Šifrin peti put osvojila Veliki kristalni globus

Foto: FIS Alpine/twitter

Norvežanka Kajsa Vikof Li pobjednica je osmog spusta sezone Svjetskog kupa alpskih skijašica, koji je danas vožen u Kvitfjelu, dok je Mikaela Šifrin završila na petom mjestu koje joj je bilo dovoljno za osvajanje novog Velikog kristalnog globusa.

Do kraja sezone je sedam trka, a Šifrin ima 1.792 boda, dok je na drugom mjestu Lara Gut-Behrami sa 996 bodova. Gut-Behrami je današnju trku završila na 21. mjestu. Budući da je u opticaju ostalo još 700 bodova, Gut-Behrami neće moći da ugrozi Amerikanku.

Inače, ovo je peti put da je Šifrin osvojila Veliki kristalni globus, jer je do trofeja stigla 2017, 2018, 2019. i 2022. godine.

A kada je riječ o današnjem spustu, Vikof Li je do prve pobjede u Svjetskom kupu došla u vremenu minut, 32 sekundi i 36 stotinke.

Ona je 29 stotinki bila brža od Italijanke Sofije Gođe, dok je treća bila Švajcarkinja Korin Suter sa zaostatkom od 31 stotinku. Go]a je osigurala mali Kristalni globus u ovoj disciplini.

Gođa u poretku spusta ima 660 bodova, druga je Slovenka Ilka Štuhec sa 451, dok je treća Italijanka Elena Kurtoni sa 308 bodova.

Skijašice će sjutra u Kvitfjelu voziti superveleslalom.

Crnogorski karatisti na turniru u Sarajevu

Klajburn MVP 26. kola Evrolige (VIDEO)