Sportske povrede

Foto: Healing Center Montenegro

Piše: Nikola Perović Kiropraktičar

Healing Center Montenegro

Sportske povrede su sastavni dio bavljenja sportom kako za profesionalce tako i za rekreativce. Često se dešava da sportisti odustaju od svojih karijera nakon povrede jer povrede mogu da utiču nagativno i na psihu sportiste i samim tim da izgubi motivaciju.

Povrede možemo da spriječimo preventivno i izbjegnemo ih ili možemo da ih liječimo kad nastanu. Preventivno se čuvamo od povreda tako što radimo dobra i jaka zagrijevanja na početku treninga i detaljna istezanja na kraju treninga. Zatim u toku treninga vodimo računa o svojim saigračima da ih ne povrijedimo dok igramo sa njima ili sparingujemo, zavisno od sporta. Pravilna i detaljna istezanja imaju veliku ulogu u sprečavanju povreda ligamenata, tetiva i facije.

Kad se ipak povreda desi jako važno je pronaći adekvatnog terapeuta koji može da vam pomogne. Osoba ne može uvjek lako prepoznati šta je tačno povrijedila, da li je to u pitanju ligament, mišić ili mozda kost odnosno zglob. Ali na osnovu vrste povrede bi trebali da prepoznamo ko može da nam pomogne. Jer ne bave se svi terapeuti sa svim navedenim segmentima tijela. Kiroprakticari tretiraju tvrda tkiva, kosti i zglobove, dok Fizioterapeuti i Osteopate vise tretiraju meka tkiva, mišiće, ligament i tetive. Osteopate čak tretiraju fasciju i organe.

Foto: Healing Center Montenegro

Kada koristimo pravu terapiju koja namijenjena baš za tu vrstu povrede onda olakšanje problema dolazi brzo i lako, isto tako ako recimo neko iščaši rame terapija strujuom ne može da da veliko poboljašanje jer je u pitanju zglob. Prvo je važno da se zglob namjesti i vrati u svoje ležište. Pun pokret je jedan od pokazatelja da je zglob na svom mjestu. Nakon sto je zglob namjesten ostaje upala ligamenata i mišića koji su pretpjeli traumu i onda je preporučljivo koristiti fizikalne terapije u vidu struja, masaže, ultra zvuka, lasera itd.

Foto: Healing Center Montenegro

Da li će moja povreda sama da prođe vremenom?


Kada se desi povreda, važno je što prije preduzeti mjere da pomognete sebi. Neke povrede ne mogu same da prođu. Ako je povreda tvrdog tkiva, kosti ili zgloba kao sto se desava kod povreda ramena, koljena, vrata, ledja i citave kicme u tim slučajevima bol ne može sam da prođe, već se vremenom stanje pogoršava.

Foto: Healing Center Montenegro

To se dešava recimo kod bola u donjem dijelu leđa, uzrok problema je pomjeren pršljen koji pravi pritisak na nerv. Vremenom upala nerva postaje sve jača i jača i posledice se povećavaju i samim tim liječenje duže traje nego kad se odmah reaguje. Kad je pršljen pomjeren tablete ili vrijeme ne mogu da učine da se fizicki kost vrati na svoje mjesto. Zato je potreban tretman Kiropraktike koji će namjestiti pršljen, skinuti pritisak sa nerva i riješiti uzrok problema. Efekat se primijeti odmah tako što je pokret veći i bol se značajno smanji a nekad i potpuno nestane.

Foto: Healing Center Montenegro

Zato ne čekajte nego potražite stručnu pomoć na vrijeme. U našem centru se trudimo da zaokružimo organizam i zdravlje na svim nivoima, da uzmemo u obzir kosti, mišiće, ligamente, organe. Čak imamo Psihologa i Psihoterapeuta koji se brine i da naš mentalni i emotivni nivo zdravlja bude zbrinut. A složićemo se da naše misli i psiha itekako imaju veliki uticaj na naš citav život i uspjeh.

Španija lako sa Čileom, Slovenija ubjedljiva protiv Poljske

Dragan Bokan: Duško, Budućnost je tvoj klub, a Podgorica tvoj grad