MERIDIANBET STUDENTSKA LIGA: Kreće sezona sa nikad ujednačenijim kvalitetom!

Foto: Studentski sportski savez Crne Gore

Meridianbet Studentska košarkaška liga startuje danas, a djeluje da je konkurencija nikada izjednačenija.

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država gdje su studentski, pa čak i šampionati u srednjim školama kult nacije na našem području (ex Yu) malo se zna o istorijatu i tradiciji crnogorske studentske košarkaške lige. Šta više, cijela “mašinerija” stoji iza kompletnog projekta ne samo u Crnoj Gori već u cijeloj Evropi.

Možda ne idemo po mnogim stvarima u korak za Evropom, ali Meridianbet Studentska košarkaška liga u jednom, za učesnike možda i najvažnijem parametru, itekako ide ne u korak, nego u produženi dvokorak sa Evropom – ekipe ne plaćaju kotizaciju! Šta više, ekipe ne plaćaju čak ni opremu jer istu obezbjeđuju čelni ljudi Meridianbet Studentske lige.

Na ovu temu razgovarali smo sa predsjednikom lige, Zoranom Medenicom.

Kako je došlo do formiranja Studentske lige i koje ekipe, fakulteti, imaju pravo učešća u njoj?

Zoran Medenica: “Za početak bih htio da Vas upoznam sa Studentskim sportskim savezom Crne Gore. SSS CG je nacionalni savez, punopravni član Olimpijskog komiteta Crne Gore, kao i EUSA i FISU-A najvećih evropakih i svjetskih asocijacija u studentskom sportu. Naš savez organizuje preko 95% studentskih sportskih takmičenja u zemlji i sa ponosom ističemo da su naše aktivnosti besplatne za sve studente u Crnoj Gori. Takođe, organizovali smo i nekoliko evropskih i svjetskih studentskih prvenstava (futsal,tenis,karate),ove godine domaćini smo najvećeg studentskog sportskog dogadjaja u istoriji Crne Gore,a to je Evropsko prvenstvo u rukometu u muškoj i ženskoj konkurenciji,na kojem se očekuje učešće preko 24 univerzitetske reprezentacije iz Evrope.

Studentska liga u košarci je jedno od naših najboljih i najpopularnijih takmičenja, koje okuplja najbolje univerzitetske ekipe u Crnoj Gori. Ove godine učestvuje 12 ekipa, podijeljenih u dvije grupe, a po četiri najbolje će se plasirati u doigravanje“.

Koliko imate profesionalnih, poluprofesionalnih, igrača (studenata) koji nastupaju u ligi?

Zoran Medenica: “U našoj ligi učestvuje veliki broj igrača koji igraju i za crnogorske klubove, kao i onih koji su se ranije profesionalno bavili košarkom, tako da to daje na kvalitetu našem takmičenju. Ne bih mogao sa sigurnošću da dam broj njihov, ali su zaista zastupljeni”.

Organizacija jednog ovakvog takmičenja nije nimalo laka. Koji su najveći izazovi sa kojima se nosite?

Zoran Medenica: “Napomenuo bih da su sve naše aktivnosti besplatne pa naravno i studentska liga u košarci. Ekipe svake godine dobijaju besplatnu opremu, a za sve ekipe van Podgorice plaćeni su i putni troškovi. Dakle, finansije su ono što je i nama najveći izazov u dobroj mjeri kao i manje više svima”.

Možda je malo nezahvalno pitanje, ali koje ekipe bi ste posebno apostrofirali da se prate ove sezone?

Zoran Medenica: “Što se tiče favorita za ovu godinu to pitanje je nezahvalno, jer nema pravila, ako moram da prognoziram u najuži krug favorita bih stavio prošlogodišnjeg osvajača fakultet PMF, finalistu Elektrotehnički fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet za sport i FV iz Nikšića, ali ponovo napominjem da je kvalitet odličan a konkurencija nikada jača”.

Nakon grupne faze takmičenja uslijediće nokaut faza takmičenja, što znači da se sezona završava skoro kad i ispitni rokovi, ali i u vrijeme kada će se okončati i košarkaška klupska sezona.

U pravi čas – bonus za vas!

Novaku Đokoviću zabranjeno da uđe u SAD