City Properties – Sa nama lako do stana

Foto: City Properties

Posljednjih mjeseci stanje na crnogorskom tržištu nekretnina doživljava usijanje. Cijene nekretnina rastu nevjerovatnom brzinom, dok je ponuda, ako se izuzmu tek završeni stambeni kompleksi, uglavnom ostala ista. Nekretnine koje su do skoro bile predmet zakupa po cijeni od 200-300 eura, sada su na tržistu po cijeni od nevjerovatnih 450-550 eura za jednosobne stanove, dok u pojedinim djelovima grada kao što su City kvart, Master kvart, Central Point cijene idu i iznad navedenih.

Crna Gora sigurna destinacija?

Kao zemlja koja pretenduje da postane naredna članica EU i kao članica NATO-a, Crna Gora se pokazala kao sigurna luka za strane državljane, koji se ovdje osjećaju potpuno bezbjedno i sigurno. Kao mediteranska zemlja sa izlazom na more, koloritom i bogatom prirodom, šumama, rijekama i planinama, Crna Gora zasigurno plijeni pažnju kako turistima tako i ljudima koji žele da svoj novac investiraju u nekretnine.

Kakve stanove traže stranci?

Najbrojniji među stranim državljanima ističu se državljani Ruske Federacije, Ukrajine, Republike Turske, Njemačke. Pretežno se odlučuju za iznajmljivanje stanova, prije nego za kupovinu nekretnina, a usljed njihove veće platežne sposobnosti i hitne potrebe za mjestom za stanovanje, za zakup stanova su spremni da daju više novca nego što je to uobičajeno u Crnoj Gori.

Traže isključivo već namještene stanove, uglavnom novogradnju, a gradovi koji najviše zaokupiraju pažnju ruskim državljanima jesu Podgorica, Budva, Bar, Tivat i Kotor.

Iz tog razloga, izdavanje stanova strancima, čini se kao dobar potez vlasnika, koji uz agencijskog posredovanje mogu doći do sigurnih zakupaca, visoke platežne moći, na duži vremenski period.

Koji su najtraženiji djelovi grada?

Najtraženiji djelovi grada za zakup stanova su definitivno prostor oko glavne gradske šoping zone, odnosno BIG Fashion-a, City kvart, Master kvart, Central point, New City. Razlog tome jeste postojanje pratećeg životnog sadržaja, restorani, barovi, kafići, teretane, poslovni objekti i sve ono što zaokupira pažnju stranih državljana.

Međutim, lokacije koja takođe privlače strane državljane su Centar grada, Zabjelo, Ljubović, Preko Morače, Stari Aerodrom, Blok 9 i okolna gradska naselja.

Kakva je procedura kod izdavanja stanova strancima i po čemu se razlikuje od uobičajene?

Prilikom izdavanja stanova stranim državljanima, preporučuje se zaključenje ugovora i njegova ovjera kod nadležnog notara.

Zbog čega je neophodno ovjeriti Ugovor kod notara?

Ugovor o zakupu je neophodno ovjeriti kod nadležnog notara, jer strani državljani, prilikom kraćeg ili dužeg boravka u Crnoj Gori, prema Zakonu o strancima, imaju obavezu da se prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi u redovnom postupku podnijeli Zahtjev za odobrenje privremenog boravka u Crnoj Gori, a za šta im je, pored ostale dokumentacije, potreban i Ugovor o zakupu, kao dokaz da stanuju na navedenoj adresi.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom informisali o trenutnom stanju na tržištu nekretnina usljed velikog broja stranih državljana koji su naselili našu zemlju i u potrazi su za mjestom za stanovanje.

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu stana, prodajete ili želite da izdate stan stranim državljanima, City Properties je tu da vam pomogne tokom cijelog procesa. Pozovite naše agente na broj telefona 068/007-970 i  brzo i efikasno ponudite Vašu nekretninu tržištu!

Košarkašice porazom završile kvalifikacije za Eurobasket

Košarkaš Mornara MVP 19. kola ABA lige (VIDEO)