Radončić: Pobjeda nad Češkom veliki korak završnici

Foto: Fiba basketball

Košarkaška reprezentacija Crne Gore sutra (18:15) u Pardubicama protiv Češke nastavlja kvalifikacije za Mundobasket.

Ekipa Boška Radovića je pred narednu utakmicu u dobroj poziciji, ima dva boda više od Čeha, a bod od Bosne i Hercegovine i Mađarske. Eventualnim trijumfom u “Enterija areni” Crna Gora bi napravila odlučujući korak ka drugom učešću na svjetskim prvenstvima.

Tri dana nakon utakmice sa Česima, Crna Gora dočekuje Litvaniju, ali o tom meču trenutno niko ne razmišlja. Fokus je na Češkoj.

“Atmosfera je odlična, super smo trenirali, mislim da smo spremni za bitnu utakmicu protiv Češke. Jeste bitnija nego ova sa Litvanijom. Važno je da pobijedimo u Pardubicama, to bi bio veliki korak naprijed. Siguran sam da su momci dovoljno koncentrisani, fokusirani i spremni da se napadne Češka”, poručio je Dino Radončić.

Ekipe su u ovom “prozoru” oslabljene, Česi će igrati bez Tomaša Satoranskog i Jana Veslog, ali ni Crna Gora neće biti u kompletnom sastavu – nema Bojana Dubljevića, a ovu akciju propuštaju Petar Popović, Fedor Žugić i Đorđije Jovanović. Nikola Ivanović će biti u kombinaciji za meč sa Litvancima.

“Igrači koji nam nedostaju su košarkaši velikog nivoa. Ali ni Češkoj ne igraju bitni igrači. Imamo dobre, talentovane košarkaše koji su dugo zajedno. Imamo fond od 25, 30 košarkaša, koji se znaju međusobno i u nekom momentu su igrali zajedno”, smatra Radončić.

Sastav Češke, uglavnom, čine igrači iz domaćeg prvenstva. A predvodi ih internacionalac Ondrej Balvin.

“Mi imamo Nemanju Radovića, koji je odigrao odlično Evropsko prvenstvo. Vraća se Zoran Nikolić, koji ima mnogo želje, jer zbog Dubljevića nije mnogo igrao na prvenstvu. Siguran sam da će momci da daju sve od sebe. Balvin ima mnogo iskustva. Sigurno će pomoći Česima. Njihova igra se bazira na mnoge druge igrače, nerezonske šuteve, igru jedan na jedan. Mislim da treba da budemo spremni na te stvari, da ne padamo ako krene loše, zato što sam siguran da smo pet na pet mnogo bolji od njih”, smatra Radončić.

Košarkaš Saragose je prethodnog vikenda odigrao dobar meč, ubacio je 10 poena, uz šest skokova Realu, a njegova ekipa je slavila 94:89. Bio je to prvi trijumf Saragose nakon šest poraza.

“Težak početak, liga je teška. Počeli smo sa šest poraza, ali smo protiv Reala upisali veliku pobjedu. Veliki trijumf i za mene lično, uvijek je lijepo pobijediti bivši klub. Nadam se da će poslije “prozora” ekipa igrati bolje”, rekao je Radončić.

Lalošević: Stjepčeviću i Belanu će biti dodijeljeno zvanje perspektivnog sportiste

Grbović prvi put u reprezentaciji: Presrećan sam što sam sa ovim momcima