Obradović: Uspjesi i medalja Marije Vuković nisu iznenađenje

Foto: Facebook.com/CrnogorskiOK

Medalja i rezultati Marije Vuković nijesu iznenađenje, ocijenio je trofejni atletski stručnjak Goran Obradović, navodeći da je očekivao da će je crnogorska rekorderka u skoku u vis osvojiti i ranije.

Trener legendarne srpske atletičarke Ivane Španović, podsjetio je da je Vuković još 2016. godine, pod njegovim rukovodstvom, preskočila 195 centimetara.

“Ne mogu da kažem ni da me je medalja iznenadila, jer je Marija Vuković imala potencijal koji je pokazala još 2010. godine osvajanjem zlatne medalje na juniorskom šampionatu svijeta. Njen potencijal i kvalitet je poznat, ali nekada neki sportisti dužim, a neki prečicom ili bržim putem dođu do seniorskih medalja. Kod nje je to bilo dužim i težim putem”, rekao je Obradović agenciji MINA.

On je naglasio da mu je drago zbog osvojene medalje i da je Vuković zaslužila da se nađe na pobjedničkom postolju na nekom velikom takmičenju.

“Njen put treba da pokaže svima kako bi se sa novim generacijama brže stiglo do takvih ostvarenja”, rekao je Obradović.

Obradović, čiji su roditelji rođeni u Crnoj Gori, naglasio je da atletika ne nosi džabe naziv “kraljica sportova” i da ne može da shvati da u Podgorici još nije izgrađen atletski stadion.

“Kraljica sportva se ne zove tako samo zato što je to neko želio, već što je najvažnija za razvoj drugih sportova. Sva djeca, od šest do deset godina, trebala bi da prođu kroz atletiku, da nauče da hodaju, trče, skaču i bacaju. Atletiku treba podići na nivo koji joj pripada”, rekao je Obradović.

On smatra da Srbija kroz istoriju nije imala tako vrhunskog sportistu kao što je Španović sada.

“Neke stvari smo morali da uradimo prvi put, da raskrčimo put do ostvarivanja onih sportskih dostignuča koje niko nikada nije ostvario u Srbiji, ili se to nije desilo kao sa olimpijskom medaljom gotovo 60 godina”, rekao je Obradović.

On je naglasio da je Španović sa 13 medalja sa najvećih međunarodnih takmičenja već sada postigla ono što će biti teško oboriti, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svijetu.

Prema njegovim riječima, kruna njene karijere trebalo je da budu Olimpijske igre u Tokiju.

“Ozbiljno smo se pripremali za Tokio, sve je pokazivalo da treba da osvoji zlatnu medalju, pogotovo poslije kvalifikacija kada je lagano preskočilo preko sedam metara i sa prvim rezultatom izborila finale”, rekao je Obradović.

Komentarišući njen nastup u Tokiju, on je istakao da je pojedinačni sport takav i da u njemu ne možete imati loš dan.

“U ekipnom sportu je to dopušteno, trener će vas zamijeniti i ubaciće nekog ko je u tom trenutku sposobniji i spretniji. Kod nas je to nemoguće. Španović je imala loših pet minuta, jednostavno se tako desilo i zauzela je za nju skromno četvrto mjesto. Ostao je gorak ukus u ustima”, rekao je Obradović.

On je kazao da je zlatna sa prošlogodišnjih šampionata svijeta u dvorani u Beogradu i Evropskog prvenstva na otvorenom u Minhenu odlučila da svoj oproštaj napravi u Parizu, gdje će pokušati da osvoji zlatnu medalju.

Trofejni stručnjak smatra da je prekretnica u razvoju srpske atletike 2008. godine bilo juniorsko prvenstvo svijeta u Bidgošću, na kojem su osvojene tri medalje.

“Španović je osvojila titulu prvaka, dok su Tatjana Jelača u bacanju koplja i desetobojac Mihail Dudaš bili bronzani. Godinu mlađi Emir Bekrić je već sljedeće godine pokazao svoj potencijal na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu. Ta generacija, kojoj su se priključili nešto stariji Asmir Kolašinac i Strahinja Ivančević, osvojila je nevjerovatnih 23 medalje za deset godina”, rekao je Obradović.

On je istakao da je od tih 23 medalje, Španović osvojila deset, uključujući prvu 2013. godine.

“Ona je 2013. godine u Moskvi osvojila prvu medalju sa SP na otvorenom, a dva dana kasnije to je uradio Emir Bekrić i tada je sve krenulo”, rekao je Obradović.

On je naglasio da ga posebno raduje što stasava nova generacija od koje se očekuju ozbiljni rezultati.

“Sa Adrijanom Vilagoš i Angelinom Topić možemo očekivati da će srpska atletika nastaviti tim tempom, ili da će se podići na viši stepenik. Najvažnije je reći da imamo sistem rada”, rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, ostvareni rezultati ispratili su ulaganje, odnosno stvaranje uslova za bavljenje atletikom.

“Ulaganje u sport, a posebno u pojedinačni, od 2010. godine postalo je prepoznatljivo u Srbiji. Krenulo je sve od Olimpijskog komiteta, na čijem čelu je tada bio Vlade Divac. On je prepoznao značaj pojedinačnog sporta i od tada je osvojeno stotine medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima u pojedinačnim sportovima koji su na programu olimpijskih igara”, kazao je Obradović.

On je naglasio da medalje pokazuju ispravnost rada i sistema u kojima funkcionišu matični savezi i način rada Olimpijskog komiteta.

“Sve to ide u korist toga da se cijeli potencijal pojedinačnog sporta iskoristi na najbolji mogući način”, rekao je Obradović.

On je pohvalio saradnju sa Paraolimpijskim komitetom Crne Gore, navodeći da je krunisana velikim prijateljstvom.

Obradović je podsjetio da je negdje u istom periodu, od 2011. do 2013. godine, kada se i on razvijao kao trener, POK počinjao svoj razvoj i proboj kroz institucije crnogorskog sporta.

“POK je odnosom prema sportistima, trenerima i sportskim radnicima, pokazao kako treba da izgleda sportska asocijacija. Njegovo rukovodstvo je od asocijacije koja je bila u zaplećku stvorilo ozbiljnu sportsku organizaciju, sa rezultatima iza sebe i sa ljudima koji znaju svoj posao”, rekao je Obradović.

Govoreći o saradnji sa crnogorskim paraolimpijcima, kazao je da mu je žao što nije krunisana medaljom Miloša Ranitovića u skoku u vis.

“Imao sam ogromnu želju da izuzetno korektan odnos sa Ranitovićem, koji je cijelog sebe dao, bude krunisan medaljom. Na žalost, nije mu se dalo. Bio je četvrti na EP, dok je na SP imao isti rezultat kao i trećeplasoirani. Ostaje žal za medaljom, ali sa druge strane ponosan sam što je Ranitović ostao u sportu i svoj život posvetio paraolimpizmu”, zaključio je Obradović.

Dobre vijesti iz Dohe – svi „lavovi” negativni na koronavirus

Igor Ivanović u Uzbekistanu