Odlazak legendarnog asa: Preminuo Đanluka Vijali

Foto: corriere.it

Đanluka Vijali preminuo je danas u 59. godini, javlja Gazeta.

Legendarnio fudbaler je bolovao od raka pankreasa, koji mu je otkriven 2017. godine i prošao je dva kruga hemoterapija.

On je krajem godine hospitalizovan u Londonu, jer mu se pogoršalo zdravstveno stanje.

Vijali je 80-ih i do sredine 90-ih godina prošlog vijeka bio jedan od najboljih napadača u Evropi, a kao trener Čelsija osvojio je Liga kup, FA kup i Kup pobjednika kupova.

Od Vijalija se opraštaju klubovi za koje je nastupao, Sampdorija, Juventus.

“Ćao Luka” – piše u oproštajnoj poruci na twitteru Sampdorije.

On je najbolje igračke dane proveo u Sampdoriji za koju je u osam sezona upisao 141 gol, a igrao je i finale Lige šampiona 1992, kada je njegov tim izgubio od Barselone.

Od Vijalija se oprostio i Juve.

Nastupao je još za Juventus i Čelsi, a nakon toga se posvetio trenerskom poslu i vodio je Čelsi i Votford.

Bio je italijanski reprezentativac, a sa “azurima” ima bronzu sa Mundijala 1990. godine.

Vijali je bio trener Čelsija, a radio je i u stručnom štabu italijanske reprezentacije. Bio je pomoćnik Robertu Manćiniju i zajedno su vodili Italiju do evropske titule prošle godine.

Foto: Printscreen

Sa Manćinijem je bio veliki prijatelj i van terena, a prijateljstvo datira još iz igračkih dana, kada su nosili dres Sampdorije.

Manćini i Vijali su u novembru zajedno gostovali kod Fabija Facija, u popularnoj emisiji “Che tempo che fa”, kada se Vijali podsjetio zagrljaja sa Manćom zbog osvajanja titule prvaka Evrope na “Vembliju”, gdje su 1992. sa Sampdorijom izgubili finale Kupa evropskih šampiona od Barselone.

”U tom zagrljaju bilo je i sjećanja na poraz na ‘Vembliju’ u finalu od Barselone, radosti što smo postigli neočekivan uspjeh i straha za moje zdravstveno stanje. Toliko osjećanja je stalo u jedan udarac. Bio je prelijep zagrljaj, ljepši od pasova koje sam davao Manćiniju da postigne golove”, uz osmijeh je govorio Vijali.

Kazino Loyalty Bonus – 10.000€!    

Raičević i Kol nova pojačanja Teoda