KK Vukovi Zeta: Nema novca za seniore

Foto: KK Vukovi Zeta

Košarkaški klub Vukovi Zeta osnovala je 2018. godine grupa entuzijasta, bivših košarkaša sa područja Zete, prije svega lokal patriota. Klub je formiran sa ciljem popularizacije košarke u Zeti i  razvoja mladih igrača.

U početku su se takmičile po dvije selekcije u ligama mladih, a od sezone 2021/22 u pogonu je i seniorski tim. Kako igrači koji bi završili staž u mlađim selekcijama nisu imali priliku da se oprobaju u seniorskoj konkurenciji, odlučili su da okupe grupu od oko 30 momaka, i krenuli u ovaj Sizifovski posao.

Ekipe su sastavljene isključivo od momaka iz Zete, a sve strukture svoj posao obavljaju volonterski. Prvu sezonu u ovoj konkurenciji završavili su sa skorom 12-10, uz konstataciju da se u nekim mečevima moralo bolje, ali manjak iskustva koštao je ekipu boljeg plasmana. U tekućoj sezoni, klub se nakon 7. kola nalazi na trećem mjestu (5-2), već uspio da uzme skalpove ekipama koje pretenduju na najviši plasman – ekipama Montenegra u Nikšiću, te Kotoru u Zeti.

Ali, nakon toga su krenuli problemi. Klub se finansira iz budžeta Opštine Zeta, preko Konkursa za raspodjelu sredstava namijenjenih za sufinansiranje rada sportskih organizacija. Obzirom da rast cijena nije zaobišao ni sportski dio, rast cijena zakupa sala i prevoza, doprinio je da prije planiranog vremena klub ostane bez ionako malih sredstva kojima je raspolagao.

Pomoć od Opštine je iscprljena, veoma mali broj preduzetnika se odazvao brojnim apelima za pomoć, pa u klubu razmišljaju da u 2023. godinu, na žalost, uđu bez seniorskog sastava. A zbog svega do sad viđenog, bila bi to prava šteta.

“Nakon prošle sezone, koja je mnogima bila prvo iskustvo kada je riječ o seniorskoj košarci, ohrabreni dobrim igrama i napretkom podmlatka, odlučili smo da i ove sezone okušamo sreću među B ligašima. Ponovo smo u sezonu ušli bez rezultatskog imperativa, sa ciljem da popularizujemo košarku na teritoriji Zete, razvijamo mlade igrače, dokažemo da zetska djeca mogu da igraju košarku. Radimo u skromnim uslovima, sa skromnim sredstvima, ali iz svake situacije učimo i izvlačimo maksimum. Klub se finansira iz budžeta Opštine Zeta, preko Konkursa za sufinansiranje rada sportskih organizacija, koji obično bude raspisan početkom kalendarske godine, a na čiju se realizaciju čeka do pred kraj takmičarske sezone. Imajući u vidu da je došlo do promjena u smislu teritorijalne organizacije, i statusa naše lokalne zajednice, kao i komplikovan adminstrativni proces koji slijedi – Konkursa za 2023. godinu nema na vidiku, što nam značajno otežava funkcionisanje. Osim sredstava prihodovanih po Konkursu, moramo naglasiti da smo dobili podršku od porodice Dušana Đuretića, našeg tragično preminulog člana, te preduzeća “Lukana” i “Bobus”. Iako su nam navedene donacije u određenom momentu olakšale funkcionisanje, za redovno servisiranje obaveza potrebno je mnogo više. Kucali smo na mnoga vrata u Zeti, a i šire, ali preduzetnika, mimo navedenih, zainteresovanog za bilo kakav vid sponzorstva/saradnje nijesmo našli. Preživjećemo prvi dio sezone, ali ako se nešto bitno ne promijeni u finansijskom smislu do kraja godine bićemo prinuđeni da raspustimo seniorski sastav”, rekao je Nikola Kračković, sekretar kluba.

Lukačević: Poziv preduzetnicima da pomognu

Trener Vlado Lukačević je kazao da ovaj tim za godinu stariji i iskusniji.

“Nakon avgustovskih priprema na otvorenom terenu u Mojanovićima, uslijedio je prelazak u salu, i mnoštvo dobrih treninga i pripremnih mečeva, ali i problema oko sastava ekipe. Naš je tim amaterski, sastavljen od porodičnih ljudi, radno angažovanih momaka, studenata i đaka, pa iako entuzijazam, želja i volja nijesu sporni, često nam viša sila kroji sastav ekipe, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Sa tri treninga sedmično, u kasnim večernjim satima, sa niti jednim treningom odrađenim u kompletnom sastavu od početka sezone, pravimo u Zeti malo čudo. Od početka postoji povezanost sa publikom koja je naš šesti igrač, koja nam da krila kad je najpotrebnije, pa skor 5-2 ne bi trebalo nikoga da čudi. Iako u klubu svako zna svoj posao, u priču oko pronalaženja potencijalnih sponzora smo svi uključeni. Iskoristio bih i ovu priliku da pozovem sve zainteresovane preduzetnike da se upoznaju sa našim radom, ne bi li se uvjerili u navode, i pružili nam podršku da nastavimo da stvaramo magiju pod obručima, jer ova publika i ovo podneblje zaslužuju jedan klub kakav je košarkaški klub “Vukovi Zeta”.

Mlađa kadetska reprezentacija izgubila od Albanije

Sutjeska sigurna u Bijelom Polju, Konrad nastavio golgeterski niz