biti spremni i na nivou onoga što se od nas očekuje, a to je dobra igra, odnos, atmosfera i zalaganje”, rekao je Radović.

Crnu Goru će na dva naredna meča predstavljati: Kendrik Peri, Nikola Ivanović (samo protiv Litvanije), Igor Drobnjak, Mašan Vrbica, Vladimir Mihailović, Dino Radončić, Zoran Vučeljić, Radosav Spasojević, Andrija Grbović, Aleksa Ilić, Zoran Nikolić, Nemanja Radović, Bojan Tomašević i Milutin Đukanović.

Žrijeb ponovo spojio Primorac i Francuze, Kotorani sa Turkoanom u osmini finala

Lalošević: Mirko Vičević će ostati upisan zlatnim slovima u svjetskim vaterpolo razmjerama