Crna Gora domaćin Evropskog prvenstva u šahu za žene

Crna Gora će svjedočiti još jednom šahovskom spektaklu. Od 17. do 30. marta u Petrovcu, u hotelu Palas, biće održano 23. Prvenstvo Evrope za šahistkinje.

Do sada je, kako su saopštili iz Šahovskog saveza, potvrđeno učešće 143 šahistkinje iz 36 evropskih zemalja, koje će se nadmetati za pobjednički pehar, ali i bogat nagradni fond u iznosu od 60.000 eura. Takmičenje je takođe kvalifikacionog kartaktera, pa će deset prvoplasiranih takmičarki izboriti nastup na Svjetskom kupu.

U Petrovcu će nastupiti sve tri osvajačice medalja sa prošlogodišnjeg prvenstva, a titulu će braniti poljska šahistkinja Monika Soćko. Tu su i srebrna i bronzana, šahistkinje iz Azerbejdžana, Gunaj Mamedžada i Ulvija Fatalijeva. Očekuje se i dolazak dvostruke evropske šampionke, ruske šahistkinje Valentine Gunjine, prvakinje iz 2021. godine – Eline Denilian iz Jermenije, te nekadašnje evropske i svjetske šampionke Antoanete Stefanove iz Bugarske. Ipak, listu učesnica predvodi reprezentativka Gruzije, Bela Kotenašvili.

Crnu Goru će predstavljati pet šahistkinja. Reprezentativke Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović će tražiti svoju šansu sa renomiranim protivnicama, a nastupiće i nešto mlađe i talentovane, Tara Ivanović i Marija Mia Maraš.

Statistika garantuje spektakl, a čak 117 igračica su nositeljke međunarodnih titula od kojih je njih šest uspjelo da osvoji titulu muškog velemajstora, dok njih šesnaest ima titulu ženskog velemajstora.

Pripreme za takmičenje ulaze u završnu fazu, a za petak je zakazana svečana ceremonija otvaranja, dok je prvo kolo na programu u subotu od 15 sati. Biće odigrano 11 kola po švajcarskom sistemu, po klasičnom tempu igre.

Dragan Džajić novi predsjednik FSS

“Ajkule” bez plasmana na F8 Svjetskog kupa