Srđan Mrvaljević – Kako sam uspio u sportu

Srđan Mrvaljević, Foto: Serbian Judo Federation

Proslavljeni crnogorski džudista Srđan Mrvaljević – za Sportski.me je govorio na temu: “Kako sam uspio u sportu”.

Nekadašnji vicešampion svijeta – koji je boje Crne Gore branio je na Igrama u Pekingu 2008, na Igrama u Londonu 2012. i u Rio de Žaneiru 2016. godine je mladim sportistima (koji žele da uspiju u sportu) podjelio savjete, znanje, bogato iskustvo.

39-godišnji Mrvaljević, krajem prošle godine je najavio je da će nastaviti karijeru do Olimpijskih igara u Parizu i pokušati da ostvari četvrtu olimpijsku normu.

“Uspjeh u sportu, a vjerujem da je tako i u životu, je kada uspiješ da daš svoj maksimum i ispuniš svoj takmičarski potencijal. Uspio si onda kada daš sve od sebe i kada se na kraju svoje sportske karijere osjećaš ispunjeno i zadovoljno jer si dao sve što si imao, mogao, te dao sebe u potpunosti”, kazao je Mrvaljević na početku razgovora za Sportski.me.

Je li talenat neki prvi preduslov za uspjeh. Talenat bez kojeg se ne može?

“Talenat je odlična investicija koja ne vrijedi ništa, ako joj se ne posvetiš i ako ga ne valorizuješ. Sa druge strane, ogroman rad, fanatizam, disciplina i posvećenost vrlo brzo prestižu talenat. Moj odgovor je, da se bez talenta može”.

Koliko je važan motiv? Motiv da se dođe do cilja?

“Ljubav prema sportu i motiv da se ostvari rezultat su snažni pokretači svakog sportiste. Da bi karijera bila dugačka i uspješna bitno je imati pozitivne motive koji vas pokreću. Takođe motivi mogu biti i negativni…Recimo, inat, vrlo snažan motiv, ali vas ne može dugo nositi i ne možete graditi ozbiljan dugoročni trenažni proces na njemu”.

Glad za uspjehom i radovanje svakom treningu, a pogotovo utakmici. Većina uspješnih sportista naglašavaju kako je ovo izuzetno bitan faktor?

Foto: Privatna arhiva

“Svaki trening, a posebno takmičenje su veoma stresni za svakog sportistu. Strah od neuspjeha, neizvesnost i nesigurnost je uvijek prisutan što stvara veliki pritisak pred takmičenje. Ipak, želja za treningom i pobjedom moraju biti jače od svagok straha od poraza i neuspjeha kao i od svakog napora kome ste svakodnevno izloženi. Dokle god takmičar osjeća tu strast za borbom i takmičenjima njegova karijera ima smisla”. 

Uloga roditelja (u razvoju sportista) nekad zna biti mač sa dvije oštrice. Kako Vi gledate na to?

“Roditelji mogu biti ogromna podrška, nepresušan izvor ljubavi i ohrabrenja za svakog mladog sportistu koji mu ulivaju dodatnu snagu da ostvari svoje ciljeve. Sa druge strane mogu biti i ogroman pritisak i ograničenje ako su njihove želje suviše daleko od realnog potencijala koje ima njihovo dijete…Umnogome zavisi, kako roditelji shvataju sport i to što njihovo dijete trenira. Da li su zahvalni zbog svih benefita koje sport donosi za njihovo dijete ili im je motiv strogo rezultatski i žele da neke svoje neuspijehe kompezuju preko svog dijeteta “uspiješnog sportiste” i vjerovatno još nešto i zarade”.

Karakter?

“Sport je odlična aplikacija da testirate i pokazete svoj karakter. Takođe, tvrdim da sport razvija, jača i poboljšava karakter svake osobe koja se bavi sportom. Karakter je često karika koja kod udjednačenih sportista donosi pobjedu i odvaja one vrhunske od odličnih i jako dobrih sportista”.

Koliko je bitan taj faktor prepoznavanja odluke (dobre)…često ti detalji znaju da prelome?

“Odluka je širok pojam…Bitno je svakodnevno donositi najbolje moguće odluke. One jačaju fokus na to čime se bavite i u čemu težite da budete najbolji na svijetu. Visok fokus povećava nivo energije, veći nivo energije poboljšava sportske preformanse. Poboljšanje sportskih preformansi hrabri vas i uliva  dodatnu energiju da ste na pravom putu i tjera vas da nastavite da radite još jače, fokusiranije i posvećenije. Sve je to povezano, a rezultat prave oni koji su najfanatičniji i izdržljiviji u ovom ciklusu i lancu koji sam naveo”.

Sreća? Koliko je važna ?

Foto: IJF

“Sreća je bitna i ona se zaslužuje dugoročnim radom, upornošću, disciplinom, posvećenošću i vjerom u svoj trenažni proces i sebe”.

Rad na sebi, korigovanje grešaka. Prihvatiti savjet, bez ega?

“Svakodnevno takmičenje sa samim sobom da danas budeš bolji nego juče. Sport je kompleksan i prestavlja odličnu platformu za svakodnevno učenje, ispravljanje slabosti i poboljšanje prednosti. Da bi prihvatio savjet moraš bezrezervno vjerovati tom nekome ko ti ga je uputio, zato je odnos trener-takmičar ključan za uspjeh i rezultat. Ego mora biti kontrolisan, jer jedino takav može pomoći u ostvarivanju rezultata”.

Koliko je bitna sama atmosfera na putu ka uspjehu?

“Atmosfera se stvara – ona ne dolazi sama od sebe, a za to je potrebno vrijeme i povjerenje. Uslovi nijesu ključan preduslov za uspijeh, ali atmosfera jeste…Zato postoje klubovi i treneri koje su mini fabrike šampiona i gdje vlada porodična atmosfera, ali i oni drugi, bogati koji samo gledaju da kupe već gotov proizvod”. 

Kako se po Vama postaje lider ? Nije lak zadatak, da zavrijediš pažnju, odnosno liderstvo u ekipi ?

Foto: IJF

“Kao i u svemu u životu, lider se postaje sopstvenim primjerom, ponašanjem, lojalnošću,empatijom, podrškom i ljubavlju prema saigračima. Sportski rezultat u toj priči nije primaran, ali je poželjan”.

Odlučnost. Hrabrost, koliko je to bitno. Sreća, prati hrabre? Da li je to uvijek tako i u profesionalnom sportu ?

“Odlučnost i hrabrost su bitne karakteristike svakog vrhunskog sportiste. Dodao bih uz to još disciplinu, fokus i vjeru. Sve te stvari stvaraju preduslov da iskoristite šansu koja vam se pruži u jednom trenutku i uz malo sportske sreće ostvarite vrhunski sportski rezultat. Takvih šansi je jako malo u karijeri i potrebno je da budete spremn, hrabri i odvažni da je iskoristite kada se ukaže”.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Brejk “čekićara” u Alkmaru, Bazel slavio u Firenci

Madar “zvijezda u usponu” Evrolige