Pešić uspješan desetobojac i trener u Americi

Foto: Privatna arhiva

Talentovani crnogorski atletski stručnjak Dragan Pešić, na osnovu rezultata koji su u prošloj godini ostvarili njegovi atletičari, proglašen je za najboljeg ženskog trenera jugo-istočne regije univerziteta Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Pešić, koji je i reprezentativac Crne Gore u desetoboju, kao takmičar osvojio je pet medalja sa Balkanskih seniorskih prvenstava, dok je 21 bio prvak Crne Gore u seniorskoj konkurenciji.

U SAD stigao je kao student, sa sportskom stipendijom, studirao je sedam godina i završio tri fakulteta, od čega dva mastera – u Biznis administraciji i Obrazovanju – smjer trener, atletika.

Kao sportista u SAD učestvovao je na nacionalnim prvenstvima i prestiznim takmičenjima u desetoboju.

“Od početka 2022. godine radim kao trener na Univerzitetu u Šarlotu /Queens University of Charlotte/ i odgovoran sam za višeboj, vertikalne skokove i trčanja preko prepona. Jedan sam od najmlađih trenera u najjačoj ligi u Americi – NCAA D1. Moji atletičari su, za samo godinu saradnje, oborili 12 rekorda univerziteta, a tim desetobojaca sa kojima sam radio zauzeo je prvo mjesto na tabeli u ukupnom zbiru bodova na cijelom Američkom kontinentu”, rekao je Pešić agenciji MINA.

On je naglasio da su njegovi atletičari vlasnici svih rekorda škole u višebojima, u dvorani i na otvorenom, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

“Svi njihovi rezultati ubjedljivo su jači od rekorda Crne Gore, osim u ženskom skoku u vis i muškom višeboju čiji su rekordi u vlasništvu već svjetski poznatih imena u atletici, Marije Vuković i Darka Pešića”, rekao je Pešić.

On je kao jedan od najvećih uspjeha ove godine naveo rezultat sedmobojke Melani Velzing, koja je nakon samo godinu zajednčkog rada na prvom takmičenju napredovala 951 bod i ostvarila rezultat od 5634 bodova.

“Na istom takmičenju, trku na 100 metara sa preponama istrčala je za fantastičnih 13,28 sekundi. Nadam se da ćemo se ove godine spustiti ispod granice od 13 sekundi, a u viseboju doći do 6.000 bodova. Cilj je da se kvalifikujemo na prvenstvo SAD u Oregonu, a to uspijeva samo najboljima”, rekao je Pešić.

On je istakao da, pored američkih državljana, radi i sa atletičarima koji su iz drugih država dosli u Ameriku na studije.

“Prošle godine sam imao nekoliko atletičara kvalifikovanih za Univerzijadu, koja na žalost zbog pandemije nije održana. Jedna od mojih atletičarki iz Engleske već drugi put nastupa u finalu Velike Britanije u disciplini skok u vis. Nedavno je reprezentativka Srbije Emilija Kušić ostvarila treći najbolji rezultat u Srbiji svih vremena, a u timu imam i aktuelnu crnogorsku rekorderku u sedmoboju Miu Milašinović”, rekao je Pešić.

On je naglasio da Milašinović ima potencijal da drastično popravi svoje rekorde.

“Vjerujem da ce uspjeti. Prije dolaska u Šarlot, radio sam kao pomoćni trener na Univerzitetu Anđelo stejt na kojem sam diplomirao. To su bili moji počeci, gdje sam se pokazao kao odličan trener u bacanju koplja. Moj pulen iz Južne Afrike je hicem od 76 metara osvojio Nacionalno prvenstvo druge divizije, a ja sam postao najmlađi trener koji je imao šampiona na tom prvenstvu”, rekao je Pešić.

Govoreći o životu u Americi, on je kazao da pored toga što radi kao trener, svakodnevno trenira i sprema se za takmičenja u sezoni u Evropi.

“Najvažnija dva takmičenja koja me očekuju ove godine su Balkansko prvenstvo i Ekipno prvenstvo Evrope u Poljskoj. Kad je u pitanju ekipno takmičenje skromno je reći da je reprezentacija na krilima braće Pesić, imajući da nas dvojica pokrivamo između sedam I deset disciplina, uključujući štafete, od mogućih 18 u muškoj konkurenciji”, rekao je Pešić.

On je istakao da trenerski poziv u Americi ne uključuje samo treniranje sportista, već i upravljanje projektima u sportu na Univerzitetu, finansijsko planiranje, koordinacija regrutovanja potencijalnih i mentorisanje studenata kako bi podstakli sportski, akademski, emocionalni i društveni rast.

Pešić je istakao da je dugo u Americi, ali da put do dobijanja radne vize nije bio lak.

“Trebalo je dokazati da ne postoji trener sa boljim kvalifikacijama u Americi za poziciju u kojoj sam se zaposlio. To je otišlo toliko daleko da se uključio i predsjednik Američke atletske federacije koji je zauzeo moju stranu objašnjavajuci da je pozicija trenera za višeboje unikatna i da se uz završen fakultet, u obzir uzima iskustvo u visebojima, prethodni treneri, kao i globalni nacin razmišljanja. Vizu sam dobio na sudu”, rekao je Pešić.

Novak saznao rivala u 2. kolu Rima

Stipendijski ugovori za osmoro odbojkašica i odbojkaša