Karate savez i Paraolimpijski komitet potpisali memorandum o saradnji

Foto: KSCG

Potpisivanjem memoranduma Karate saveza i Paraolimpijskog komiteta stvaraju se uslovi za uvođenje parakaratea u sistem takmičenja, saopšteno je iz tih asocijacija.

Memorandum o saradnji potpisali su čelnici tih asocijacija, Predrag Perković i Igor Tomić.

Perković je kazao da Karate savez potpisivanjem memoranduma želi da podstakne karate klubove u Crnoj Gori da uključe osobe sa invalidetom u trenažni proces, ali i u sistem takmičenja.

„Benefiti koje donosi vježbanje karatea su prije svega pojačana koncentracija, jače samopouzdanje i bolja kordinacija, a jednako su važni i za osobe sa invaliditetom. Što se tiče sistema takmičenja ono će se odvijati isključivo u disciplini kate. Takmičari će biti podijeljeni u više kategorija u zavisnosti od vrste i stepena invaliditeta. To ćemo definisati kroz takmičarski pravilnik, koji radimo u koordinaciji sa Paraolimpijskim komitetom“, rekao je Perković.

On je kazao da je to još jedna velika stvar koju pokreće Karate savez i da iskreno vjeruje da će veoma brzo moći da se pohvali sa rezultatioma koji će praviti parakaratisti.

Tomić je, nakon potpisovanja memoranduma, kazao da se u crnogorskom Paraolimpijskom komitetu, pored velikih medalja paraolimpijaca, uvijek posebno raduju novim pionirskim koracima.

„Na inicijativu Karate saveza pokrećemo nešto novo, parakarate i jako se radujem budućnoj saradnji sa Karate savezom. Siguran sam da ćemo u perspektivi gledati naše parakaratiste, koji će nas obradovati rezultatima sa velikim međunarodnih takmičenja, kao što su to radili karatisti u redovnom programu, u jednom od naših najtrofejnijih sportova“, rekao je Tomić.

On se zahvalio Perkoviću i njegovom timu na inkluzivnoj ideji.

„Sreća je veća kada se dijeli, a sada je dijelimo sa Karate savezom“, zaključio je Tomić.

Mihailović u subotu boksuje za titulu u Njemačkoj

Perišić objavio spisak za dvomeč sa Sjevernom Makedonijom