Sutjeska igra derbi protiv Heliosa: Ključ je u dobroj odbrani

Foto> Dragana Stjepanović/ABA liga

Košarkaši Sutjeske doputovali su jutros u Banjaluku, gdje se do nedjelje održava četvrti „balon“ NLB ABA2 lige.

Nakon tri „balona“ odnosno sedam odigranih utakmica Sutjeska je u sjajnoj poziciji i sa šest pobjeda i jednim porazom drži treće mjesto. Identičan učinak kao Sutjeska imaju Zlatibor i Krka, dok je na vrhu Helios sa maksimalnim učinkom.

Upravo je Helios prvi protivnik na ovom turniru, a meč je na programu sjutra od 15 časova. Nakon toga slijede utakmice sa Pelisterom (petak od 15h) i Sparsima (nedjelja od 15h).

A do predstojećeg „balona“ ekipa je imala kadrovskih problema. Povrede i prehlade su mučile igrače, a u međuvremenu je sporazumno raskinut ugovor i sa Milanom Lužaićem.

„Mislili smo da ćemo biti spremniji i kompletniji. Međutim nije baš dobra situacija. Klub je sporazumno raskinuo saradnju sa Lužaićem i od tada smo bili na tržištu. Još nismo uspjeli da nađemo adekvatno rješenje. To je jedan od razloga što idemo oslabljeni. Plus, neki momci su se nedavno priključili treninzima. Neće biti lako, u šest dana igramo tri utakmice. Sve ekipe su se pojačale, jedino mi nismo uspjeli u tome. Ali, ne tražimo alibi, skupićemo se, daćemo sve od sebe“, poručio je trener Darko Vujačić.

Helios je napadački najbolja ekipa u ligi i prosječno postiže 93,5 poena po meču. Slovenci jesu odlični u napadu, ali je Sutjeska tim koji je primio najmanje poena  – 473, odnosno 67,5 po meču. Naše momke od početka sezone krasi velika borba za svaku loptu, borba do posljednjeg minuta, jaka odbrana, pa će tako biti i na predstojeća tri meča.

„Momci će dati maksimum. Prva utakmica je protiv Heliosa, koji je pokazao zavidan kvalitet. Dosta su zajedno, postižu najviše poena. To ukazuje, da ako želimo da se nadamo dobrom rezultatu, moramo da igramo čvrstu i jaku odbranu, što je naš zaštitni znak. Da pokušamo da ih svedemo na oko 70 poena. Poslije toga nas očekuju Pelister i Sparsi. Optimisti smo, daćemo sve od sebe. Pokazali smo i da možemo sa šest-sedam igrača iznijeti teške mečeve. Nadam se da će momci biti motivisani. Svjesni smo šta smo do sada uradili i nadam se da će ih to još više motivisati i da ćemo ostvariti pozitivan rezultat i u ovom balonu“, poručio je Vujačić.

I Vladimir Tomašević smatra da će odbrana biti ključ na predstojećoj utakmici.

„Helios je jedna od najboljih ekipa u ABA2 ligi. Pretenduje da uđe u ABA ligu. Mislim da je naša prednost u odbrani. Ako ih čvrstom i jakom odbranom svedemo na 70 poena, onda možemo da pobijedimo“, jasan je Tomašević.

Upravo je u posljednjem meču u NLB ABA2 ligi, protiv Borca iz Banjaluke na Zlatiboru, naša ekipa slavila zahvaljujući velikoj požrtvovanost i izvanrednoj odbrani. Mašan Vrbica stoga poručuje da bi taj meč mogao da posluži kao primjer za naredni susret.

„Helios je jedina ekipa bez poraza. Igraju lijepu košarku. Mi moramo da nametnemo naš ritam, da igramo jaku odbranu i da odigramo kao protiv Borca iz Banjaluke. Očekujem u toj utakmici najveću potrošnju. Moramo da obratimo pažnju na sve njihove igrače, imaju širok roster”, rekao je Vrbica.

Moćni Đoković u četvrtfinalu Australijan opena

RSCG se zahvaljuje Roganoviću i Ševaljeviću