Faruk Hadžibegić: U Francuskoj je neviđena euforija, zanima ih samo trofej!

FSCG

Nekadašnji selektor fudbalera Crne Gore, Faruk Hadžibegić javio nam iz glavnog grada Francuske kako bi najavili finale Mundijala između “trikolora” i Argentine

Legendarni jugoslovenski fudbaler, koji je od jula 2019. do decembra 2020. godine bio na čelu kormilu “hrabrih sokola”, praktično 35 godina živi u Francuskoj – Faruk Hadžibegić je 1987. potpisao za Sošo i od tog trenutka rijetko je napuštao granice Francuske. Nakon nedavnog kratkog angažmana u Alžiru, ponovo je u Parizu i prenosi nam atmosferu pred najvažniju utakmicu na planeti, finale Svjetskog prvenstva između Francuske i Argentine.

“Ovdje je velika euforija. Po mom poznavanju Francuske oni su prvi put u totalnoj euforiji. Njima je od starta bio cilj da uđu u finale, očekivali su meč sa Brazilom, mada je Argentina u svim razgovorima bila kao kandidat takođe. U euforiji su jer dobro igraju, imaju najbolji skup igrača u istoriji francuskog fudbala – to se nikad nije desilo kao sad. Po izjveštajima vidim da su svi kompletni. Predsjednik države Emanuel Makron je već bio na polufinalnoj utakmici, biće i na finalu. U gradu je velika euforija. Već se spremaju za slavlje na Šanzelizeu, nekoliko hiljada policajaca je angažovano kako ne bi došlo do incidenata, jer su imali vrlo ružno iskustvo sa navijačima Maroka”, ističe Hadžibegić za Meridiansport prve impresije Francuza.

Proslavljeni defanzivac Sarajeva, potom španskog Betisa, pa Sošoa i Tuluza tvrdi da je od starta turnira u Kataru vjerovao da će “trikolori”, aktuelni šampioni svijeta, doći u poziciju da brane trofej osvojen prije četiri i po godine u Rusiji.

“Govorio sam u nekim intervjuima da će Fancuska biti najmanje u finalu. Dugo sam ovdje i pratim pomno reprezentaciju. Nevjerovatno je kakav kvalitet i širinu imaju. Osim same igre i rezultata reprezentacije ovdje je i pitanje da li će Dešan na kraju ostati. Pročitao sam da je predjsednik Fudbalskog saveza Noel Le Grae rekao da će ponudit novi ugovor Dešanu”, govori nam Hadžibegić.

Čuveni Sarajlija u svojoj bogatoj karijeri nastupao je 61 put za reprezentaciju Jugoslavije. Igrao 1990. u Italiji kada je naša selekcija poražena nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca od Maradonine Argentine. Uz Dragoljuba Brnovića i Dragana Stojkovića nažalost je u penal seriji promašio jedanaesterac. Hadžibegić je odigrao mnogo velikih utakmica, ali je organizacijom i mečevima u Kataru oduševljen.

“U Kataru izgleda sve perfektno – u svakom domenu. Stadioni, tereni…Igra se kvalitetan fudbal, ali malo drugačije nego što smo navikli, jer nijedna ekipa nije brilijantna u odnosu na ostale, niti se neki fudbaler drastično ističe u odnosu na druge. Ovo je velika pobjeda fudbalskog Katara”, tvrdi Hadžibegić i dodaje da će u Kataru biti presrećni ko god osvojio “Zlatnu Boginju”:

“Zna se da su Katarci vlasnici Pariz Sen Žermena, a prve zvijezde finalista, Mesi i Mbape igraju u Parizu. Katar ne može da izgubi”.

Koja selekcija u finalu ima početnu prednost?

“Mislim Francuska – ima bolji i kompletniji kolektiv. Argentina je kvalitetna i ima Mesija koji iz utakmice u utakmicu vodi ekipu do finala i mislim da će ovo biti njegova najbolja partija. Biće teško, lično bih volio da Mesi pobijedi, imam simpatije prema njegovom fudbalu, ali mislim da je Francuska bolja”, odgovara nam Hadžibegić.

