Raičević i Milić najbolji u 2022. godini

Foto: Glavni grad

Rukometašica Milena Raičević i majstor džiu džice Arso Milić najbolji su sportisti Podgorice u 2022. godini, u tradicionalnom izboru Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Najuspješnije sportiste birala je Stručna komisija na osnovu predloga sportskih organizacija iz Glavnog grada.

Raičević je predvodila crnogorsku reprezentaciju do bronzane medalje na Evropskom prvenstvu.

U dresu Budućnost Bemaksa vođa je nove generacije podgoričkog tima.

“Priznanje je mogla dobiti i neka od mojih saigračica i isto bi bilo zasluženo. Rukomet je kolektivni sport i ne zavisi sve od pojedinca. Ponosna sam na nagradu. Hvala svima koji su bili dio našeg uspjeha. Prije svega mislim na Glavni grad i gradonačelnika Ivana Vukovića, kompaniju Bemaks, Rukometni savez i bivšeg predsjednika kluba i saveza Predraga Boškovića”, kazala je Raičević.

Milić, dugogodišnji džudo i džiu džicu reprezentativac, godinu je krunisao zlatnom medaljom na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju.

“Čast je biti sportista svog grada, hvala Sekretarijutu za kulturu i sport što su me proglasili za najboljeg. Potrudiću se da i u narednom periodu ostvarujem rezultate kao do sada”, rekao je Milić.

Titulu najboljeg kluba nosi Džiu džicu klub Feniks, dok je najbolji trener Bojana Popović, strateg Ženskog rukometnog kluba Budućnost i reprezentacije Crne Gore.

Popović je predvodila sa klupe crnogorske lavice do fenomenalnog rezultata, a kao šef struke Budućnosti radi kvalitetne stvari u Ligi šampiona sa mladim timom.

“Na nama je da radimo, da probamo da ostvarujemo naše ciljeve. Nekada uspijemo, nekada ne, ali radimo najbolje što umijemo. Ova godina bila je prilično uspješna, treba da nastavimo da gradimo ono što smo počeli. Nagrada pripada ne samo meni, ona je zasluga svih nas. Mnogo je ljudi radilo za nju, ne samo oni na terenu ili pored njega. Svima sam zahvalna”, rekla je Popović.

Takmičari Džiu džicu kluba Feniks osvojili su ove godine veliki broj medalja, od kojih se izdvaja seniorsko zlato Dejana Vukčevića sa Evropskog prvenstva.

Za vrhunski rezultate ostvarene u 2022. godini plakete su dobili Marija Vuković (AK Podgorica – srebro na Evropskom šampionatu u skoku u vis), rukometašice Budućnosti koje su nastupale za reprezentaciju Crne Gore Ivona Pavićević, Nina Bulatović, Ilda Kepić, Matea Pletikosić, Nataša Ćorović, Ivana Godeč, Andrijana Popović i Nađa Kadović.

Nagrađeni su i bokser Predrag Radošević (BK Podgorica – šampion svijeta u federaciji WBU), kik bokser Filip Sekulović (KK Budućnost – bronza na EP), džiu džicu majstor Dejan Vukčević (JJ Feniks – zlato na EP) i karate reprezentativka Milena Jovanović (KK Omladinac – srebro sa Mediteranskih igara, bronza na Svjetskom juniorskom prvenstvu i zlato na Svjetskom kupu).

Plakete za ostvarene rezultate u 2022. godini zaslužili su U20 košarkaški reprezentativci koji su osvojili srebrnu medalju na Evropskom šampionatu u Podgorici – Danilo Ivanović (KK Studentski centar), Zoran Vučeljić (KK Studentski centar) i Lazar Radetić (za vrijeme šampionata član KK Studentski centar).

Dobio je i kik bokser Viktor Dukić (bronza na kadetskom Svjetskom prvenstvu), karatisti Emre Saljiu (KK Omladinac – juniorski prvak svijeta), Jusuf Saljiu (zlato u Svjetskoj ligi mladih), Jovana Damjanović (KK Omladinac – bronza na kadetskom Svjetskom prvenstvu), Una Raković (zlatna u Svjetskoj ligi mladih) i Helena Backović (KK Omladinac – dva zlata na Svjetskoj ligi za mlade).

Nagrađeni su i takmičari Džiu džicu kluba Feniks koji su osvojili medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu za mlađe kategorije Anđela Vukčević (srebro i zlato), Jelena Vukčević (srebro), Nikola Vulević (bronza i zlato) i Ana Asanović (bronza i zlato) i Plesni klub Beauty (srebro na Svjetskom prvenstvu).

Proglašeni su i najperspektivniji sportisti Glavnog grada (dječaci i djevojčice od 13 do 16 godina).

To su Iva Lakić (TK Eminent), Atina Radević (Ženski košarkaški klub Budućnost Bemax), Elena Mitrović (Ženski rukometni klub Budućnost), Marko Perović (Fudbalski klub Budućnost), Nađa Boričić (Karate klub Omladinac), Matija Marković (Džudo klub Milenijum), Miloš Tošković (Mau thai klub Big babol), Lara Jovović (OK Morača), David Mirković (KK Studentski centar), Iskra Dedivanović (PK OSI Mako) i Vaterpolo ekipa 2009. godište PVK Budućnost.

Zlatne plakete za poseban doprinos u razvoju školskog sporta uručene su Sanji Džudović, nastavnici u Osnovnoj školi Zarija Vujošević i profesorici Snežani Popović iz Škole za srednje i više stručno obrazovanje Sergije Stanić.

Za uspješnu saradnju u realizaciji programskih aktivnosti Sekretarijata za kulturu i sport nagrađeni su Sportski objekti doo i hotel Junior na Kopaoniku, dok je priznanje za razvoj i promociju sporta osoba sa invaliditetom dobio Plivački klub OSI Mako.

Zlatnu plaketu za promociju i razvoj sportske rekreacije dobilo je Sportsko rekreativno društvo Podgorica, a plakete za izuzetan doprinos u razvoju, organizovanju i unaprjeđenju sporta dobiti legenda rukometa Marijana Bulatović i nekadašnji bokser Sreten Keto Bošković.

Specijalno priznanje za promociju podgoričkog sporta dobio je Miloš Todorović, režiser filma Put prazne šake.

Posebne zahvalnice za medijsku promociju aktivnosti Sekretarijata za kulturu i sport dobili su Igor Mitrović (Pobjeda), Emil Ličina (Agencija Mina) i Velibor Gašanović (portal sportski.me).

Sekretarijat za kulturu i sport posthumno je dodijelio plakete porodicama zaslužnih sportskih radnika za doprinos razvoju sporta u Titogradu (Podgorici) – Momu Vujačiću i Dušku Miliću.

Gradonačelnik Ivan Vuković kazao je da će sportsku godinu na izmaku pamtiti kao jednu od najuspješnijih u modernoj crnogorskoj istoriji.

“Bilo je sjajnih priča i rezultata, podgorički sport je godinu iskoristio na najbolji mogući način. Ispunili smo obećanje dato prošle godine, da ćemo kao gradska uprava dati doprinos unapređenju uslova rada sportskih klubova i sportista. Izdvajanje za sport ove godine, kada je Podgorica u pitanju, bez novca koji je opredijeljen za ulaganje u infrastrukturu, iznosi 3,5 miliona EUR”, rekao je Vuković.

Osam kandidata za sportistu godine

Bojan Dubljević MVP 13. kola (VIDEO)