Selektor Hrvatske: Utakmica protiv Maroka ključna za nas

Foto: Drago Sopta/HNS

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić rekao je danas da je prvi meč protiv Maroka možda i ključna utakmica za njegovu ekipu na Svjetskom prvenstvu i dodao da je sada najvažnije da svi igrači ostanu zdravi do početka Mundijala.

“Nama je Maroko bitna, ako ne i ključna utakmica. Imaju sjajnu reprezentaciju, opasni su, nezgodni, imaju puno igrača koji igraju u Evropi. Za taj susret imaćemo tri prava taktička treninga. Samo je važno da svi ostanu zdravi”, rekao je Dalić, prenosi agencija Hina.

Aktuelni vicešampioni svijeta danas iz Zagreba kreću za Rijad gdje će 16. novembra igrati protiv Saudijske Arabije posljednji pripremni meč pred Mundijal.

Dva dana kasnije, Hrvatska putuje u svoj bazni kamp u Kataru, gdje 20. novembra počinje Svjetsko prvenstvo. Hrvatska će prvu utakmicu igrati 23. novembra protiv Maroka, a potom slijede mečevi sa Kanadom (27. novembra) i Belgijom (1. decembra).

Dalić je naveo da još nema sastav za prvu utakmicu.

“Puno stvari se zna, nema lutanja. Ali, još je teško reći šta će biti do Maroka. Moramo vidjeti stanje igrača i pripremiti se. Vidjećemo za sastav. Moramo ih dobro analizirati. Znamo da moramo dobiti prevagu u veznom redu. O sastavu ćemo kasnije, 22. novembra”, rekao je on.

Dalić je 9. novembra objavio spisak sa 26 igrača na koje računa za Svjetsko prvenstvo a, kako je danas rekao, na spisku “nema nikakvih promjena”.

“Hvala Bogu sve je OK, svi su zdravi. Nema nikakvih promjena, spisak ostaje”, kazao je Dalić.

Dalić je otkrio i koje reprezentacije smatra glavnim favoritima.

“Ako pogledamo druge reprezentacije, onda je Brazil možda najkvalitetnija ekipa”, rekao je Dalić.

On je dodao da ima “desetak” reprezentacija koje se mogu nadati dobrom rezultatu u Kataru.

“Francuska brani titulu, Mesi predvodi Argentinu na svom posljednjem SP, a isto tako je i sa Ronaldom u Portugalu. Njemačka je opasna. Holandija se vraća, odlično su igrali u Ligi nacija. Španci imaju mladu i potentnu reprezentaciju, Englezi su kiksnuli u Ligi nacija, ali imaju dobar tim. Belgija je prije četiri godina bila treća”, rekao je Dalić.

“Tu ja vidim i Hrvatsku. Idemo tamo da pružimo najbolje od sebe, malo mi je krivo što će ovo SP biti samo za odabrane, zbog skupoće”, naveo je selektor Hrvatske.

Piksi okupio “orlove”: Bićemo mi dobri, nemojte da sumnjate u to

Završena grupna faza