Dejan Lazović najbolji vaterpolista, posebno priznanje za Mirka Vičevića

Foto: Krsto Vulović

Golman “ajkula” Dejan Lazović najbolji je vaterpolista u 2022. godini u tradicionalnom izboru Vaterpolo i plivačkog savez Crne Gore.

Dejan je ove godine je bio dio tima na svjetskom i evropskom takmičenju, gdje je izabran za igrača utakmice. Sa Marsejom je osvojio prvenstvo Francuske, a učestvovao je i na Finalnom turniru Lige šampiona. Zbog klupskih obaevza Dejan nije pisustvovao današnjoj svečanosti. Priznanje je preuzeo nejgov otac Zoran.

“Čini mi zadovoljstvo da u Dejanovo ime primim laskavo priznanje. Siguran sam da će mu ono dati još više podstreka da nastavi i bude na vrhuncu, da pomogne vaterpolo reprezentaciji i crnogorskom vaterpolu”, kazao je Zoran Lazović.

Za najbolju plivačicu izabrana je Jovana Kuljača. Ona je nastupila na prvenstvima Evrope i svijeta u Rimu, odnosno Budimpešti, a na međunarodnim turnirima osvojila četiri pehara za najbolju takmičarku.

Državna je prvakinja u disciplinama 50, 100, 200 slobodno 50, 100 leđno, 50 leptir i 200 mješovito. Jovana je kandidat za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Najbolji plivač je Edo Gargović, koji je takođe učestvovao u Rimu i Budimpešti. U 2022. je postavio državne rekorde u disciplinama 100, 200 i 400 mješovito i 50 leđno, u kojima je i prvak države, kao i na 100 i 200 slobodno i 100 leđno. I Ado je kandidat za OI u Parizu.

Najbolji mladi vaterpolista je član Jadrana Vasilije Radović.

Predsjednik Vaterpolo plivačkog saveza Đuro Marić kazao je da je godina na izmaku bila finansijski i organizaciono izuzetno zahtjevna.

“Pokazala je mlada ekipa može da se nosi sa svjetskim i evropskim šampionima i da njihovo vrijeme tek dolazi. Uz naporan i veliki rad koji predstoji u narednom godini, vjerujem da ćemo ispuniti glavni cilj, plasman na Olimpijske igre u Parizu”, rekao je Marić.

On je naglasio da su kroz dva velika takmičenja pokazali da i kao domaćini mogu organizaciono da odgovore na najbolji mogući način.

“Da smo bili dobri domaćini dobili smo potvrdu i ovih dana – Svjetska federacija nas je odredila za domaćina turnira Svjetskog kupa za seniore. Podgorica će biti domaćin i šampionata Evrope za mlade”, kazao je Marić.

On je istakao da su ponosni i na plivače koji su nastupali na EP i SP, oborili nekoliko crnogorskih rekorda.

“Sigurni smo da će i sljedeće godine nastaviti u istom ritmu”, rekao je Marić.

Vaterpolo savez posebno priznanje dodjelio Mirku Vičeviću povodom prijema u Kuću slavnih vodenih sportova.

Nikolić najbolji paraolimpijac u 2022.

Kostoski MVP 6. kola ABA 2