Na radost mnogih Čelik ponovo na fudbalskoj mapi

Foto: Printscreen

U svakoj zemlji postoje veliki i mali klubovi, ali postoje i oni kultni, čije su se utakmice sa nestrpljenjem čekale. Naravno, ni Crna Gora nije izuzetak, pa se u red kultnih klubova iz naše države može svrstati nikšićki Čelik.

Popularni „metalurzi“ osnovani su 1957. godine i odmah su, bez obzira na veličinu Sutjeske, poprimili simpatije. Njihove utakmice bile su i te kako posjećene, a iz godine u godinu ovaj mali klub je sve više napredova. Dvije godine je Čelik igrao u Drugoj ligi one velike Jugoslavije, a ostatak je, uglavnom bio stabilan republički ligaš.

Ali, sa osamostaljenjem Crne Gore došli su i najveći uspjesi ovog kluba. Kao drugoligaši, Nikšićani su 2012. godine osvojili Kup Crne Gore (igrali još jedno finale) i već tog ljeta su bili učesnici kvalifikacija za Ligu Evrope. Nisu se proslavili, ali je svakako ostalo upamćeno da su se „metalurzi“ te sezone plasirali u Prvu ligu. Dvije godine su bili u eliti i oba puta su sezonu završavali kao treći. Činilo se da tada da Budućnost i Sutjeska konačno dobijaju pravog rivala u borbi za najveći plasman, a onda se Čeliku desio „sindrom Mogrena“.  

Zbog finansijskih problema su napustili eliti, otišli automatski dva ranga niže i krenuli od nule. Ali, ni to dugo trajalo, jer je zbog istog problema u setoni 2018/2019 Čelik prestao da postoji. Niko u tom momentu to nije mogao da vjeruje, posebno ne jer su Čelik i njegovi navijači „Fap mašine“ bili sinonim Nikšića.

Crnogorski fudbal je tada izgubio mnogo, ali na sreću ima onih koji vole fudbal i Čelik. Njegovi navijači su najzaslužniji što se klub prije par mjeseci ponovo pokrenuo i vratio se na fudbalsku mapu Crne Gore.

Čelik od ove sezone igra u Trećoj ligi – Liga udruženja klubova FSCG – Centar. Nakon jesenje polusezone (ostalo još jedno kolo) nalaze se na četvrtom mjestu.

Deset bodova su od prvog mjesta, ali ova sezona  je možda samo uvod u nove uspjehe Čelika. Svi koji vole Čelik, na ovaj ili onaj način, to očekuju i nadaju se da će ovaj kolektiv ubrzo biti ponovo u vrhu crnogorskog fudbala.

Meridian kazino: Doživite čarobno iskustvo

Zvezda stiže u Podgoricu, cijena karte 15 eura