Peković: Кo god misli i voli svoju državu igraće na Svjetskom prvenstvu

Foto: Partizan NIS/Dragana Stjepanović

Predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković živi na relaciji Podgorica – Pljevlja – Zlatibor, a prethodnih dana je boravio u Beogradu.

Najbolji centar i šampion Evrolige sa Panatinaikosom u sezoni 2008/2009. i bivi predsjednik Partizana je uvijek bio magnet za srpske medije, a za „Sportski žurnal” je govorio o uspjesima crnogorske košarke – plasmanu seniora na Svjetsko prvenstvo i seniorki na Eurobasket.

„Ne bih izdvojio samo plasman košarkaša na Svjetsko prvenstvo, već bih naglasio da su košarkašice sedmi put uzastopno plasirale na Evropsko prvenstvo. A koliki je to uspjeh, najbolje oslikava podatak da imamo bazu od 55 igračica”, počeo je priču Peković za „Žurnal”.

Crna Gora je prije četiri godine plasmanom na Mundobasket u Kini postala najmanja zemlja koja je to uspjela, sada joj je rekord „ukrala” selekcija Zelenrtskih Ostrva. A kakav je uspjeh ostvaren, govori činjenica da na Dalekom istoku neće biti aktuelnog vicešampiona svijeta Argentine, Turske, Izraela, Hrvatske, BiH.

„Кvalifikacije su dugo trajale, u njima je moralo da se brine o mnogim detaljima, gotovo svakom poenu. Na kraju smo došli u poziciju da sami odlučujemo o svojoj sudbini, dobili smo Čehe u posljednjem kolu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo, što je ogroman uspjeh za igrače, Savez i državu Crnu Goru”.

Iako su „prozori” često kritikovani, Peković ističe da shvata dubinu ideje FIBA i činjenicu da ovakav sistem takmičenja pomaže jačanju igračke baze širom svijeta, kao i privlačenju djece košarci. To odgovara i Crnoj Gori, jer nema puno igrača u Evroligi i NBA.

„Nama je u prozorima nedostajao samo Bojan Dubljević, a i on je došao i pomogao kad su mu obaveze to dozvolile. Ne znam do kakvog će dogovora doći između FIBA i Evrolige, vidim da se opet pokušava da se pronađe kompromis, ali u prozorima se daje šansa i zemljama poput Crne Gore, ne samo da iskažu svoj potencijal, već i da razviju bazu. Nama većina igrača igra ABA ligu i Evrokup, napredovali su kroz kvalifikacije, a mogli smo da uključimo i nove snage i pripremimo ih za izazove u godinama koje slijede”.

Na konstataciju „Žurnala” da nije bilo ni zvijezde Čikago Bulsa Nikole Vučevića, kako u „prozorima” tako i na Eurobasketu, nekada najbolji centar Evrope nije želio da širi priču:

„On je sam rekao da ne želi da igra”.

Zvezdan Mitrović je poslije Mundobasketa u Kini napustio kormilo Crne Gore, jer je morao da se posveti obavezama u tadašnjem klubu, Asvelu, sa kojim je igrao u Evroligi. Prethodno rukovodstvo KSCG je tada za selektora izabralo Boška Radovića, a Peković je postao tim-menadžer, prije nego što je u maju 2021. postao predsjednik Saveza.

„Boško je na Evropskom prvenstvu u Gruziji uradio odličan posao, plasirali smo se u drugu fazu. Od početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo je imao viziju kako bismo mogli da dođemo do rezultata koji želimo. Igrači su dolazili sa velikom željom, voljni da igraju za reprezentaciju. Moram da naglasim ogromno zadovoljstvo i satisfakciju koje sam imao uvijek kad sam vidio da su srećni zato što su došli i što igraju”, naglasio je Peković.

Crna Gora je plasmanom na drugo vezano prvenstvo svijeta ostvarila cilj, ali se neće predati.

„Ispunili smo cilj, ali želimo da se predstavimo u što boljem svjetlu. Da pokažemo da nismo slučajno tamo i da smo zemlja koja se bavi i mnogo voli košarku. Postigli smo veliki uspjeh, sve što uradimo na Svjetskom prvenstvu biće dodatni plus”.

Peković je bio prvak Evrope sa Panatinaikosom, bio jedan od najboljih centara NBA, a sa Crnom Gorom igrao na Eurobasketu 2011. u Litvaniji. Nažalost, karijeru je završio prerano zbog povrede, pa mu se nije ispunila želja da kao igrač ode na Mundobasket. Sada hoće kao predsjednik Saveza.

„Uvjeren sam da će Svjetsko prvenstvo biti spektakl. Кo god misli i voli svoju državu će igrati! Takvo takmičenje je uvijek magnet za velike igrače, najveće zvijezde. Njima se pruža prilika da pokažu da mogu da igraju i sa nekim drugim igračima, jer nije isto kad igraju NBA i Evroligu, pa su oko njih sve vrhunski košarkaši, u reprezentacijama je veliki miks. Na primjer, mi smo na Eurobasketu igrali sa igračima iz ABA i ABA 2 lige. Nekoliko njih iz ABA 2 su uradili odličan posao. Mislim da će tim igračima samo pojavljivanje na Svjetskom prvenstvu mnogo značiti u nastavku karijera”, zaključio je Peković za “Žurnal”.

Gojković nakon poraza od Srbije: Nemamo kontinuitet i ne pokazujemo ga u duelima sa ovim ekipama

Boško Radović: Igraćemo prijateljski meč sa Srbijom u Podgorici