Pešić nakon finala: Ako se nešto ne promjeni, ovo će biti posljednja medalja

Foto: FIBA

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić čerstitao je svom timu na osvajanju srebrne medalje na Mundobasketu.

“Ovaj rezultat je čudesan, možda nismo ni svjesni koliko je dobar, prije svega za igrače ovdje, ali i ostale koji su učestvovali u kvalifikacijama. Znate koliko smo teško prolazili kroz taj proces. Bilo je opravdanih kritika, ali i omalovažavanja i vrijeđanja. Sve smo izdržali u interesu da se košarka u Srbiji popravi. Čestitke Nemcima, sjajna utakmica zaslužili su pobjedu, odigrali su 40 minuta na visokom nivou, čvrsto”, kazao je Pešić na pres konferenciji.

Srbija je u finalu izgubila od Njemačke sa 77:83. U ekipi je bilo problema sa povredama, a tokom grupne faze Boriša Simanić je morao da napusti turnir zbog povrede bubrega. A tokom finalnog meča se povrijedio i Ognjen Dobrić.

“To je pesimistički i volio bih da bude obrnuto i pokrene nešto. Ova medalja znači za publiku koja je prevalila ovoliki put, osetili smo podršku navijača i naroda, to je fantastičan osjećaj kada vidiš da žele da ti na svoj način pomognu. Ali oni zaduženi za srpsku košarku moraju da urade nešto, inače ćemo biti srećni da se kvalifikujemo za velika takmičenja, a medalja neće biti, to odgovorno i jasno kažem”, naveo je selektor Srbije.

Istorijsko zlato: Njemačka prvak svijeta u košarci, Srbiji srebro

Pešić je upozorio da u Srbiji mora da se napravi sistem takmičenja koji će da funkcioniše i popravi stanje u domaćoj košarci.

“Ne postoji liga u Srbiji, a Njemačka već 20 godina ima jedno od najbolje organizovanih sistema takmičenja, nije čudo što su napravili toliko igrača i što omladinske selekcije prave fantastične rezultate. Nije čudo što je Španija napravila čuda, zahvaljujući sistemu koji Srbija nema”, rekao je Pešić i nastavio…

“Ako se u skorije vrijeme nešto ne desi i ako poslije ovog olimpijskog ciklusa ne sjednemo i ne prihvatimo istinu da moramo da se pripremimo za sljedeći ciklus, da se u Srbiji urede odnosi u organizaciji i sa klubovima, da se napravi sistem takmičenja koji odgovara, ako toga nema, ko zna kada će medalja sljedeći put da dođe”.

Šreder MVP Mundobakseta, Bogdan i Luka u najboljoj petorci

Šreder: Nevjerovatno je završiti turnir sa 8/0