Ivan Strugar – Kako sam uspio u sportu

Foto: Kik boks savez Crne Gore

Trofejni crnogorski kik bokser Ivan Strugar – za Sportski.me je govorio na temu: “Kako sam uspio u sportu”.

Strugar, aktuelni predsjednik Kik boks saveza Crne Gore je mladim sportistima (koji žele da uspiju u sportu) podjelio savjete, znanje, bogato iskustvo.

48-godišnji Podgoričanin, nakon trofejne karijere (obojene šampionskim titulama na profi ringu), prvo se posvetio edukaciji, selektorskom poslu u reprezentaciji, a od 2014. godine je na čelu Kik boks saveza Crne Gore.

“Uspjeh u sportu nisu samo medalje i titule. Uspjeti znači i postati bolja ličnost, sticati poznanstva, putovati, učiti. Trofeji su samo kruna karijere”, kazao je Strugar u uvodu razgovora za Sportski.me.

Je li talenat neki prvi preduslov za uspjeh. Talenat bez kojeg se ne može?

“Talenat je svakako preduslov, ali nije garant da će sportista biti uspješan. Pored talenta potrebno je mnogo rada, odricanja i sportske sreće”.

Koliko je važan motiv? Motiv da se dođe do cilja?

“Bez motiva je besmisleno baviti se sportom ili bilo čim drugim u životu. Motiv je glavni pokretač. Vrlo je važno postaviti realne ciljeve, kako ne bi brzo došlo do razočaranja. Motiv i želja su ipak ono što vodi do uspjeha i cilja”.

Glad za uspjehom i radovanje svakom treningu, a pogotovo utakmici/borbi. Većina uspješnih sportista naglašavaju kako je ovo izuzetno bitan faktor?

“Bez volje i želje za treningom i takmičenjem nema ni pravog bavljenja sportom. Svaki trening, a posebno takmičenje donosi neko novo iskustvo i želju da se nastavi sa istim. Stoga je kod vrhunskih sportista glad za uspjehom gotovo uvijek pristuna”.

Uloga roditelja ( u razvoju sportista) nekad zna biti mač sa dvije oštrice. Kako Vi gledate na to?

“Uloga roditelja je veoma važna, ali u mlađem uzrastu može stvoriti više štete nego koristi. Imao sam prilike da se uvjerim u tako nešto. Bez podrške porodice i roditelja se ne može ostvariti rezultat, ali u mjeri koja se od porodice očekuje. Ostali dio posla treba prepustiti struci i sačuvati sportistu od pritiska”.

Karakter?

“To je nešto što razdvaja vrhunse sportiste od prosječnih. Rekao bih da se sportista sa karakterom rađa i to je jedan od uslova da se dođe do velikih rezultata”.

Koliko je bitan taj faktor prepoznavanja odluke (dobre)… često ti detalji znaju da prelome?

“To je vrlo važno, posebno tokom meča ili utakmice. Takođe, to je uglavnom osobina vrhunskih sportista, koja ih odvaja od većine”.

Sreća? Koliko je važna ?

“Kao što sam rekao i na početku, sreća je jedan od elemenata bez kojih se ne može napraviti vrhunski rezultat, bez obzira na to koliko si talentovan ili vrijedan”.

Rad na sebi, korigovanje grešaka. Prihvatiti savjet, bez ega?

“Sve je to izuzetno značajno ukoliko želite da imate dobru karijeru. To podrazumijeva svakodnevan rad na sebi i ispravljanje grešaka. Savjeti, posebno od osoba sa iskustvom, su izuzetno korisni, posebno za mladog sportistu. Ego je malo kome dobro donio”.

Koliko je bitna sama atmosfera na putu ka uspjehu?

“Pošto sam se bavio pojedinačnim sportom, sam sam birao svoj tim, tako da je uvijek bila dobra atmosfera. Svjedoci smo da je u ekipnim sportovima atmosfera često ključni faktor na putu ka uspjehu”.

Kako po Vama se postaje lider ? Nije lak zadatak, da zavrijediš pažnju, odnosno liderstvo u ekipi ?

“Lider se postaje kada imaš i ljudskog i sportskog kvaliteta. Naravno da nije lako biti lider, zato postaju samo oni koji ispunjavaju navedene preduslove i prednjače u istim”.”

Odlučnost. Hrabrost, koliko je to bitno. Sreća, prati hrabre? Da li je to uvijek tako u profesionalnom sportu ?

“U svakom sportu, posebno kik boksu, odlučnost i hrabrost se podrazumijevaju. Bez toga se ne možete suprostaviti protivniku, ali to je samo jedan segment u mozaiku stvari koji bi trebalo da se poklope, kako bi se uspjeh ostvario. U profesionalnom sportu to posebno dolazi do izražaja”.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Kesi pogodio u nadoknadi, Barsa srušila Real

Radulović pozvao Erakovića i Dragojevića