Kongres Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope: Bošku Trpevskom novi mandat

Foto: Privatna arhiva

Poznati sportski novinar iz Sjeverne Makedonije Boško Trpeski nalaziće se i naredne četiri godine na čelu Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope, odlučeno je na izbornom Kongresu, održanom u Strumici.

On je bio i jedini kandidat za predsjednika, a dobio je jednoglasnu podršku svih osam država regiona, koji su imali predstavnike na ovom Kongresu. Za generalnog sekretara ponovo je izabran Todor Brajković iz Crne Gore, a za tehničkog sekretara Deni Taneski iz Sjeverne Makedonije. Izabran je i novi Izvršni odbor, koji čine: Sinan Sinanović (Bosna i Hercegovina), Najden Todorov (Bugarska), Dušan Jocić (Srbija). Aspasija Velonaki (Grčka) i Đorđi Sološi (Mađarska). Na predlog novog-starog predsjednika ustanovljena je i funkcija organizacionog direktora, na koju je izabran poznati sportski radnik iz Sjeverne Makedonije Boro Madić.

Foto: Privatna arhiva

Na Kongresu je aklamacijom usvojen zahtjev Slovenije da bude novi član Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope, koja sada broji 16 članica: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Rumunija, Moldavija, Bugarska, Grčka, Kipar, Kosovo, Albanija, Turska, Malta i Slovenija.  

U okviru četvorodnevnog skupa u gradu na jugu Sjeverne Makedonije održan je i Simpozijum “Država za sport, sport za državu”, koji je bio podijeljen na pet tema – “Mir”, “Sport”, “Zdravlje, “Mladost” i “Radost”, na koje su govorili Vasil Tupurkovski, Zoran Zaev, Janis Daras, Jura Ozmec, Daniel Dimeski, Ilija Stoilov, Lazar Nanev, Ivan Atanasovski, Petar Denda, Veselin Drljević i Vladimir Bogojevski. Simpozijum je otvorio gradonačelnik Strumice Konstadin Kostadinov.    

Foto: Privatna arhiva

Održan je i turnir u malom fudbalu “Blagoj Istatov”, u znak sjećanja na legendarnog golmana, velikog prijatelja sportskih novinara regiona i uglednog člana naše Asocijacije. Na turniru je trijumfovala Bosna i Hercegovina, golom Mirze Kolara u poslednjem minutu finalne utakmice protiv domaćina Sjeverne Makedonije. Prethodno je Bosna i Hercegovina u polufinalu slavila nad Srbijom (5:2), dok je Sjeverna Makedonija pobijedila Crnu Goru (4:2).

U pauzi između polufinalnih mečeva i finalne utakmice delegacije zemalja učesnica su obišle grob Blagoja Istatova – položile cvijeće, zapalile svijeće i evocirale uspomene na legendarnog golmana.  

U zabavnom dijelu programa učestvovali su estradni umjetnici Pero Hristov, duet Lenče i Goran Kukić i Blagica Kaleova.

Foto: Privatna arhiva

Pokrovitelj skupa u Strumici bila je “Fondacija Zaev”, vlasnika bivšeg premijera Sjeverne Makedonije i velikog prijatelja sporta i sportskih novinara.

Odličan domaćin, sa ljubaznim personalom, odličnim smještajem i hranom, kao bogatim sadržajima bio je hotel ”Sirius”.

Mladost i Igalo na “DG areni” otvaraju 16. rundu

Adžić odveo Sloveniju u drugu fazu, Srbija završila takmičenje