Marija Vuković – Kako sam uspjela u sportu

Foto: European Athletics/twitter

Vicešampionka Evrope u atletici u skoku u vis, dvostruka najbolja sportiskinja Crne Gore u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK-a) Marija Vuković – za Sportski.me je govorila na temu: “Kako sam uspjela u sportu”.

Marija, koja je na Evropskom prvenstvu u Minhenu, osvojila prvu seniorsku medalju u istoriji crnogorske atletike je mladim sportistima (koji žele da uspiju u sportu) podjelila savjete, znanje, veliko iskustvo.

31-godišnja, atletičarka, godinu koristi da se (kroz takmičenja, rad, treninge) što bolje pripremi za narednu i Olimpijske igre u Parizu 2024, – gdje će pokušati na napadne jednu od olimpijskih medalja, ostvari još jedan sportski san.

“Po mom mišljenju uspjeti u sportu znači pobijediti sebe i prevazići svoje limite”, kazala je Marija na početku razgovora za Sportski.me

Je li talenat neki prvi preduslov za uspjeh. Talenat bez kojeg se ne može?

“Talenat je svakako bitan, ali bez napornog rada on ništa ne znači, ostaje samo talenat”.

Koliko je važan motiv? Motiv da se dođe do cilja?

“Motiv je vrlo važan, uvijek moramo biti motivisati i tražiti motivaciju prije svega u sebi, jer je često izgubimo”.

Glad za uspjehom i radovanje svakom treningu, a pogotovo utakmici. Većina uspješnih sportista naglašavaju kako je ovo izuzetno bitan faktor?

“Vrlo bitan faktor. U početku je uvijek to radovanje svakom treningu tu, ali se nekako izgubi tokom godina i godina treniranja. Važno je pronaći to uživanje u svakom trenutku i rezultati sigurno neće izostati”.

Uloga roditelja ( u razvoju sportista) nekad zna biti mač sa dvije oštrice. Kako Vi gledate na to?

“Definitivno roditelj može biti mač sa dvije oštrice. Ja sam imala sreću da su meni moji roditelji bili vjetar u leđa i dali mi krila da sama biram za sebe i da se sama pronađem i radim to što volim. Ne treba djeci stavljati veliki pritisak”.

Foto: Facebook.com/CrnogorskiOK

Karakter?

“Karakter je ono ko smo mi i treba raditi na njemu i graditi sebe da budemo što bolja verzija sebe”.

Koliko je bitan taj faktor prepoznavanja odluke (dobre)… često ti detalji znaju da prelome?

“Mislim da je svaka odluka dio puta, nisu uvijek sve odluke dobre, ali nam pomažu da se naučimo”.

Sreća? Koliko je važna ?

“Za sve nam u životu treba malo sreće, a malo više vjere”.

Rad na sebi, korigovanje grešaka. Prihvatiti savjet, bez ega?

“Prihvatiti savjet svakako, ali slušati sebe i svoje tijelo. Mislim da je ego ono što definitivno odmaže na putu ka uspjehu”. 

Koliko je bitna sama atmosfera na putu ka uspjehu?

Foto: Printscreen

“Atmosfera je i više nego bitna. Dobar odnos sa kolegama, sa trenerom, pozitivna atmosfera, sve su to faktori koji nas uzdižu i daju ono radovanje svakim treningu koje smo gore spomenuli”. 

Odlučnost. Hrabrost, koliko je to bitno. Sreća, prati hrabre? Da li je to uvijek tako u profesionalnom sportu ?

“Hrabrost i odlucnost su ti koji u profesionalnom sportu prave razliku, bez čega definitvno ne možemo. To je i poenta. Ići srcem i vjerovati. Ne može se bez hrabrosti i “lude glave” doći do vrhunskih rezultata”.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Pavićević: Čestitke igračima, Živanović je obilježio utakmicu

Kašćelan: U Domžale dolazimo sa željom da sezonu učinimo još boljom