Vaterpolo savez, Primorac, Jadran se oprostili od Porobića

Foto: wpolo.me

Sportska Crna Gora danas je ostala bez velikog imena – Petar Porobić, vaterpolo legenda, preminuo je u 67. godini.

Od Porobića su se vaterpolo klubovi Primorac i Jadran, ali i njegovi igrači iz zlatne Malage Nikola Janović i Milan Tičić…

Od Porobića se oprostio i Vaterpolo savez Crne Gore.

“Petar će ostati upamćen kao neko ko je kao selektor donio prvu zlatnu medalju Crnoj Gori, osvojivši sa svojim ‘ajkulama’ zlato na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Malagi”, naveli su iz VPSCG.

“Kao selektor Srbije i Crne Gore je pokorio svijet u Montrealu 2005, a sa puno uspjeha je vodio i Jadran s kojim je igrao finale Lige šampiona. Porobić je posljednji angažman imao u Kini, prije toga je vodio selekciju Njemačke, a sa ženskom selekcijom Kine je učestvovao na Olimpijskim igrama u Tokiju. Igračku karijeru vezao je za Primorac, gdje je uplovio i u trenerske vode. Imao je i drugih interesovanja, ali ljubav prema vaterpolu bila je i ostala na prvom mjestu”, piše u saopštenju VPSCG.

Vaterpolo klub Primorac podsjetio je na Porobićevu karijeru.

“Legendarni crnogorski vaterpolo trener Petar Porobić, preminuo je iznenada u 67. godini. Igrao je u VK Primorac i bio omladinski reprezentativac Jugoslavije. Trenerskim pozivom se bavio od 1982. godine, a bio je na kormilu VK Primorac, VK Bečej, Jadrana iz Herceg Novog i ruskog Šturma. Porobić je predvodio šampionske generacije-Crnu Goru na Evropskom prvenstvu 2008. godine kada su osvojili zlato u Malagi, kao i Srbiju i Crnu Goru 2005. godine, kada su osvojili svjetsko zlato. Vodio je i reprezentacije Njemačke i Kine. najiskrenije saučešće porodici”, objavio je Primorac na Fejsbuku.

Porobić je sa uspjehom vodio i naš drugi najveći klub – Jadran iz Herceg Novog sa kojim je igrao finale Lige šampiona.

“Izuzetan strateg, od 1997. slijedi njegovo uspješno poglavlje u Jadranu, kojeg je predvodio do tri titule prvaka bivše zajedničke države, uz dva osvojena Kupa, ali i jedno finale LEN Lige šampiona. U Jadranu je bio trener do 2008. godine. U državnoj selekciji SR Jugoslavije, a potom i Državne zajednice SCG bio je 1999, najprije kao pomoćnik. Nacionalni tim preuzeo je 2004. godine, a godinu kasnije je sa fantastičnom selekcijom koju je predvodio stigao do svjetskog zlata”, kažu iz Jadrana.

Nakon obnove nezavisnosti, dodaju, preuzeo je našu reprezentaciju, koju je vodio od prve prijateljske utakmice, sve do 2011. godine.

“Pored zlata u Malagi, sa Crnom Gorom osvojio je i Svjetsku ligu u Podgorici 2009. godine, uz srebro na istom takmičenju godinu kasnije. Crnu Goru je kao selektor predvodio i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada su ‘ajkule’ stigle do polufinala”, dodaju.

Janović, Tičić, Premuš…

Nikola Janović je bio jedan od Porobićevih najboljih igrača, sa kojim je sarađivao u selekcijama Jugoslavije i Crne Gore, kao i u Jadranu.

“Dragi moj, Pero. Treneru, selektoru, prijatelju. Hvala ti na svemu što si mi pružio, na svakom savjetu, lekciji, podršci. Veliki uvijek ostaju veliki, jer ih njihova djela čine besmrtnim. Mnogo tužan dan za sve nas”, napisao je Janović.

Dio reprezentacije koju je Porobić 2008. doveo do zlatne evropske medalje bio je i Milan Tičić.

“Zbogom Pero! Zbogom prijatelju, treneru, učitelju. Hvala ti za sve one naše sportske uspone i padove. Hvala ti što si nas predvodio onog 13. jula kada smo se popeli na krov Evrope. Hvala ti što sam imao privilegiju biti dio tvog tima. Počivaj u miru dragi Pero”, objavio je Tičić.

Nekadašnji hrvatski centar Danijel Premuš sa Porobićem je sarađivao u Jadranu.

“Zbogom, Pero. Hvala ti na svemu što si me naučio. Čekao sam te u Rijeci da se ispričamo, ali te nisam dočekao. Jako sam tužan – jako. Iskreno saučešće porodici”, napisao je Premuš na Fejsbuku.

Iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada su istakli da je Porobić bio njihov veliki prijatelj.

“Iznenadni odlazak legende i dokazanog prijatelja našeg Sekretarijata, tužan dan za crnogorski vaterpolo, sport, ali i Crnu Goru uopšte. Porobić je biio jedan od onih koji su najzaslužniji za ponovni početak vaterpola u Podgorici i neko ko je savjetima i konkretnim radom uticao na promociju vaterpola u našem gradu. Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada iskazuje najdublje saučešće porodici Porobić”, navodi se u saopštenju.

Alkaras u osmini finala Šangaja

Nikač pobjedom počeo odbranu titule