„Stroj Lob“ slavio na premijeri MTL u Ulcinju      

Foto: Tekbol savez Crne Gore

Novoformirani dubl „Stroj Lob“ pobjednik je premijernog turnira Montenegrin Teqball League (MTL) sezone koji je održan na ulcinjskoj Maloj plaži. Tim, čiji su članovi najbolji igrač Crne Gore u pojedinačnoj konkurenciji za prošlu sezonu, Željko Janković i njegov partner Veljko Ljumović, jedan od najtalentovanijih tekera u našoj državi, pobijedio je branioca titule u parovima, ekipu „Kurjaka“ u finalu sa tri veoma uzbudljiva seta.

Marko Žarković i Andrija Jovanović pokazali su ponovo veliki kvalitet ali su se Janković i Ljumović predstavili na sjajan način, pa je finale bila savršena najava za uzbudljivu sezonu koja je pred nama. Prvi set pripao je „Kurjacima“, rezultatom 12:7, a na početku drugog dijela igre djelovalo je da će najbolji crnogorski par i novu sezonu otvoriti trijumfom, pošto su drugi set „Kurjaci“ otvorili sa četiri vezana poena. Stigla je reakcija „Stroj Loba“, izjednačenje na 5:5 i uzbudljiva završnica seta u kojoj je prednost svom timu donio Janković  atraktivnim poenom za 11:10, a na 1:1 u setovima „Stroj Lob“ je došao sa 12:10. Treći dio igre bio je jednako neizvjestan, na kraju se rezultatom 13:11 radovao „Stroj Lob“, koji je nagrađen i novčanom nagradom u iznosu od 400 eura. „Kurjaci“ su stigli do novog finala, pripalo im je i 200 eura, dok su polufinalisti, „Shadows“ i „Palestina“ osvojili po 100 eura.

„Konačno je počela dugo iščekivana nova tekbol liga u Crnoj Gori i ako se po jutru dan poznaje biće zaista spektakularna. Prije svega zbog proširivanja prvobitnog sistema sa 16 na 24 ekipe, zbog velike zainteresovanosti. Tekbol na plaži je specifičan, ali posebnu draž daje mu i veliki broj gledalaca koji su bili na Maloj plaži od starta turnira od 15 sati do finala koje se održalo u kasnim večernjim časovima. Oba meča polufinala i samo finale odigrana su u tri seta, samim tim bilo je veoma dobrog tekbola za gledanje, vrhunskih poteza. Što se tiče konkretno našeg učešća, počeo sam saradnju sa novim saigračem, mladim Veljkom Ljumovićem, koji je pokazao i znanje i veliko iskustvo za jednog dječaka. Ta saradnja se pokazala kao pun pogodak, odmah na startu titula za nas dvojicu. Prezadovoljni smo, mislim da ćemo da budemo samo bolji i uvijek konkurentni na ostalim turnirima“, zadovoljan je Željko Janković.

„Shadows“, koji čine Minja Ljumović i Luka Pejović, izgubili su od „Stroj Loba“ u sjajnom polufinalu 2:1 (12:8, 9:12, 12:10), dok su „Kurjaci“ veliki test imali i u polufinalu u kom su savladali novoformirani tim „Palestina“ iz Nikšića. Lazar Žižić i Nikola Đurković, mladi članovi FK Sutjeska, koja je zajedno sa FK Čelik dobila tekbol stolove i u čijem gradu su prije 20 dana postavljena dva stola, odveli su meč u tri seta, nakon kojih su se radovali Žarković i Jovanović 2:1 (12:9, 11:12, 15:13).

Premijerni turnir okupio je 24 ekipe koje su bile podijeljene u osam grupa, čiji su pobjednici igrali u četvrtfinalu. Prvi je turnir u Ulcinju, koji je uz tri stola koje su Opština i Turistička organizacija obezbijedile za Ulcinjane, postao novi tekbol centar  u našoj državi. To potvrđuje i šest ulcinjskih ekipa koje su se takmičile na otvaranju sezone.

Osim takmičarskog dijela posjetioci turnira na pijesku Male plaže i najmlađi, uglavnom članovi FK Otrant Olympic, nadmetali su se u igrama koje su podržali sponzori Crnogorske tekbol lige. Desetak dječaka učestvovalo je u Intersportovom takmičenju, čiji je pobjednik osvojio vaučer od 100 eura, dok je pobjednik Lobove ackije „Lobuj Matiju“ osvojio 100 eura fribeta.

Jun u tekbol kalendaru rezervisan je za istorijski nastup crnogorske reprezentacije na Evropskim igrama u Krakovu, u kom će tekbol prvi put biti dio velikog multisportskog takmičenja, koje se održava od 21. juna do 2. jula. Članovi ekipe „Kurjaci“ Marko Žarković i Andrija Jovanović predstavljaće Crnu Goru na najvećoj tekbol sceni Evrope. Takođe, planirano je nekoliko akcija postavljanja stolova širom Crne Gore – do sada u gradovima u svim regijama države postavljeno je 50 stolova.

MTL biće nastavljena u julu, kada je planiran i početak novog projekta, Jadranske tekbol lige, čiji je jedan od pokretača Tekbol savez Crne Gore. Grad domaćin turnira u našoj državi biće Bar, a najbolji tekeri regiona nadmetaće se i u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Peković i Lukšić u trci za predsjednika KSCG

Ferstapenov šampionski ples u Monte Karlu