Suvišno je govoriti šta je na talonu u finalu Svjetskog prvenstva. Hadžibegić, pak vjeruje, da ogroman ulog neće akterima neće svezati noge…

“Ako gledam sa strane Francuske i Dešana on će sve postaviti da nema rizika po gol i da se nešto pokuša na kontru, jer ima jako brzog Mbapea i Dembelea i tu će napraviti probleme Argentini. Ne mislim da će Francuska napasti ‘grlom u jagode’ što mi kažemo, a imaju ekipu koja može da napravi pritisak. Što se tiče Argentine, disciplinovani su, puste Mesija uvijek da riješi potezom, zadnjim pasom ili pogotkom. Želim i mislim da će pobijediti fudbal, vjerujem da ekipe neće igrati na 0:0, bilo bi ružno na ovakvom nivou fudbala”, očekuje Hadžibegić ono što svi priželjkujemo – spektakl.

Zagrijavanje pred finale je današnja utakmica izmeđi Hrvatske i Maroka za treće mjesto (16.00h). Upravo su ovi rivali igrali u 1. kolu grupne faze, nije bilo golova, a Hadžibegić sada blagu prednost daje našim komšijama.

“Hrvati dugo traju, oni su se od 98’ instalirali u vrh svjetskog fudbala. Postali su referenca za dobar fudbal, zahvaljujući sjajnom veznom redu. Zasluženo su došli do ove pozicije. Drago mi je zbog toga! Odigrali su dobro Svjetsko prvenstvo, nijesu otišli u finale, jer su drugi bili bolji. Volio bih da Hrvatska pobijedi”, otkriva Hadžibegić za koga će navijati u meču za bronzu.

Ali, nešto se pita i Maroko?

“Uvijek se desi iznenaženje, vrlo su kvalitetno odigrali i mislim da je ovo njihov maksimum, ali sada mogu da budu rasterećeni. Ušli su u istoriju i mislim da se to dugo neće promijeniti. Ova utakmica je za njih stvar nacionalnog prestiža. Maroko će se sigurno taktički spremiti da napravi još jednom iznenađenje. Dobar će to biti meč”, cijeni Hadžibegić prvi afrički tim koji je stigao do polufinala Mundijala.

Od Srbije se očekivalo više. Nakon blistavih trenutaka u kvalifikacijama u protekloj Ligi nacija, vjerovalo se da će tim Dragana Stojkovića imati zapaženu ulogu u Kataru. Hadžibegić je analizirao i nastup “orlova”…

“Piksi je svojim dolaskom probudio nadu da će Srbija napraviti veliki rezultat, pogotovo nakon Portugala, spektakularne i zaslužene pobjede u Lisabonu. Tako da Srbija ništa nije ukrala da bi došla na Svjetsko prvenstvo. Poznavaoci fudbala su, gledajući kvalitet igračkog kadra koji je Piksi izabrao, normalno očekivali bolji rezultat od Srbije. Iako je grupa bila teška, razočaranje je legitimno. Šta se dešavalo unutra, to samo znaju oni, Piksi i stručni štab…Nijesu ostvarili rezultat na osnovu mogućnosti kapaciteta i kvaliteta ekipe. Evidentno je da se nešto desilo, da je ekipa pala. Žao mi je, razočarali su me jer sam bio siguran da mogu više”, ističe Hadžibegić vjerovatno i upoznat da nijesu svi reprezntativci Srbije bili u maksimalnom pogonu i fizički spremni za mečeve na Mundijalu:

“Pogledajte Francusku, Benzema se povrijedio, najbolji igrač svijeta za prošlu sezonu – odrekli su se njega, jer nije bio spreman! Mislim da je Srbija, ako je imala povrijeđenih, trebala to da uradi u startu, ipak je to državni i sportski interes selekcije. Tu se mora biti hrabar, donijeti odluka i ne praviti poklon bilo kome – ako je to istina, sami sebi su skočili u usta. Ali, vjerujem da će Srbija sa Piksijem pronaći prava rješenja za budući period”.

Povreda prošlost za Kamenjaša: Uželio sam se utakmica, dobrih igara i pobjeda

Klasa Oršića, Hrvatska treća na svijetu!