Preminuo Miroslav – Ćiro Blažević

Foto: Printscrren/Youtube

Legendarni fudbalski trener i bivši selektor hrvatske reprezentacije Miroslav-Ćiro Blažević preminuo je jutros u 88. godini.

Blažević je preminuo nakon duge borbe s rakom. Bolest mu je prvi put dijagnostikovana 2011. godine.

Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku.

Igračku je završio u švajcarskom Mutijeru, a u toj zemlji počeo je i trenersku karijeru.

Njegov pravi trenerski uzlet počeo je 1979. godine kad je došao u Rijeku. Iako je prvenstvo završio na skromnom 10. mjestu, Ćiro je Rijeku odveo do četvrtfinala Kupa kupova u kojem je izgubio od Juventusa. Na kraju sezone došao je u Dinamo i tada je krenula legenda o Ćiri, bijelom šalu i 1982. godini.

Nakon petog mjesta u prvoj sezoni na klupi, Ćiro je 1982. godine Dinamu donio titulu Jugoslavije nakon 24 godine čekanja i zauvijek postao Dinamova legenda.

Legendarni trener tu nije stao pa je s Dinamom sljedeće sezone osvojio jugoslovenski Kup i na kraju sezone je prvi put otišao iz Dinama. Otišao je u Grashopers s kojim je osvojio titulu u Švajcarskoj, a onda je 1985. stigao u Prištinu i uveo je u Prvu ligu.

Potom je radio u Nantu i Paoku, a 1992. godine se vratio u Dinamo, odnosno tadašnju Kroaciju sa kojom je osvojio titulu i Kup.

Nakon toga preuzeo je hrvatsku reprezentaciju koju je vodio do četvrtfinala Evropskog prvenstva u Engleskoj 1996. godine i dvije godine kasnije na Mundijalu u Francuskoj na kojem je Hrvatska osvojila istoriju bronzanu medalju.

Nakon Hrvatske preuzima Iran 2001. godine, ali azijsku selekciju nije uspio da odvede na Mundijal u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine. Nakon toga je Osijek spasio od ispadanja iz lige da bi se 2002. godine četvrti put vratio u Dinamo s kojim je osvojio titulu.

Vodio je slovenačku Muru, hrvatski Varteks, a imao je epizodu i u splitskom Hajduku 2005. godine, koji se tada spremao za kvalfikacije za Ligu šampiona u kojima je kasnije eliminisan od Debrecina.

Vodio je još Nojšatel, Zagreb, Šangaj, Slobodu iz Tuzle, koju je vratio u Prvu ligu i Zadar, a bio je selektor Bosne i Hercegovine. Sa “zmajevima” je u baražu za Mundijal 2010. godine izgubio od Portugala.

Trenersku karijeru je završio u Zadru 2015. godine.

Irving odradio trening sa Dalasom (VIDEO)

SAMO u MERIDIAN kladionicama: Bonus 3% na svaku uplatu putem terminala!